3 motive pentru care copilul tău are nevoie de propria cameră

În România, o bună parte dintre cei care locuiesc la bloc împart un apartament cu două camere. Deși o asemenea locuință poate satisface perfect nevoile unui cuplu la un moment dat, cerințele și nevoile de locuire se schimbă pe parcursul vieții, mai ales atunci când „în peisaj' apare și un copil (sau mai mulți!). Chiar dacă destui părinți aleg, pentru început, să așeze pătuțul bebelușului în propriul dormitor, nevoia unui spațiu suplimentar se resimte încă din primele luni de viață – în primul rând pentru părinți, dar, în scurt timp, și pentru cel mic. O cameră proprie, amenajată în funcție de nevoile și preferințele sale, va contribui din plin la dezvoltarea psihică armonioasă a băiețelului sau fetiței tale.  

3 motive pentru care copilul are nevoie de propria cameră

Deși reconfigurarea spațiului locativ, o reamenajare sau chiar o schimbare de locuință nu sunt sarcini tocmai ușoare, ele pot fi absolut necesare în momentul venirii pe lume a unui nou membru al familiei. Iată de ce acesta ar avea nevoie de propria cameră:

Îl ajută să fie independent și responsabil

Potrivit psihologilor, nevoia de autonomie a copilului începe să se manifeste, cu aproximație, cam după vârsta de un an (uneori și mai devreme). Dorința de a mânca sau de a se deplasa singur sunt manifestări concrete ale acestei dorințe – și reprezintă, de fapt, importanți indicatori de creștere. A-i oferi copilului propria cameră poate fi, așadar, un sprijin important în procesul de formare a sentimentului său de autonomie. În paralel – și strânsă legătură – cu avantajul unei independențe crescute, prin grija pentru propria cameră, copilul va învăța, încetul cu încetul, să fie mai responsabil și în privința altor aspecte din viața sa.

Îl ajută să-ți atingă potențialul

După ce învață să meargă, copilul are nevoie, automat, de mai mult spațiu de mișcare (și de joacă!) –, ceea ce dormitorul părinților sau chiar livingul nu-i mai pot oferi. Odată cu sarcinile de lucru primite la grădiniță, apoi la școală, nevoia de o cameră a lui va crește: cel mic va avea nevoie, tot mai mult, de liniște pentru a se putea concentra asupra activităților sale și pentru a-și atinge, astfel, potențialul intelectual (dar nu numai). 

Copilul are nevoie de un spațiu al lui chiar înainte de începerea școlii Sursă foto: Pixabay.com

Intimitatea este și ea foarte importantă

Nevoia de intimitate reprezintă un alt motiv, foarte important, pentru care micuțul tău ar trebui să aibă propria lui cameră. Bineînțeles că aici este vorba, în primă fază, despre intimitatea părinților – o deconectare temporară de la responsabilitățile zilnice fiind absolut necesară pentru păstrarea echilibrului în viața de familie. Pe măsură ce copilul crește, însă, vei observa că și el își dorește un spațiu al lui – iar această nevoie se va acutiza în perioada adolescenței.

Cum decorezi camera copilului

Dacă locuința ta are deja o cameră liberă, pe care intenționezi să o pregătești pentru cel mic, probabil că ești în căutarea unor idei de amenajare. Pentru a crea un ambient potrivit trebuie să ții cont nu doar de tendințele momentului în materie de design interior, ci și de suprafața pe care o ai la dispoziție (la modul ideal, măcar nouă metri pătrați), de vârsta și sexul copilului, dar și de preferințele personale – ale tale, dar, mai târziu, și ale sale. 

Iată elementele esențiale ale unui decor special conceput pentru cel mic: 

O amenajare reușită pentru camera copilului va ține cont de vârsta acestuia
Sursă foto: Unsplash.com

Culoarea pereților

O (non)culoare care nu se demodează niciodată, albul este folosit frecvent pentru zugrăvirea pereților interiori, indiferent de destinația unei încăperi; pe lângă faptul că oferă libertate totală în alegerea culorilor pentru mobilier și decorațiuni, acesta potențează influxul de lumină naturală și amplifică și senzația de spațiu – fiind, deci, o alegere ideală pentru o cameră de mici dimensiuni. Dacă visezi la un decor mai vesel pentru copilul tău, poți opta și pentru (o combinație cu) nuanțe pastelate, care nu „închid' atât de mult atmosfera; o altă variantă ar fi zugrăvirea unui singur perete într-o culoare intensă.

Albul și culorile pastelate sunt alegeri foarte populare pentru pereții din camera copilului
Sursă foto: Unsplash.com

Mobilierul

Evită să „aglomerezi' cu mobilier camera celui mic: cu cât acesta va avea mai mult spațiu de mișcare, cu atât mai bine. În categoria elementelor esențiale se numără, desigur, un pat adecvat vârstei (care poate fi suprapus, în cazul în care ai doi copii), un dulăpior pentru haine și/sau jucării, precum și un birou, dacă băiatul sau fetița ta se apropie de vârsta școlii. Dacă este vorba despre o cameră de bebeluș, aici poate fi amplasat și un scaun sau o canapea confortabilă pentru alăptare. Stilul de design ales poate fi armonizat – sau nu – cu cel al restului casei, însă trebuie să țină cont de etapa de dezvoltare a copilului.

În camera bebelușului, mama ar trebui să aibă un loc special pentru alăptare
Sursă foto: Unsplash.com

Covorul

Chiar dacă mochetele sau covoarele sunt mai greu de întreținut, iar în restul casei preferi să te lipsești de ele – când vine vorba de copilul tău se impune, însă, o excepție de la regulă. Asta pentru că, din momentul în care va începe să meargă de-a bușilea, acesta își va petrece o bună parte din timp pe jos, mai întâi explorând „lumea', iar apoi jucându-se pur și simplu. Pentru a fi cât mai confortabilă, e nevoie, deci, ca podeaua să fie acoperită de un material moale – și, pe cât posibil, călduros pe timpul iernii. Pentru a face lucrurile mai distractive, poți cumpăra o mochetă cu animăluțe sau personaje din povești – sau, pentru băieței, una cu traseu pentru mașinuțe și/sau trenulețe.

Un covor moale și călduros îl va îmbia pe micuțul tău să se joace în camera sa Sursă foto: Unsplash.com

Decorațiunile

După ce ai achiziționat mobilierul, probabil te întrebi dacă ar trebui să adaugi și ceva decorațiuni în coșul tău – răspunsul este „da', însă cu măsură. Important este să privești lucrurile mai întâi prin ochii copilului și abia apoi prin cei ai adultului: cele mai indicate pentru camera băiețelului sau fetiței tale sunt decorațiunile care nu se pot sparge. Aici se încadrează, desigur, fotografiile, posterele, autocolantele sau diferitele obiecte care pot fi prinse pe perete (din lemn, hârtie etc.). În timp, jucăriile preferate se pot transforma ele însele în „obiecte de decor', contribuind la personalizarea spațiului.

Decorațiunile care nu se pot sparge sunt cele mai sigure pentru camera copilului
Sursă foto: Unsplash.com

Perdelele și draperiile

În funcție de dimensiunea și amplasarea ferestrelor, dar și de preferințele copilului, dacă este mai mare, vei putea alege și perdelele și draperiile pentru camera sa. O perdea vaporoasă se pretează pentru activitățile din timpul zilei, când e nevoie de multă lumină naturală; o draperie dintr-un material mai dens, opac, îl va ajuta pe cel mic să doarmă mai bine, după-amiaza sau dimineața devreme. Culorile materialelor alese trebuie să se încadreze, desigur, în paleta cromatică de ansamblu a încăperii. 

Explicație: Dincolo de rolul estetic, draperiile din camera copilului îl vor ajuta să se odihnească mai bine
Sursă foto: Pixabay.com

Upgrade de locuință, o soluție pentru a-i oferi propriul spațiu copilului

Într-o familie cu unul sau mai mulți copii, spațiul locuinței este insuficient dacă aceștia nu pot avea o cameră a lor. Dacă te afli în această situație, este momentul să te gândești la un upgrade de locuință. Pe Imobiliare.ro găsești atât o amplă bază de date de proprietăți în întreaga țară, cât și informații despre evoluția prețurilor apartamentelor, statistici despre piața imobiliară și o serie de sfaturi utile în procesul de vânzare și/sau achiziție a unei locuințe.

Te vei bucura să afli că, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, apartamentele (vechi) sunt, raportat la metrul pătrat, cu atât mai ieftine cu cât au mai multe camere. Spre exemplu, o unitate locativă cu patru camere va costa, în București, 1.088 de euro pe metru pătrat util, față de 1.274 de euro pe metru pătrat, cât ar costa una bicamerală. În Cluj, datele relevă o diferență de circa 200 de euro pe metru pătrat util între un apartament cu două camere și unul cu patru. Trecerea la o locuință mai spațioasă, cu una sau chiar două încăperi în plus, poate fi, astfel, mai ieftină decât credeai!

Dacă ai nevoie de ajutor în găsirea locuinței potrivite pentru familia ta, care să includă și o cameră pentru copil (sau copii!), te așteptăm pe Imobiliare.ro!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro