11 sfaturi pentru a pregăti copiii pentru întoarcerea la școală

Oricare ar fi vârsta lor, mulți copii se tem să înceapă sau să se întoarcă la școală. Vestea bună este că puteți face multe lucruri pentru a le ușura tranziția și a îi ajuta să se pregătească pentru un nou an școlar, în afară de a le achiziționa cele mai bune rechizite școlare.

Anul școlar 2020-2021 a fost diferit de oricare altul. Milioane de elevilor au petrecut o parte – sau cea mai mare parte – a anului învățând de la distanță. După luni întregi fără profesori, colegi de clasă și o structură tradițională de zi școlară, unii copii se pot simți puțin temători, atunci când vine vorba de abordarea începutului unui an școlar „normal' în această toamnă.

Iată câteva sfaturi practice, pentru a ajuta elevii să înceapă anul școlar în mod corect:

1. Stabiliți ora de culcare

Revenirea la programul de somn normal nu se va întâmpla peste noapte. Cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii, obișnuiți-vă copilul să meargă la culcare mai devreme. Activitățile ușoare, cum ar fi baia și citirea înainte de culcare, vă pot ajuta copilul să se relaxeze.

2. Restabiliți o rutină

Stabilirea unei rutine consistente este importantă pentru copii. Scrieți pașii din rutină și repetați-i împreună cu copilul dumneavoastră. Seara, acest lucru ar putea include să-și facă temele, să se joace, să se spele pe dinți, să se facă o baie și să citească înainte de culcare.

3. Încurajați independența

Copiii care joacă un rol activ în pregătirea pentru întoarcerea la școală – cum ar fi alegerea și organizarea acelor rechizite școlare și a hainelor noi – sunt mai predispuși să se entuziasmeze, ceea ce, la rândul lor, le ușurează anxietatea. Copilul dvs. este suficient de mare pentru treburi precum golirea mașinii de spălat vase sau gătitul? Sarcinile zilnice adecvate vârstei vă vor ajuta copilul să câștige independență și încredere în sine.

4. Alegeți rucsacul potrivit

Rucsacurile prea grele sau purtate necorespunzător pot duce la oboseală musculară, dureri de cap și dureri de gât. Încercați să alegeți un rucsac dintr-o țesătură robustă și ușoară, cu bretele largi, căptușite, care să susțină umerii copilului dumneavoastră. Aveți grijă să nu-l prindă peste un singur umăr.

5. Vorbiți-le despre siguranță

Examinați regulile de siguranță în aer liber – lucruri cum ar fi privirea în ambele sensuri înainte de a traversa strada, luarea aceluiași traseu în fiecare zi dacă merg pe jos, familiarizarea cu regulile de trecere a pietonilor și precauția în a vorbi cu străini.

6. Stabiliți obiceiuri sănătoase

Implicați-vă copiii în alegerea și pregătirea prânzurilor și gustărilor sănătoase. Ajutați-i să găsească activități fizice de care se bucură. Luați-i la cumpărături pentru gustări sănătoase și alimente dpe care le pot pregăti singuri. Încercați să respectați orele obișnuite de masă.

7. Limitați timpul de ecran

Întoarcerea la școală este ocazia perfectă de a restabili limitele de timp petrecut în fața ecranelor. De ce să nu „deconectați' întreaga familie seara, înainte de culcare? Alegeți un loc unde toată lumea își poate încărca dispozitivele peste noapte. Folosiți un ceas cu alarmă în locul unui telefon mobil, pentru a vă trezi dimineața.

8. Stabiliți traseul

Dacă copiii dvs. încep la o nouă școală, practicați mersul pe jos sau cu mașina până la stația de autobuz sau la clădirea școlii cu o săptămână sau două înainte de începerea școlii.

9. Vorbiți despre emoțiile din prima săptămână

Asigurați-vă copilul că a fi emoționat este natural – chiar și pentru profesori. Vă puteți ajuta copilul să facă față acestor sentimente lăsându-i să își exprime temerile. Poate că le puteți oferi povești despre propriile emoții din prima zi când erați copil. Învățați-i să respire adânc și încet pentru a-și calma emoțiile. Discutați despre scenariile care îi îngrijorează. De exemplu, dacă sunt îngrijorați cu privire la cu cine să stea sau să vorbească în prima zi, ajutați-i să planifice o strategie și să o repetați, astfel încât să știe ce să facă.

10. Spuneți-le că este în regulă să ceară ajutor

Încurajați-vă copilul să solicite asistență profesorilor și altor angajați ai școlii, indiferent dacă problema este simplă – cum ar fi locația celei mai apropiate toalete – sau mai aprofundată, cum ar fi nevoie de ajutor suplimentar cu un subiect școlar sau sprijin pentru sănătatea mintală. Acest lucru este deosebit de important pentru elevii care încep la o altă școală, deoarece simpla navigare într-o clădire nouă se poate simți intimidantă. Vreți să îi asigurați pe elevi că se află într-un refugiu sigur la școală, lucru care a lipsit atât de multor elevi în timpul pandemiei.

11. Sărbătoriți începutul unui nou an școlar

Dacă sărbătoriți prima zi de școală, copiii dvs. vor vedea întoarcerea la școală ca o tranziție de care se pot bucura cu adevărat. Încercați să organizați o petrecere „înapoi la școală' cu o zi înainte de începerea școlii, cu tort, baloane și cadouri educaționale. Și nu uitați să faceți o fotografie în ținutele din prima lor zi de școală. Va fi un an grozav!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial