Ca ființe umane, adesea râvnim după sentimentul de apartenență în cadrul unui grup, întrucât ne ajută să dezvoltăm relații sociale de lungă durată. Astfel, o comunitate este construită pornind de la un nucleu închegat, format din persoane diferite care luptă pentru dobândirea unui scop comun. Un concept caracterizat, în mare parte, de pozitivitate și dinamism, fiecare individ primește ajutor din partea membrilor, în momentul în care situația o cere. Comunitățile sunt capabile să ofere sprijin, atât din punct de vedere financiar, cât și social, creând o atmosferă sigură, plăcută și confortabilă în rândul membrilor. Una dintre valorile esențiale, pe bază căreia se menține bunul mers într-o comunitate, o reprezintă contribuția. Iată cum îți poți aduce contribuția în grupul tău:
În fiecare zi, ne lovim de piedici în viața fiecărei comunități, de cele mai multe ori cauza principală fiind de natură economică. Un aspect care are un impact puternic asupra categoriilor defavorizate, destinul sumbru al mamelor singure, abuzate sexual, fizic și psihologic crește îngrijorător. O anchetă efectuată de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene scoate la iveală o serie de valori alarmante:
În contextul dat, aceeași anchetă relevă o realitate sumbră: doar 14% din femeile invitate la realizarea interviului recunosc că au apelat la ajutorul autorităților. Ei bine, atunci când un copil se află în mijlocul războiului dintre genuri, repercusiunile neînțelegerilor și violențele domestice se răsfrâng asupra sa. Fără voie, un copil are mai mult șanse să abandoneze studiile înainte de vreme, din pricina abuzurilor psihologice îndurate în timpul copilăriei.
Chiar dacă nu avem fizic puterea de a rezolva fiecare caz, putem ajuta în diferite moduri. Spre exemplu, putem face o donatie lunara în contul unei organizații care sprijină grupul mamelor defavorizate, astfel încât acestea vor primi un spațiu sigur, pentru a-și evalua situația. Pe lângă consiliere psihologică și sfaturi legate de reluarea studiilor personale, copiii lor pot avea parte de un nou început, chiar dacă lumea lor trece printr-o schimbare complexă.
Dacă fiecare persoană începe să-și schimbe gradual câteva dintre obiceiurile sale zilnice, situația mediului înconjurător se poate îmbunătăți pe parcursul următorilor ani. Începe cu lucrurile simple, la îndemâna fiecăruia: reciclarea. Poți să reduci riscurile asupra mediului prin reciclarea obiectelor confecționate din plastic, hârtie, sticlă. Dacă prietenii aflați în comunitatea ta nu știu cum să se organizeze în această privință, aranjează întâlniri periodice în care le explici modul de lucru și beneficiile aduse pentru bunăstarea mediului.
Acomodarea persoanelor internate într-un azil de bătrâni este dificilă din multe puncte de vedere. Singurătate, lipsa unei ocupații, dar și probleme de sănătate joacă un rol puternic în stilul de viață al persoanelor vârstnice. Astfel, voluntariatul într-un azil va ameliora sentimentele de anxietate și depresie al persoanelor în cauză. Fie că oferiți o mână de ajutor pentru îngrijirea fizică, recreere sau doar le țineți companie, munca depusă la un astfel de centru va conta mult în ochii vârstnicilor.
Există nenumărate moduri în care poți sprijini comunitatea în care trăiești. Vorbește constant cu fiecare membru, pentru a construi o relație de prietenie autentică.
Sursă foto: Shutterstock