4 suplimente alimentare utile în alergiile sezoniere

Deși multă lume crede că primăvara este anotimpul asociat alergiilor, de fapt, unele dintre aceste manifestări se intensifică toamna. Printre cele mai frecvente alergii de toamnă sunt cele provocate de ambrozie și cele cauzate de mucegai, întreținut de umezeala specifică acestei perioade. Alergiile sezoniere au, în general, simptome comune, precum mâncărimi la nivelul ochilor, lăcrimare, rinită, strănut, respirație șuierătoare, iritații cutanate și chiar crize de astm. În afară de reducerea pe cât posibil a expunerii la factorii care declanșează alergiile, există o serie de metode simple și naturale, care te pot ajuta în gestionarea acestei manifestări, inclusiv mai multe tipuri de suplimente alimentare, care ajută sistemul imunitar să gestioneze criza. 

Vitamina C

Alergiile sunt o reacție exagerată a sistemului imunitar. Mai precis, în momentul în care organismul este atacat de un corp străin (acarieni, polen, mucegaiuri etc.), acesta reacționează prin intermediul celulelor imunitare, care produc substanțe specifice, cu rol de distrugere a alergenului (histamina), dar care provoacă și o reacție inflamatorie în țesutul afectat. Reacția inflamatorie este intensă și asociată cu manifestări dezagreabile. Administrarea de vitamine pentru imunitate poate să fie utilă pentru creșterea rezistenței la alergii. Vitamina C are capacitatea de a preveni producția de histamină, în timp ce medicamentele antihistaminice care pot fi cumpărate fără prescripție medicală funcționează interferând cu substanța, după ce a fost produsă. Prin efectul de stimulare a imunității, vitamina C este, de asemenea, esențială în prevenirea infecției, precum și în scurtarea duratei unei boli. Pentru a crește eficiența vitaminei C, se recomandă administrarea acesteia împreună cu bioflavonoizi (pigmenții naturali din fructe și legume), în doze repartizate pe parcursul zilei. Bioflavonoizii sporesc acțiunea vitaminei C în organism și ajută la stabilizarea mastocitelor, celulele care secretă histamina în reacțiile alergice.

Quercetina

Quercetina este un flavonoid ce face parte dintr-o familie de aproximativ 4.000 de pigmenți care dau culoare fructelor, legumelor și florilor. Quercetina are proprietăți antihistaminice, fiind utilă pentru reducerea congestiei și a iritației ochilor, simptome frecvente în cazul alergiilor. Administrarea de suplimente cu quercetină este utilă pentru stabilizarea mastocitelor, celulele responsabile de efectele adverse ale unei reacții alergice. Cele mai bogate surse naturale de quercetină sunt caperele, gingko, sunătoarea, propolisul, ardeiul gras, ciocolata neagră, ceapa roșie crudă, afinele, cireșele, merele, ceaiul negru și verde, precum și vinul roșu.

Uleiul de pește 

Bolile atopice, precum astmul și eczemele, pot fi agravate de febra fânului, o alergie sezonieră. S-a demonstrat că acizii grași Omega 3 – prezenți în peștele gras, uleiul de măsline și în suplimentele alimentare cu ulei de pește – reduc astmul și alergiile respiratorii. Acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), componentele acizilor grași esențiali, sunt agenți antiinflamatori naturali, fiind utili în tratarea și prevenirea bolilor de inimă, în reglarea colesterolului, trigliceridelor, îmbunătățirea funcției intestinului, dar și în prevenirea afecțiunilor pielii, cum ar fi eczemele provocate de alergii. 

Probioticele

Cu peste 500 de tipuri de bacterii distribuite pe tot tractul digestiv, flora intestinală joacă un rol important în protecția organismului, inclusiv în apărarea imună împotriva agresiunilor externe. Intestinul este un organ limfoid capabil să producă anticorpi, iar mai multe studii au arătat că administrarea de probiotice poate ajuta la reducerea frecvenței și severității infecțiilor. Echilibrul bacterian intestinal este afectat de utilizarea unor medicamente, precum antibioticele sau pilulele contraceptive, sau de o alimentație bogată în zahăr și carbohidrați. Probioticele sunt benefice pentru o digestie sănătoasă și imunitate, dar sunt utile și în tratamentul și prevenirea afecțiunilor pielii și alergiilor. Probioticele acționează asupra anumitor molecule eliberate de sistemul imunitar, în caz de agresiune, și reglează inflamația asociată cu reacțiile de hipersensibilitate, la persoanele cu alergii sezoniere.

În concluzie, unele suplimente alimentare pot fi foarte utile în gestionarea sau prevenirea alergiilor sezoniere. Ușor de administrat, ele pot fi folosite complementar tratamentelor prescrise de medic, care trebuie să fie respectate cu strictețe.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Cosmopharm

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial