3 dintre cele mai rezistente tipuri de pete și cum sa le îndepărtați de pe țesături

Petele sunt de cele mai multe ori un motiv de stres, indiferent de proveniența acestora. Totuși, unele dintre ele sunt mai simplu de îndepărtat, în timp ce altele tind să fie foarte rezistente și să se imprime mai adânc în țesătură. Având în vedere că unele dintre cele mai persistente tipuri de pete apar frecvent în viața noastră de zi cu zi, este bine să știm soluțiile rapide prin care le putem înlătura, astfel încât să acționăm cu promptitudine. Aflați în continuare care sunt trei dintre cele mai dificile tipuri de pete și ce puteți face pentru a le îndepărta de pe țesături.

Petele de sos de roșii și ketchup

Ketchup-ul și sosul de roșii sunt produse folosite în zilele noastre în orice bucătărie. În plus, când ieșim în oraș și ne bucurăm de o pizza, un hamburger sau o porție de cartofi, le însoțim adeseori de un sos aromat, care să le dea și mai multă savoare. Din păcate, odată ajunse pe hainele noastre sau pe fața de masă, petele de ketchup și de sos de roșii sunt foarte persistente. 

Pentru a scoate cât mai ușor petele de ketchup sau sos, este necesar în primul rând să le curățați cât de repede puteți. Cu cât trece timpul și se usucă, vor fi mai dificil de îndepărtat, din cauza procesului de oxidare. Când observați pata, clătiți bine cu apă rece, apoi ștergeți zona cu un amestec de apă și detergent lichid, folosind o cârpă curată. Dacă nu aveți detergent la îndemână, utilizați detergent de vase sau bicarbonat de sodiu. Spălați apoi la mașină, folosind un detergent eficient în cazul petelor dificile. Puteți utiliza detergent lichid Persil, întrucât acesta îndepărtează petele în profunzime și este totodată delicat cu țesătura.

În cazul în care petele sunt vechi și au apucat deja să se fixeze, aveți și posibilitatea de a folosi înălbitor înainte de a spăla rufele la mașină, însă această soluție este recomandată doar pentru rufele albe.

Petele de ciocolată

Chiar dacă este delicioasă, ciocolata reprezintă o adevărată amenințare pentru haine, deoarece se află în topul produselor care generează cele mai rezistente pete. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că trebuie să o scoateți din alimentație, pentru că aveți soluții prin care să îndepărtați eficient și acest tip de pete.

Când observați că v-ați murdărit cu ciocolată, răzuiți ușor pata cu un cuțit de unt, pentru a îndepărta excesul de la suprafață. Clătiți țesăturile pătate cu apă rece, iar apoi spălați la mașină. Dacă rufele sunt de culoare albă, le puteți lăsa la înmuiat cu înălbitor sau cu bicarbonat amestecat cu apă, înainte de a le spăla cu detergent, astfel încât procesul de curățare să meargă cât mai simplu. Nu aveți timp să puneți haina la spălat și vă este teamă că pata se va usca și se va fixa în țesătură? Apelați la o soluție din oțet alb amestecat cu apă, în proporții egale, în care să înmuiați zona pătată pentru aproximativ 10 minute. Acest pas ar trebui să elimine o bună parte din pată, până când apucați să spălați la mașină cu detergent.

Petele de sânge

Pe lângă ciocolată și sos de roșii, sângele se află în topul celor mai persistente pete, din cauza proteinelor și pigmenților pe care le conține. Deși neplăcute, petele de sânge fac parte din viață, așa că este firesc să avem la îndemână soluțiile prin care le putem scoate de pe haine și lenjerie. Dacă așteptați prea mult până curățați pata, aceasta devine și mai dificil de scos, de aceea este indicat să acționați rapid. 

Pentru a înlătura petele de sânge, clătiți bine materialul pătat cu apă rece, ținând pur și simplu haina sub jetul robinetului. Puteți să frecați și cu puțin săpun, însă nu este obligatoriu. În cazul în care nu aveți timp să clătiți țesătura sau pata e foarte întinsă, puteți să lăsați haina la înmuiat într-un lighean cu apă rece sau călâie. Nu folosiți niciodată apă fierbinte pentru a spăla sângele, pentru că veți fixa pigmenții în material. După acest prim pas, puteți spăla materialul pătat ca de obicei, folosind un detergent eficient contra petelor dificile, precum Persil Gel Universal.

Dacă vă confruntați cu o pată uscată de sânge, este posibil ca simpla clătire a materialului să nu aibă efect. În această situație, lăsați rufa la înmuiat în apă rece cu detergent sau chiar cu o soluție de îndepărtare a petelor, timp de până la patru ore. După ce scoateți de la înmuiat, frecați zona pătată cu apă și săpun sau detergent, iar la final spălați la mașină.

Ciocolata, pasta de roșii și sângele produc trei dintre cele mai rezistente tipuri de pete cu care vă puteți confrunta în viața de zi cu zi. Odată ce știți însă cum să le îndepărtați, puteți să redați hainelor preferate strălucirea și prospețimea, transformând petele dificile într-o simplă amintire.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial