4 aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi un laptop

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zktas

Alegerea unui nou laptop poate fi un proces dificil și generator de frustrări dacă cel care se află în căutarea variantei ideale nu ține cont de o serie de aspecte cheie, condiționate în special de bugetul disponibil. Reperele pe care le avem în vedere nu sunt criterii complicate sau greu de aplicat, ci este vorba mai mult un efort de căutare a variantei care reunește cea mai mare pondere de criterii îndeplinite. Descoperă mai jos aspectele de care să ții cont atunci când alegi un laptop.  

Sistemul de operare

Este un aspect pe care cei mai mulți utilizatori tind să îl ignore, dar are o importanță nebănuită în calitatea utilizării produsului dorit. Cele mai cunoscute sunt:

  • Windows – platforma cea mai răspândită la nivel global, alegerea iubitorilor de jocuri pe computer și a celor care se bazează pe cea mai mare comunitate de utilizatori pentru rezolvarea de probleme; este caracterizat de o diversitate mare a opțiunilor de configurare hardware și de un preț mai mic al componentelor;
  • MacOS – alegerea celor ce își doresc cea mai bună experiență de utilizare;  este o platformă rapidă, foarte sigură, cu o abilitate unică în folosirea de resurse hardware disponibile; este parte integrantă din universul Apple, fapt ce permite ca fiecare dispozitiv să funcționeze perfect împreună cu celelalte (telefon mobil, tabletă, desktop PC (Mac Mini sau Imac), ceas inteligent etc.).

Spațiul de stocare

Acesta este un criteriu important în alegerea unui laptop, mai ales pentru utilizatorii care lucrează cu fișiere de mari dimensiuni (prelucrare foto și video), precum și pentru cei care folosesc aplicații și pachete software complexe. Important nu este, însă, doar spațiul, ci și viteza de scriere/citire. În acest sens, un SSD de la branduri precum Kingston poate face față cu succes provocărilor, căci vremea hard-disk-urilor a apus de mult. SSD-ul reprezintă noul standard de calitate în industrie, remarcabil prin silențiozitate, cantitatea redusă de căldură degajată dar și fiabilitatea remarcabilă.

Procesorul și memoria RAM

Procesorul este „creierul' oricărui computer, iar viteza de procesare reprezintă un aspect esențial de care trebuie să ții cont în alegerea unui laptop. În egală măsură, este importantă cantitatea de memorie RAM și viteza acesteia, deoarece de ea depinde rapiditatea transferului de date între procesor și celelelalte componente. DDRAM-ul trebuie să fie de generația a IV-a – e greu de găsit un laptop nou cu memorie RAM de generație anterioară – și minim 8 Gb. La acest capitol, este recomandată memoria de 16 Gb, pentru gestionarea fluidă a unei operări multitasking cu aplicații multiple, sau chiar 32 Gb, în cazul utilizării intensive de aplicații gen Autocad, Corel Draw, Lightroom.

O mențiune specială merită noua seria de procesoare de la Apple (M1, respectiv M2), excepționale atât în ceea ce privește viteza de procesare (comparabilă cu procesoarele din gama I9 de la Intel), dar mai ales în ceea ce privește gestionarea consumului de energie – aspect esențial legat de autonomia laptopurilor.

Dimensiunile și greutatea

Aspecte esențiale în ceea ce privește portabilitatea, dimensiunile și greutatea laptopurilor au scăzut până la specificații aproape ridicole, materialele utilizate fiind din ce în ce mai bune și mai ușoare. În general, dimensiunea ecranului este cea care dictează și dimensiunile laptopului: un ecran de 17' impune o dimensiune mai generoasă a dispozitivului, prin comparație cu un ecran de 13', iar diferența o face, în special, gama din care face parte laptopul. În speță, un laptop din gama premium, care folosește aliaje de calitate (aluminiu, magneziu) pentru o răcire pasivă performantă va avea dimensiuni și greutate mult mai reduse decât un laptop de buget, unde plasticul este omniprezent.

Dacă în anii 90 laptopurile erau niște obiecte utilizabile pentru sarcini de lucru specializate sau, în cel mai bun caz, „jucării' ale unor entuziaști, în zilele noastre vorbim de veritabile bijuterii cu o putere de calcul și posibilități incredibile. Există atât de multe opțiuni disponibile, încât un laptop poate servi drept instrumentul perfect în orice demers din domeniul IT&C.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial