10 sfaturi pentru a alege gresia și faianța în armonie perfectă

Cu toți simțim la un moment dat nevoia de reîmprospătare a locuinței, de a schimba ceva din designul acesteia, pentru a o face mai vibrantă, mai confortabilă și mai ales în tendințele actuale în materie de amenajare.

Alegerea de gresie sau faianță, pentru baie și bucătărie, sau pentru alte pardoseli din casă reprezintă una dintre cele mai dificile sarcini, ​​și a fost întotdeauna o dilemă de design, eleganță, stil, trend și calitate. Este foarte greu, cu adevărat, să alegi produsele potrivite dacă ții cont de generoasa ofertă din piață. Dacă ne vom gândi numai la faianța, mai mult ca sigur vom constata că există sute de modele și culori și nu vom ști care este cea potrivită pentru noi.

Entuziasmul de a alege plăcile de gresie, sau a alege faianța în armonie perfectă, se poate transforma brusc în indecizie, datorită greutății copleșitoare a acestei alegeri. Trebuie ca plăcile ceramice să dea senzația de lumină sau de întuneric? Ar trebui să fie lucioase sau mate, să aibă formatul mare sau se potrivește formatul mic? Avem nevoie de ceva elegant și contemporan sau de ceva texturat și natural?

Este foarte ușor ca această alegere să devină stresantă. Cel mai adesea, mulți dintre noi ne orientăm doar după culoare, să se potrivească cu ideea pe care o avem ca design interior și, desigur, după preț, să se încadreze în bugetul setat. Însă, nu deținem informații prețioase despre caracteristicile acestor piese, ori despre cum să facem o alegere corectă dintre miile de modele existente în magazine.

De aceea, vă recomandăm să ne faceți o vizită în showroom-urile Unimat din Sibiu (program: L-V:7.00-20.00, S: 8.00-15.00), Alba și Mureș (program: L-V:8.00-17.00, S: 8.00-13.00), unde consultanții noștri vă vor ajuta în alegerea corectă a plăcilor ceramice potrivite proiectului dvs. Marele avantaj, după ce v-ați decis asupra modelului, este că  puteți vedea, chiar în showroom-urile Unimat, cu ajutorul unei simulări 3D cum va arăta proiectul dvs. Tot ce vă trebuie este schița spațiului care trebuie amenajat, iar colegele de la Departamentul Ceramică vă vor înmâna proiectul, exact așa cum trebuie executat de meșter.

Sfaturi pentru a alege rapid și corect gresia și faianța de calitate

Gresia și faianța sunt tot mai întrebuințate în finisarea interioară și exterioară a locuințelor dar și a imobilelor cu menire economică sau socială deoarece sunt produse ecologice, durabile și ușor de întreținut. Datorită diversității acestora ca mărime, forme, texturi și nuanțe de culori, se utilizează gresie și faianță ce ne permit să creăm un design deosebit pentru un timp îndelungat. Datorită varietății imense a plăcilor ceramice, cumpărătorii devin confuzi, fiindu-le foarte greu să facă o alegere corectă. Din acest motiv oferim mai jos sfaturi utile care te vor ajuta să alegi rapid și corect gresia și faianța în armonie perfectă pentru renovarea locuinței tale.

  1. Tipul de design interior. Când sunt alese plăcile ceramice de faianță și gresie este foarte important să se țină cont de aspectul general al locuinței, astfel încât acesta să corespundă designului interior dorit. Atunci când suntem într-un magazin de profil este necesar să întrebăm dacă acestea dispun de colecții de faianță și gresie în stilul dorit, modern, mediteranean, clasic, rustic sau minimalist.
  2. Suprafața plăcilor ceramice să fie mată sau lucioasă? Suprafața mată sau lucioasă a plăcilor ceramice ține mai mult de preferințele personale ale fiecăruia dintre noi. Trebuie însă să reamintim că suprafața lucioasă scoate în evidență petele și amprentele, oferind totuși un șarm locuinței, dacă aceasta este întrebuințată corespunzător.
  3. Contează foarte mult mărimea plăcilor ceramice. În mod normal trebuie să considerăm mărimea plăcilor ceramice în funcție de mărimea încăperii sau a spațiului care necesită să fie placat. Cu cât aceste spații sunt mai mari, cu atât se pot folosii formate mai mari ale plăcilor ceramice. Este o regulă ce poate fi încălcată de specialiștii în design interior pentru a evidenția unicitatea anumitor proiecte.
  4. Placa ceramică poate fi din lut alb sau roșu? Dacă ne uităm pe partea neglazurată a plăcilor ceramice, vom constata că acestea sunt produse din lut alb sau lut roșu. Dacă lutul este alb, de regulă, placa ceramică este mai rezistentă la factori externi, și are o absorbție mai mică a apei, în comparație cu plăcile ceramice produse din lut roșu. Plăcile ceramice de faianță și gresie produse din lut alb sunt considerate net superioare celor produse din lut roșu.
  5. Plăcile ceramice de gresie și faianță pot fi porțelanate sau obișnuite. Gresia porțelanată, datorită proprietăților sale tehnice are o rezistență sporită la șocuri mecanice, din acest motiv fiind folosită cu precădere la placarea podelelor, mai ales pentru trafic mai intens. Plăcile ceramice obișnuite se folosesc doar la placarea pereților. Gresia porțelanată este compatibilă cu montarea podelelor calde, dar în același timp este rezistentă și la îngheț.
  6. Plăcile ceramice pot fi rectificate sau nerectificate. Gresia sau faianța rectificate sunt plăci ceramice cu mărimi mult mai precise decât cele nerectificate. Prin rectificare toate colțurile plăcilor ceramice sunt tăiate la exact 90°. Acest unghi le caracterizează și le permite, din acest motiv, să fie aplicate cu rosturi minime de 1 mm, ceea ce ne permite să avem un rezultat final peste așteptări în urma montării.
  7. Rezistența la abraziune împarte plăcile ceramice în cinci categorii. Astfel sunt plăci ceramice:
    1. PEI I – sunt plăci ceramice ce se recomandă a fi montate numai pe perete.
    2. PEI II – plăcile cu acest indicativ se montează preferabil pe perete, dar se pot utiliza și pe pardoseală într-o baie unde nu se intră cu încălțăminte de stradă și unde traficul este nu foarte intens.
    3. PEI III – plăcile ceramice din această categorie se recomandă atât pentru perete cât și pentru pardoseli supuse unui trafic moderat.
    4. PEI IV – aceste plăci de pardoseală pot fi supuse unui trafic moderat, în bucătării sau pe holuri, chiar și în birouri mici, cu un număr redus de persoane.
    5. PEI V – sunt plăci de gresie cu o rezistență la abraziune ce se pot folosi în încăperi și spații destinate unui trafic intens, precum bănci, magazine, parcuri, aeroporturi, hale industriale.
  8. Rezistența la alunecare. Există patru grade de rezistență la alunecare, și anume:
    1. R9 – plăcile de gresie cu grad de antiderapare R9 se recomandă a fi montate în holuri, pe scări, spații publice ca farmacii, holuri de școli, laboratoare, bănci, saloane de coafură, cafenele, restaurante mici.
    2. R10 – aici intră plăci de gresie ce se recomandă a fi montate în spații publice cu trafic important ca restaurante mari, cabinete medicale sau în băi pentru persoane cu dizabilități locomotorii.
    3. R11 –plăcile de gresie cu acest grad de antiderapare se recomandă a fi montate în zone de risc mare de alunecare ca bucătării de cantine, hale de prelucrare a alimentelor, abatoare sau ateliere.
    4. R12 – plăcile de gresie din această categorie se recomandă a fi montate în zone unde antideraparea este o caracteristică foarte importantă, ca rampe auto, parcări auto, bucătării foarte mari, crame.
  9. Țara de origine. Plăcile ceramice fabricate în Italia, Spania și Polonia sunt cele care dau tonul trendurilor în materie de gresie și faianță. Aceste țări oferă cele mai originale și neobișnuite colecții. La Unimat veți găsi o gamă largă de plăci ceramice disponibile în stoc sau pe comandă, de la producători de renume din Europa.
  10. Brandul este important. Brandul este de obicei cel ce caracterizează ceva neobișnuit și exclusivist atunci când este vorba de gresie și faianță. Sunt o mulțime de branduri cu renume care produc gresie și faianță de calitate precum ar fi Marazzi, Atlas Concorde, Naxos, Azteca, Mainzu, Porcelanosa, Tubadzin, Paradyz.
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial