20 de soluții simple care te ajută să faci economii

20 de soluții simple care te ajută să faci economii

Nu este ușor să faci economii, dar este o deprindere atât de bună încât nu există om care să nu-și dorească să pună un ban deoparte. De cele mai multe ori, nu o facem pentru că suntem neglijenți. Dar cea mai frecventă scuză este că nu ne mai rămân bani pentru economii. În realitate, bani sunt! Greutatea stă în incapacitatea noastră de a renunța la unele obiceiuri, la lipsa de atenție când vine vorba de cheltuielile mărunte sau la lipsa de voință.

Al doilea motiv pentru care nu reușim să facem economii este că plecăm de la ideea că dacă nu punem deoparte o anumită sumă în fiecare lună, nu merită să facem economii doar adunând mărunțișul. Cu toate acestea, din sume mici, strânse constant, se fac marile economii. 

Ia în calcul aceste metode simple de a face economii. Le poți respecta pe toate sau pe cele care se potrivesc stilului tău de viață, în funcție de situație.  

 1. Fă o estimare a bugetului de venituri și cheltuieli și vezi exact care sunt plățile obligatorii, valoarea lor, și restul cheltuielilor. Analizează-ți bugetul pentru două-trei luni la rând ca să-ți dai seama exact cum stau lucrurile și cum poți să optimizezi plățile pe care trebuie să le faci. 
 2. Nu este deloc o idee înțeleaptă aceea de a păstra banii strânși în casă. Inevitabil o să apară o problemă sau o dorință care va reprezenta un motiv suficient pentru a apela la acel fond de rezervă pe care îl ții la îndemână. Despre bani se poate spune că sunt cu adevărat puși deoparte numai dacă vei face pasul obligatoriu de a deschide cont de economii. Nu contează care este suma de început, dar ideea că acel cont există este primul pas pentru a face cu adevărat economii. 
 3. Dacă un drum la bancă pare complicat, există posibilitatea de a deschide un astfel de cont printr-o aplicație, ceea ce te scutește de deplasare. Acest tutorial video îți arată care sunt pașii.
 4. Nu-ți promite că vei pune deoparte lunar o anumită sumă fixă. Este foarte posibil să nu reușești mereu și este frustrant. Singura condiție este să pui ceva în acel cont în fiecare lună. Este exact ca în cazul bulgărelui de zăpadă. Începutul este greu, apoi suma va crește. Economiștii susțin că 10% din veniturile unei familii pot fi puse lunar deoparte. 
 5. Când mergi la cumpărături nu te uita la valoarea pe bucată a alimentelor sau a produselor, ci la prețul pe kilogram. Este și el afișat, dar mereu (și nu întâmplător) mai mic. La fel și la detergent. Verifică valoarea litrului de detergent lichid și a unei capsulei, nu a pachetului întreg, și vei face economii importante din alegeri profitabile. 
 6. Cumpără cea mai ieftină hârtie pentru toaletă și cele mai ieftine șervete de bucătărie. Diferența de calitate dintre cele scumpe și cele cu prețuri mici este nesemnificativă. 
 7. Cumpără mereu haine și încălțăminte de foarte bună calitate, pentru că vor arăta frumos mai multă vreme și în final vei face o economie importantă.
 8. Alege legume congelate în detrimentul celor din conservă sau a celor proaspete, când se poate. Sunt mult mai ieftine și deseori mai proaspete decât cele… proaspete, pentru că producătorii le congelează la temperaturi foarte mici imediat după recoltare. La fel și în cazul fructelor pentru smoothie. 
 9. Pune pe o listă tot ceea ce constați că trebuie achiziționat – alimente, detergenți, produse de îngrijire – pe parcursul unei anumite perioade, până la următoarea tură de cumpărături. În felul acesta nu vei uita să le cumperi din marile magazine, unde prețurile sunt bune, și nu va trebui să le iei de la magazinul din colț, unde este firesc să fie mai scumpe.
 10. Cumpără brandurile proprii ale magazinului. Sunt mai ieftine nu pentru că nu sunt calitative, ci pentru că în prețul lor nu există costuri de publicitate și adaosul comercial este mai mic. 
 11. Cumpără online și doar atunci cât atingi pragul de transport gratuit. Este mai rentabil. 
 12. Caută furnizori și cumpără produse locale. Sunt infinit mai bune și mai ieftine.
 13. Fă cumpărături pentru următorul sezon atunci când sunt reduceri importante. Cumpără sandale la finalul verii și paltoane la sfârșit de iarnă, atunci când reducerile ajung chiar și la 70-80%. 
 14. Compară prețurile înainte de a face o investiție mai importantă. 
 15. Ai răbdare zece zile înainte de face o investiție importantă și fă-o doar dacă este în continuare necesară. 
 16. Repară electrocasnicele sau electronicele stricate înainte de a cumpăra altele. E posibil ca reparația să fie simplă, iar aparatul să funcționeze perfect încă multă vreme. 
 17. Negociază prețul la telefonia mobilă. Da, se poate! Poți alege un cost mai mic, renunțând la servicii pe care nu le folosești. La fel și la electricitate, apă, gaze, abonamente TV. Contractele au clauze și te poți folosi de ele. Uneori economiile pe care le poți face astfel în decursul unui an sunt substanțiale.
 18. Plătește la timp facturile. Este inutil să dai mereu bani în plus pentru penalizări. 
 19. Când primești bani, alimentează înainte de orice contul de economii, indiferent dacă este suma stabilită, una mai mică ori mai mare. 
 20. Alege pentru vacanțe perioadele extrasezon. Ai multe avantaje: costuri mai mici, oferte bune, stai la serviciu în timpul sezonului când nu este prea multă treabă și pleci în vacanță când ceilalți sunt plictisiți deja de muncă.

A face economii este o decizie atât de înțeleaptă, încât nici nu mai are nevoie de argumente care să o susțină. Practic, poți pune bani deoparte doar renunțând la cheltuielile inutile. Și, nu în ultimul rând, este o dovadă că îți respecți munca și știi că banii sunt rezultatul efortului de fiecare zi. 

Sursa foto: unsplash.com/

(P) Material publicitar realizat împreună cu BCR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Advertorial