3 metode prin care să gestionezi mai bine criza energetică

Criza energetică globală este un subiect foarte complex despre care se vorbește tot mai des în ultima perioadă. Nu doar războiul dintre Rusia și Ucraina, ci și epuizarea resurselor sau schimbările climatice sunt principalele teme de îngrijorare la nivel mondial. Cei mai mulți dintre oameni asociază această criză cu facturile mari la gaze sau electricitate, prețurile crescute ale carburanților sau întreruperile din rețelele de distribuție. Nu este nimic greșit în asta. Criza energetică a început deja și, potrivit experților, se va adânci, în cazul în care nu se vor lua măsuri. Iată ce ai putea face tu pentru a gestiona mai bine situația.

  1. Adaptează-ți obiceiurile de consum la noua realitate

Nu este vorba de schimbarea totală a stilului de viață sau de austeritate, ci mai degrabă de măsuri simple sau ceva mai complexe pe care le poți lua pentru a te asigura că vei reuși să ai controlul asupra facturilor la energie. Oprirea becurilor, atunci când nu ai nevoie de ele, utilizarea cu mai multă responsabilitate a căldurii și a sistemelor de răcire, renunțarea la mașina personală pentru drumurile scurte, dar și folosirea unor izolatii termice adecvate îți vor aduce beneficii pe termen lung. 

Dacă tot am ajuns la izolații, trebuie să știi că aproximativ 35% din căldura unei locuințe se pierde prin pereții exteriori. De aceea, pe timp de iarnă, multe case sunt friguroase sau mai greu de încălzit. Poți face și un audit energetic prin care să identifici zonele prin care locuința ta pierde energie. Chiar dacă vei avea de scos bani din buzunar pentru o astfel de investiție, pe termen lung vei reuși să economisești și să treci mai ușor peste orice criză energetică. 

  1. Treci la resurse regenerabile

Până acum, cea mai bună soluție găsită la nivel global pentru combaterea crizei energetice este folosirea resurselor regenerabile. Era industrială s-a construit pe utilizarea combustibililor fosili, care, mai devreme sau mai târziu, se vor epuiza. Ce se va întâmpla când vom rămâne fără gaze, petrol sau cărbuni? În plus, exploatarea lor are și efecte devastatoare asupra mediului înconjurător. Există însă și energia solară, energia eoliană sau hidroenergia, toate acestea fiind practic inepuizabile. 

Trecerea la folosirea acestor resurse este una dintre priorități în întreaga lume. Ai putea face și tu pasul către ele. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Panourile solare, pompele de căldură, vehiculele electrice ar trebui să fie o prioritate și pentru tine în următorii ani. 

  1. Mai multă atenție asupra tehnologiilor de stocare și asupra schimbărilor climatice

Pe lângă trecerea la resursele regenerabile, va fi nevoie și de un efort colectiv pentru îmbunătățirea și creșterea tehnologiilor de stocare (bateriile, stațiile de încărcare, stațiile eoliene etc.). Astfel, acestea vor deveni mai accesibile atât în utilizarea zilnică, cât și din punctul de vedere al prețurilor. Poate că eziți să treci la o mașină electrică, din cauza prețurilor, autonomiei scăzute sau a faptului că nu există suficiente stații de încărcare rapidă. Într-adevăr, aceste inovații tehnologice sunt încă la început de drum, dar lucrurile se vor regla pe parcurs. Trebuie să știi că în scurt timp vor deveni tot mai accesibile, mai fiabile și mai eficiente. 

Nu în ultimul rând, eforturile tuturor țărilor dezvoltate sau în curs de dezvoltare sunt în acest moment îndreptate asupra combaterii schimbărilor climatice. Există strategii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a stopa încălzirea globală. Ce poți face tu? Încearcă pe cât posibil să respecți natura și să ai grijă de ea. Un stil de viață mai echilibrat, revizuirea obiceiurilor de consum și alte lucruri mărunte pot duce și ele la încetinirea proceselor de degradare. 

Sperăm ca aceste sfaturi referitoare la felul în care poți gestiona criza energetică să-ți fie folositoare. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Isoteckonline

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial