4 ingrediente active des întâlnite în produsele pentru părul deteriorat
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2024/10/gama-premiere-pentru-par-deteriorat.jpg)
Industria de beauty actuală oferă o gamă foarte variată de produse menite să repare părul deteriorat. Cu toate acestea, cum îți dai seama care dintre ele sunt cu adevărat eficiente și potrivite pentru tine? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să studiezi cu atenție lista de ingrediente a produselor, căutându-le pe cele cu proprietăți cunoscute de reparare și întărire a firelor de păr. Iată patru ingrediente active care se găsesc adesea în produsele pentru părul deteriorat.
Ce cauzează deteriorarea părului și de ce trebuie să rezolvi problema
Factorii externi nocivi, cum ar fi aerul uscat sau temperaturile ridicate, deteriorează solzii cuticulei, adică stratul exterior al firelor de păr, făcându-i să se desprindă. Ca urmare, părul își pierde o parte din bariera sa protectoare naturală și devine fragil, lipsit de strălucire și mai indisciplinat. O podoabă capilară neîngrijită se încurcă mai ușor, ceea ce nu numai că îi dă un aspect dezordonat, dar provoacă și alte daune.
Părul deteriorat are nevoie de un tratament intensiv care include produse de reparare în profunzime. În prezent, majoritatea mărcilor de cosmetice lansează colecții întregi de produse pentru repararea părului, precum gama Premiere pentru par deteriorat, oferind o selecție impresionantă de șampoane, balsamuri, măști, uleiuri și altele. Produsele cu adevărat eficiente sunt formulate cu ingrediente active care pot umple părțile deteriorate ale firului de păr, îi oferă acestuia hidratare și hrănire și îl protejează împotriva unor noi daune cauzate de factorii externi.
Proteinele
Proteinele hidrolizate sunt un grup de ingrediente active frecvent utilizat în produsele de reparare a părului. Acestea pot fi derivate din plante (de exemplu, grâu, soia, porumb, ovăz), mătase și lână (proteine hidrolizate de cașmir). Proteinele hidrolizate au același efect asupra părului deteriorat ca și cheratina, umplând porțiunile deteriorate ale învelișului firului de păr și restabilindu-i rezistența naturală, catifelarea, luciul și volumul. Podoaba ta capilară va arăta și se va simți mai moale, strălucind de sănătate. În plus, sunt perfecte în ingrijirea impotriva caderii parului, deoarece reduc fragilitatea și sporesc elasticitatea fibrei capilare.
Cheratina
Cheratina este o proteină de bază care alcătuiește structura părului. Desigur, pare logic ca aceasta să fie utilizată în produse menite să repare părul deteriorat. Pentru a fi folosită în produsele de îngrijire, cheratina trece printr-un proces chimic numit hidroliză, care duce la ruperea ei în moleculele sale componente. Acest proces face ca acest compus să repare și să fortifice mai ușor părul. Ingredientul ajunge mai rapid în profunzimea fibrei capilare, întărind-o de la interior spre exterior.
Aminoacizii
Aminoacizii sunt componentele principale ale proteinelor, deși nu toți aminoacizii sunt proteinogeni, adică încorporați în proteine. Tehnic vorbind, proteinele hidrolizate sunt, de asemenea, aminoacizi. Aminoacizii din produsele pentru repararea părului sunt responsabili pentru refacerea și întărirea structurii fibrei capilare. În plus, aceștia atrag și rețin umiditatea în păr, sporesc elasticitatea și îl fac mai neted și mai ușor de aranjat.
Uleiurile
Uleiurile vegetale, cunoscute și ca uleiuri de bază, sunt printre cele mai valoroase ingrediente cosmetice. Absolut toate aceste uleiuri au un puternic efect hrănitor și hidratant. În plus, ele stimulează foliculii de păr, contribuind la creșterea părului mai rezistent și mai sănătos. Uleiurile se regăsesc adesea în produsele de reparare a părului datorită proprietăților lor protectoare și de reținere a umidității. Acestea îți protejează podoaba capilară de viitoare daune – cum ar fi vârfurile despicate, tendința de încrețire (efectul de frizz), ruperea și căderea – și de uscare, reducând fragilitatea acestuia.
Printre uleiurile cu cel mai accentuat efect reparator se numără cele de argan și din nuci de macadamia. Uleiul de argan este produs în Maroc, în timp ce principalul exportator de ulei de macadamia este Australia. Ambele uleiuri sunt relativ scumpe, astfel încât unii producătorii se bazează pe alternative mai accesibile, dar totuși eficiente, precum uleiul de cocos, uleiul de măsline, uleiul de in, uleiul de susan și uleiul din rădăcină de brusture.
Să înțelegi știința din spatele reparării părului este un element fundamental în alegerea produselor potrivite pentru podoaba ta capilară deteriorată. Încorporând cheratina, proteinele, aminoacizii și uleiurile hrănitoare în rutina ta de îngrijire a părului, poți aborda eficient principalele cauze ale deteriorării lui. Aceste ingrediente acționează împreună pentru a reconstrui firul de păr și a-i reda hidratarea.
Sursa foto: Freepik.com