30 de ani de comunicare cu Post-it

30 de ani de comunicare cu Post-it

Post-it

Post-it implineste 30 de ani de la aparitia sa in Europa. Este momentul sa aflam povestea din spatele indragitei notite colorate.

Istoria notitelor adezive incepe in anul 1968 cand Spencer Silver, chimist la compania 3M, cauta formula ideala pentru un adeziv puternic. Amestecand componentele chimice in proportii diferite, a obtinut exact opusul: o substanta care se dezlipea usor, dar care putea fi folosita in mod repetat. Abia in 1974, adezivul i-a fost de ajutor unui alt specialist 3M, Art Fry. Acesta canta in corul bisericii si isi dorea niste semne de carte usor adezive, astfel incat sa nu mai alunece din volumul cu imnuri. Adezivul lui Spencer era exact ce-i trebuia.

Cand Art a lipit pe un raport catre seful sau o notita adeziva, iar documentul i-a fost inapoiat cu raspunsul scris pe hartiuta cu lipici, a realizat ca a descoperit nu doar un semn de carte mai bun, ci si o noua modalitate de comunicare.

Post-it

Pentru a-si sustine cat mai bine inventia, specialistul a construit in subsolul propriei case prototipul echipamentului necesar pentru productia notitelor. Se spune ca a trebuit sa desfiinteze usa pivnitei, tocul acesteia si peretele dinspre gradina pentru a putea muta prototipul in laboratorul sau de la 3M. Desi echipamentul trebuia perfectionat, a fost suficient de bun pentru a le demonstra colegilor sai ca aveau in fata un proiect realizabil.

In anul 1979, notitele Post-it au fost distribuite gratuit in 11 state din SUA, intr-o ampla actiune de testare a reactiei consumatorilor. Au avut atat de mare succes, incat oamenii entuziasmati au inceput sa le trimita prin curier si colegilor sau prietenilor din orasele unde produsul nu era disponibil. 1980 este anul in care notitele Post-it sunt vandute in toata America, iar din 1981 acestea pot fi gasite si in Europa si Canada.

Cu o dimensiune initiala de 76 x 76 mm si culoarea standard Canary Yellow – si astazi marca inregistrata 3M –, gama de notite adezive Post-it contine acum mai mult de 4.000 de produse, intr-o multitudine de forme, dimensiuni si culori, vandute in peste 100 de tari.

Post-it

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri