3 lucruri pe care să i le spui unui copil înainte de un examen

Pentru fiecare copil, perioada dinaintea unui examen este complicată, pentru că în afara faptului că are mult de studiat și procesul poate să-i ridice tot felul de probleme, se confruntă cu emoții, stres și își pune tot felul de întrebări legate de parcursul lui pe viitor. Noi, ca părinți, trebuie să ne susținem copiii, să-i încurajăm să se pregătească temeinic, dar și să stăm de vorbă cu ei, să-i sprijinim și să le explicăm anumite aspecte care poate lor le scapă.

Iată ce ar trebui să-i spui copilului înainte de un examen:

Spune-i ce opțiuni are

Un examen este legat de pregătirea/ calificarea pe care o va avea pe viitor, iar copilul trebuie să fie împăcat cu drumul pe care îl parcurge. Toți părinții au anumite așteptări de la copiii lor, însă acestea trebuie să corespundă și cu dorințele lor. Poate că tu visezi ca el să devină medic, dar el ar putea să-și construiască altă carieră sau pur și simplu să-i lipsească aptitudinile în această direcție. Ultimul lucru pe care și-l dorește un părinte este să-și vadă copilul nefericit cu profesia lui. De aceea este esențial să fii sincer cu copilul, să-i expui toate opțiunile pe care le are la dispoziție. Dacă visează să plece în străinătate, de exemplu, să studieze și să lucreze acolo, foarte bine, e viața lui și ar trebui să-l susții. Explică-i că va fi mai aproape de acest vis dacă se duce la un liceu bilingv, că are la dispoziție o soluție pentru echivalarea examenelor de admitere, iar astfel parcursul să fie mai simplu.

E firesc să aibă emoții

Sunt foarte puțini copii care se duc relaxați și liniștiți la un examen, iar acest lucru poate să vină din educația pe care au primit-o, din tăria lor de caracter, dar și din faptul că sunt prea puțin interesați de ceea ce va urma. Însă cei mai mulți copii au emoții și sunt stresați, iar aceste stări trebuie gestionate cu ajutorul părinților. Spune-i copilului tău că este normal să se simtă anxios și că nervozitatea este o reacție naturală în această situație. Potrivit NHS, un părinte își poate ajuta copilul să gestioneze emoțiile dacă îl va încuraja să participe la o simulare a examenului acasă. Pe scurt, părintele va juca rolul examinatorului, copilul va primi un test pe care va trebui să-l rezolve în timpul alocat. Poate că pare o joacă, însă este un exercițiu foarte util, care îl va obișnui cu provocarea. Copilul trebuie învățat să-și gestioneze fricile mai degrabă decât să le evite.

Veți găsi soluții, indiferent de rezultat

Un copil va simți o presiune și mai mare dacă tu îi spui că orice rezultat în afara celui maxim posibil este inacceptabil. Da, îți dorești acest lucru, dar și copilul tău are aceleași așteptări. Însă dacă vă concentrați pe această idee, nivelul de stres va crește exponențial, iar acest lucru se poate întoarce împotriva lui. Spune-i copilului că, da, ar fi ideal să se întoarcă acasă cu un rezultat foarte bun, dar există întotdeauna soluții pentru orice scenariu. Și chiar așa este. Mult mai important pentru tine, ca părinte, este să ai un copil fericit, liniștit și capabil să-și asume orice rezultat.

Foto: Pexels

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial