5 capcane pe care să le eviți atunci când vrei să faci un credit

Dacă ai nevoie de o sumă de bani de care nu dispui, un credit poate reprezenta o soluție pentru rezolvarea problemei. Fără îndoială că pe moment această opțiune poate părea o idee salvatoare, iar în multe situații chiar așa și este. Însă înainte de a lua decizia finală este foarte important să cunoști și să eviți câteva dintre cele mai frecvent întâlnite capcane.

O sumă de bani obținută într-un timp relativ scurt poate fi o soluție ideală pentru rezolvarea multor probleme financiare. Mai ales că datorită concurenței există permanent nenumărate promoții și oferte avantajoase pe piața creditelor. Pe lângă instituțiile bancare, o serie de instituții financiare nebancare, precum Telecredit, oferă împrumuturi convenabile cu condiții minime. Însă înainte de a lua o decizie, află care sunt cele mai frecvente capcane cu privire la contractarea unui credit și ce trebuie să faci pentru a le evita. Pentru că nu îți dorești ca ceea ce părea a fi o idee bună să devină în timp o povară.

Lipsa informării corespunzătoare

Foarte multe persoane iau un credit fără a se informa corespunzător. Înainte de a face această greșeală este important să știi că o analiză atent realizată te poate scuti de multe neplăceri. În primul rând este esențial să cunoști toate detaliile legate de dobândă, comisioane și alte costuri suplimentare, perioada și posibilitățile de rambursare. Apoi e necesar să te interesezi de existența altor condiții și de reputația instituției financiare alese. Orice informație suplimentară va fi mereu în avantajul tău.

Capcana cumpărăturilor

Să faci un credit pentru cumpărături poate fi o idee neinspirată. În primul rând, o astfel de decizie înseamnă două lucruri: fie că nu îți împarți în mod eficient și responsabil bugetul, fie că te lași condusă de dorințe și nu de nevoi. Gândește-te de două ori înainte de a face un credit pentru a-ți cumpăra produse consumabile sau îmbrăcăminte. În prima situație achiziționarea, de exemplu, a unui telefon sau a unei tablete noi pot să creeze frustrări ulterioare. Modelele noi și scumpe de acum vor fi înlocuite în scurt timp de altele, mai performante. În plus, acestea se pot strica iar tu va trebui să plătești rate în continuare.

În cea de-a doua situație, este ușor să te lași cuprinsă de dorința de a arăta mereu bine. Însă de multe ori aceasta este dusă la extrem și poți ajunge să cheltuiești o avere pe îmbrăcăminte sau produse de înfrumusețare. Analizează cu atenție obiceiurile pe care le ai și fă schimbări acolo unde este cazul.

Siguranța financiară este o problemă

Evită să faci un credit dacă nu ai suficientă siguranță financiară. În cazul în care nu ești sigură că vei avea același loc de muncă în următoarea perioadă, sau că veniturile tale vor fi cel puțin la fel în următoarele șase luni, gândește-te bine înainte să iei o astfel de decizie. Orice schimbări care se vor reflecta cu minus în contul bancar îți pot pune în pericol stabilitatea financiară. Fie că este vorba de schimbarea locului de muncă sau  de cheltuieli neprevăzute. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este imposibilitatea de a plăti ratele lunare. Pe lângă stresul rezultat, va trebui să găsești noi soluții, care pot implica alte împrumuturi.

Un plan financiar realizat în grabă

Orice decizie care are legătură cu bugetul tău sau al familiei pe o perioadă mai lungă de timp trebuie mai întâi analizată cu atenție. Nu face greșeala de a realiza rapid câteva calcule mentale și de a crede mai apoi că totul va fi în regulă. Înainte de a lua un credit este necesar să întocmești pe hârtie un plan financiar pe termen mai lung. Ia în calcul cheltuielile lunare plus eventuale evenimente care presupun cheltuieli. Fă calculele necesare și află care este suma pe care poți să îți permiți să o plătești lunar pe rate. Nu uita să ai în vedere eventuale urgențe neprevăzute. Dacă bugetul tău este deja prea strâns, gândește-te bine înainte de a te împrumuta, deoarece această decizie are efecte pe o perioadă lungă de timp.

Te împrumuți pentru altcineva

Nu este recomandat să faci un credit pentru o altă persoană, indiferent de gradul de rudenie sau de prietenia care vă leagă. Există câteva motive simple pentru care o astfel de decizie ar trebui evitată. În primul rând, nu poți ști cu exactitate care este situația financiară a persoanei în cauză. Poate avea și alte datorii sau cheltuieli pe care nu le-a luat în calcul. Iar în cazul în care nu va mai putea achita ratele lunare, dacă creditul este pe numele tău, va trebui să le plătești tu. Apoi, o decizie de acest fel îți poate crea griji suplimentare. Fiecare înștiințare, somație sau document de acest fel va fi trimis pe adresa ta. În plus, în cazul în care vei avea nevoie să iei un credit pentru tine, este foarte probabil să nu poți face acest lucru.

Luarea unui credit poate fi o soluție salvatoare în multe situații. Ceea ce este important e să le identifici corect și să eviți alunecarea în diverse capcane. Ține cont de cele enumerate mai sus și asigură-te că iei permanent cele mai bune decizii pentru tine și familia ta.

Surs foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera