10 motive pentru a te apuca de handbal

Niciodată nu este prea târziu ca să începi să practici un sport. Cristina Neagu, de exemplu, a ajuns prima oară într-o sală de handbal abia la vârsta de 12 ani, iar acum este cea mai bună marcatoare din istoria Campionatului European, după ce a fost aleasă de patru ori cea mai bună jucătoare din lume.

Și, pentru că tot am amintit de handbal, îți recomandăm să iei în considerare această disciplină dacă te gândești să te apuci de mișcare în mod organizat. Lista argumentelor este lungă. Iată numai zece dintre ele:

1. Oferă un antrenament pentru întregul corp: pe lângă beneficiul aerobic, jocul de handbal are un ritm foarte rapid, care ajută la dezvoltarea tonusului muscular și a forței. Toate săriturile, întoarcerile și aruncările fac ca majoritatea mușchilor să realizeze un antrenament susținut.

2. Crește rezistența cardiovasculară: terenul are 40 de metri lungime și 20 de metri lățime, astfel încât jucătorii pot alerga mai mulți kilometri în timpul fiecărui joc de 60 de minute. Acest lucru ajută la creșterea ritmului cardiac și la creșterea rezistenței aerobe.

3. Antrenează agilitatea: dezvoltă agilitatea mâinilor și a picioarelor, întrucât sunt necesare schimbări bruște de ritm și direcție. Precizia este, de asemenea, crucială. Mulți oameni compară handbalul cu golful. În ambele sporturi mingea trebuie trimisă cu foarte mare precizie pentru a atinge ținta. Dacă te uiți la meciuri de handbal, observi că jucătorii de top sunt adevărați „lunetiști'.

4. Te menține în formă pe măsură ce îmbătrânești: quarterback-ul NFL din Hall-of-Fame, George Blanda, a declarat sportul pentru că l-a menținut în formă și eficient până la 40 de ani. Nu este singurul care recomandă practicarea sportului, la nivel de performanță sau doar de divertisment.

5. Îmbunătățește concentrarea mentală și încrederea în sine: a avea succes este 95% mental și 5% fizic. După ce pui la punct strategia de urmat, trebuie să te asiguri că rămâi calm sub presiune și că te menții concentrat pe lucrurile care te ajută să progresezi. Trebuie să crezi în tine și să ai încredere că planul tău de joc este mai bun decât al adversarului, chiar dacă sunt momente în meci în care lucrurile nu merg cum ți-ai dori.

6. Arde caloriile și grăsimile: un studiu de la Universitatea din Utah a relevat faptul că handbalul este superior rachetbalului – un sport foarte solicitant, la rândul lui – în toți cei patru indicatori de fitness care au fost măsurați: calorii arse pe oră (751 față de 644), medie frecvență cardiacă (164 față de 137), consumul mediu de oxigen (30,1 față de 25,8) și rata medie de ventilație (85,9 față de 70,9).

7. Dezvoltă coordonarea ochi-mână: nu este ușor să înveți să anticipezi unde va ajunge mingea. Timpul și tehnica sunt totul.

8. Te învață să fii echilibrat și agil pe ambele părți ale corpului: handbalul dezvoltă și susține mușchii de ambele părți ale corpului, deoarece trebuie să folosești ambele mâini. Dezvoltarea coordonării și a puterii în mâna ta non-dominantă (dacă ești stângaci, în mâna dreaptă și invers) necesită timp. Dacă nu devii ambidextru măcar parțial, adversarul tău va exploata cu siguranță această latură slabă. 

9. Nu apar accidentări frecvente ca în alte sporturi: handbalul este un sport în care se înregistrează puține accidentări grave. Cele mai multe probleme sunt cauzate de întinderile musculare, dar ele pot fi evitate dacă te încălzești așa cum trebuie înainte de meci.

10. Îți îmbunătățește timpul de reacție: în handbal trebuie să fii capabil să reacționezi rapid la mingea care vine spre tine, să gândești pe loc continuarea jocului către coechipier sau să găsești o metodă prin care să eviți adversarul. Această reacție rapidă se antrenează în timp și te poate ajuta și în alte momente ale vieții, nu numai pe terenul de sport.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial