2 metode eficiente pentru atenuarea aspectului cicatricilor

Cicatricile, în funcție de locul și dimensiunea lor, pot fi o sursă de complexe reală. Printre soluțiile recomandate pentru atenuarea aspectului lor se numără diverse tratamente medicamentoase și intervenții chirurgicale estetice și reparatorii. Pe de altă parte, în cazul unora dintre ele, este posibil să le reduci dimensiunile prin promovarea naturală a procesului de vindecare a pielii. Iată mai jos două modalități simple și eficiente de a atenua aspectul cicatricilor. 

Nu toate rănile lasă o cicatrice vizibilă

Cicatricea este semnul rămas pe piele după ce aceasta s-a vindecat, în urma unui traumatism – rană accidentală ori intervenție chirurgicală. Dacă ruptura sau incizia a ajuns la derm, în mod sigur va apărea ulterior pe piele o cicatrice vizibilă, dar, dacă tăietura sau zgârietura a afectat doar stratul superficial al epidermei, rana nu va lăsa semne. 

Indiferent de cauza rănii – tăieturi, arsuri, incizii, acnee, varsat de vant -, inflamația care nu este ținută sub control și gesturile nepotrivite de îngrijire a pielii pot avea o consecință în ceea ce privește dimensiunea, culoarea și profunzimea cicatricilor. 

Cum se estompează cicatricile în mod natural

Pielea rănită trece prin mai multe etape până la vindecare. Astfel, după stoparea hemoragiei, pielea va fi roșie și umflată. În această perioadă, care poate dura de la câteva zile la mai mult de o săptămână, organismul încearcă să curețe rana prin eliminarea celulelor moarte. Vasele de sânge formează apoi un țesut de tranziție. Este stimulată producția de colagen pentru refacerea țesuturilor, această etapă fiind urmată de cea de remodelare, care poate dura de la câteva luni la un an și jumătate. Cicatricea poate să se estompeze, dar pielea nu va mai arăta niciodată la fel ca înainte. Procesul de atenuare a cicatricilor este mai eficient la vârste mai mici decât la adulți. 

Ingrediente naturale care pot atenua eficient cicatricile

Alegerea ingredientelor potrivite poate contribui la îmbunătățirea aspectului cicatricilor:

  • Acidul hialuronic este cunoscut ca factor de menținere a umidității pielii, prevenind uscarea acesteia. Tratamentele cu acid hialuronic pot contribui la reducerea ridurilor, prin creșterea elasticității pielii, la calmarea simptomelor eczemelor, precum și la îmbunătățirea aspectului cicatricilor.
  • Uleiurile și unturile vegetale sunt aliați prețioși pentru a hrăni, calma, proteja și regenera pielea. Cele mai potrivite sunt cele care conțin un nivel mare de vitamina E, precum untul de shea și uleiurile de măceșe ori semințe de dovleac. Vitamina E este esențială pentru producerea de fibre de colagen în piele, este puternic hidratantă și ajută la repararea daunelor. Poți să aplici aceste uleiuri pe piele simple sau în combinație cu o cremă hidratantă. 
  • Aloe vera are printre numeroasele sale virtuți capacitatea de a vindeca pielea deteriorată, dar și de a reduce inflamația și a menține epiderma hidratată. De asemenea, gelul cu aloe vera poate fi folosit pentru atenuarea vergeturilor. Gelul cu aloe vera se aplică pe pielea curată, direct pe cicatrice. Produsul se poate aplica de mai multe ori pe zi și poate fi folosit atât de adulți, cât și de copii și de femeile însărcinate sau care alăptează.

Masajul reduce dimensiunile cicatricilor

Pentru îmbunătățirea aspectului unei cicatrici, masajul regulat este unul dintre factorii cheie. Masajul contribuie la suplețea și elasticitatea pielii și stimulează reînnoirea celulară. Se recomandă masajul mai ales în cazul cicatricilor rămase după vindecarea unei arsuri, operații cezariene sau alte intervenții chirurgicale, pentru a evita fenomenul de aderență a țesuturilor. 

Ceea ce trebuie reținut este că, în funcție de traumatismele suferite, pielea poate avea nevoie de o perioadă între 6 și 12 luni să se vindece complet. Metodele de mai sus pot fi folosite pentru atenuarea aspectului cicatricilor, complementar cu tratamentele recomandate de medic. 

Sursa foto: Freepik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial