4 probleme ale pielii care apar adesea în sezonul rece
Pe lângă frig și facturi mari la întreținere, sezonul rece ne aduce și multe neplăceri care țin de sănătate. Dacă unii dintre noi se luptă cu virozele, alții sunt chinuiți până în primăvară de probleme ale pielii. Vom vedea care sunt acestea, cum pot fi prevenite și când este necesar să consulți un medic specialist.
Ce afecțiuni ale pielii se înrăutățesc iarna
Cei mai mulți dintre noi se confruntă cu o piele uscată, care provoacă mâncărimi. Pot să apară iritații, zone roșii, aspre la atingere sau chiar crăpături în zonele cele mai expuse frigului, cum sunt mâinile. În acest caz, problema se rezolvă destul de ușor, printr-o hidratare corespunzătoare și protejarea zonelor respective împotriva frigului – de exemplu, cu ajutorul mănușilor.
La unele persoane – în special la copii – poate să apară și o dermatită atopică (eczemă), care se manifestă prin zone roșii, uneori inflamate și dureroase, care provoacă mâncărimi și nu trec printr-o simplă hidratare. Frigul și aerul uscat înrăutățesc simptomele. De cele mai multe ori, dermatita atopică necesită un tratament prescris de medic, dar pe lângă acesta este nevoie și de hidratare, protejarea zonelor de frig și alți iritanți și evitarea băilor fierbinți.
Urticaria provocată de frig este un răspuns alergic la temperaturile scăzute și se poate manifesta prin mâncărimi puternice, zone inflamate, sensibile la atingere, chiar dureroase. Este posibil să se umfle ușor mâinile la atingerea obiectelor reci sau chiar să se umfle buzele la contactul cu băuturi sau alimente reci. Pentru că frigul nu poate fi evitat, tratamentul constă în antihistaminice.
Rozaceea poate să apară tot timpul anului, dar iarna se înrăutățește la cei mai mulți pacienți. Se manifestă prin zone roșii la nivelul feței, senzație de arsură, chiar pustule sau mici chisturi. Este o boală care se tratează cel mai ușor cu ajutorul unui dermatolog.
Cum prevenim problemele pielii în sezonul rece
Cei care suferă de rozacee sau dermatită atopică au, cu siguranță, un tratament recomandat de medic pe care ar trebui să-l respecte cu sfințenie în sezonul rece. Pe lângă acest tratament specific, putem lua cu toții câteva măsuri simple pentru a ne proteja pielea, informează bupa.co.ok:
- Evităm să stăm în ger, pe cât posibil, iar când trebuie să ieșim afară, ne protejăm mâinile cu mănuși suficient de groase. De asemenea, purtăm mănuși când spălăm vasele sau folosim produse de curățat ca să evităm agresiunile suplimentare asupra pielii.
- Evităm dușurile lungi și fierbinți, iar mâinile le spălăm cu apă călduță (nu fierbinte).
- Folosim un umidificator, dacă aerul din casă este prea uscat.
- Ne alegem cu grijă produsele pentru îngrijirea pielii, evitând cremele sau gelurile de duș care conțin prea mult parfum sau alcool. Unele produse pentru ten s-ar putea să fie prea iritante pe timpul iernii, mai ales pentru un ten sensibil (acizii, retinolul, etc.)
- Ne hidratăm pielea, atât din exterior, folosind produse de skin potrivite, cât și din interior, consumând lichide.
- Alegem haine din materiale moi (lâna, chiar dacă e naturală, s-ar putea să irite pielea sensibilă), care lasă pielea să respire.
Foto: Nissor Abdourazakov / Pixabay