3 sfaturi pentru șoferii începători: la ce să fii atent când „asculți” mașina

Bucuria obținerii carnetului auto este depășită doar de satisfacția de a conduce prima ta mașină. Ca șofer începător ai emoții, nu știi cum o să te descurci în trafic, dar mai ales dacă vei putea controla partea tehnică a automobilului. De aceea îți prezentăm în continuare câteva sfaturi ce te vor ajuta în descifrarea tainelor de sub capotă.

Acordă atenție zgomotelor mașinii în timpul mersului

Când ești la volan ascultă zgomotele pe care le scoate mașina, de la demaraj și accelerare, până la frânare și parcare. Se poate întâmpla să fie probleme la schimbarea vitezelor, la rularea pe suprafețe umede sau accidentate. 

Verifică dacă zgomotele apar în mod repetat și de unde se aud: sub capotă, sub mașină, la frânare, la cauciuri și suspensii. Dacă se aud sunete din zona motorului poate fi vorba despre o problemă la turbină, la cureaua de transmisie, la servodirecție sau la pompa de apă. 

Sunetele deranjante pe care le auzi la trecerea dintr-o treaptă de viteză la alta indică probleme la ambreiaj sau la cutia de viteze. De obicei sunt însoțite și de dificultăți la manevrarea schimbătorului de viteze și a pedalelor.

Identifică sursa zgomotelor pentru a evalua gravitatea defecțiunii

Localizează zgomotele pe care le face mașina în timpul mersului și verifică dacă se aud și la pornire. Una dintre cele mai serioase probleme este cea de la pompa de ulei, care se manifestă cu sunete mecanice din interiorul motorului și necesită control urgent, în vederea remedierii defecțiunilor.

Aceste operațiuni se efectuează doar în service-uri auto acreditate pentru diagnosticarea și rezolvarea problemelor mecanice, electrice și structurale ale mașinii. Robnec se ocupă de reparația turbosuflantelor la toată gama de autovehicule, având experiență de peste 25 de ani în turbine de diferite dimensiuni și grade de complexitate.

Prin colaborarea cu firme specializate precum Robnec, ai siguranța diagnosticării corecte și rapide a motorului mașinii tale. Beneficiezi de verificări, recondiționări și echilibrări și reparații ale turbinei sau a altor piese afectate, astfel că zgomotele care te-au alarmat vor fi identificate, iar problemele vor fi rezolvate punctual, pentru revenirea la starea optimă de funcționare a automobilului.

Realizează reviziile auto la termenele programate

Așadar, ca șofer te poți confrunta cu o serie de zgomote pe care mașina ta le produce în timpul mersului. Pot fi zgomote la cutia de viteze, la roți, la rulmenți, la plăcuțele de frână, la ambreiaj, la motor sau la eșapament.

Simpla constatare a acestor probleme în funcționare nu este suficientă. Am stabilit că o vizită la service-ul auto este lucrul pe care trebuie să-l faci de îndată ce observi sunete suspecte în rularea mașinii.

Dar mai este ceva ce trebuie să faci ca șofer: reviziile tehnice periodice. Acestea te scutesc de multe neplăceri și contribuie la atingerea nivelului optim de siguranță în trafic. Acordă atenție avertizoarelor sonore și luminoase de pe bord și respectă termenele programate pentru controale de rutină, revizii la motor, diagnosticări de turbosuflante și reglaje ale componentelor electronice.

Toate acestea te vor ajuta să-ți asculți mai bine mașina, pentru că vei cunoaște modul de funcționare a fiecărui sistem mecanic, electronic, hidraulic. Schimbarea uleiului de motor, alegerea tipului de combustibil, montarea unor jante premium vor fi deciziile tale de șofer ce capătă experiență în gestionarea automobilului și obține performanțele maxime în trafic, atât în oraș, cât și la drum lung.

Sursa foto: pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial