10 lucruri care pe vremuri erau accesibile iar acum s-au transformat în lux
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2023/12/lux.jpg)
Lucrurile care pe vremuri erau accesibile familiilor cu venituri medii nu mai sunt la fel. S-au transformat în lux!
Oamenii din generația mai în vârstă își pot aminti că a existat o perioadă în care o mulțime de produse și servicii din copilăria lor erau destul de accesibile. O vacanță într-o stațiune era accesibilă oricui, iar mâncarea de tip „împinge tava”, cantină sau fast-food era mai ieftină. Anumite alimente consumate de oamenii mai nevoiași ai societății sunt acum considerate delicatese de lux. În mod similar, fie că este vorba despre orice articol, serviciu sau oportunitate, totul s-a scumpit în ultimele decenii în tandem cu economia în schimbare. Iată care sunt lucrurile și serviciile care erau la îndemâna oricui în urmă cu 20-30 de ani și care au evoluat acum într-o zonă de lux. Sunt lucrurile al căror preț a crescut dramatic în ultimii ani.
10 lucruri care pe vremuri erau accesibile iar acum s-au transformat în lux
- Schiatul
„Tatăl și bunicul meu obișnuiau să meargă la munte în anii ’80. Erau oameni din clasa de mijloc. Schiatul era popular, fără să fie privit ca un lux. Sigur, stațiunile erau scumpe, dar existau mult mai multe pârtii locale mici, care erau ieftine. În zilele noastre, cele mai multe dintre ele au fost fie închise, fie cumpărate și transformate în stațiuni de lux, deoarece sunt mult mai profitabile.”
2. Casele erau mai ieftine
„Terenurile care altădată erau virane, astăzi s-au umplut de case. Cei mai mulți oameni fac naveta între casele lor și serviciu iar oamenii conduc peste tot. Străzile sunt aceleași dar oamenii sunt mai mulți și toți conduc o mașină. În marile orașe, viteza de deplasare nu este mai mare decât era în 1970, din cauza aglomerației. Suburbiile și periferiile s-au transformat în zone metropolitane cu densitate mare, și pentru că toți își doresc o casă cu curte prețurile sunt foarte mari.”
3. Prețurile la fast-food
„Cu celelalte chestii pot să mă obișnuiesc, dar când McDonald’s costă la fel de mult ca o friptură cu cartofi gătiți în casă (prețurile sunt foarte comparabile), ceva este foarte greșit. Și când un bar vinde un hamburger cu 60 de lei, bere 15 lei plus bacșiș este trist și este un motiv semnificativ pentru care stau acasă 95% din viața mea, ca să nu mai pomenesc de „Munca de acasă' .
4. Intimitatea
Cred că mai mult decât orice pe această listă, trebuie pusă confidențialitatea. Chiar și în urmă cu 20-30 de ani, existau probleme dar la nivel înalt cu spionajul activ, dar acum, este atât de omniprezent printre corporații încât oamenii nici măcar nu mai pretind că se așteaptă la intimitate. Rezultatul este apariția serviciilor de confidențialitate precum Incogni, etc., pentru a curăța datele online. Confidențialitatea este acum un lux.
5. Mâncarea obișnuită se scumpește în fiecare an
Multe specii de pești în 30 de ani au trecut de la a fi mâncare zilnică ieftină la a deveni ceva care este servit ocazional și adesea la restaurantele fine. Codul Atlantic este un astfel de pește, doar pentru a da un exemplu. Înainte peștele era văzut ca fiind foarte simplu și ieftin, dar acum este rar și costisitor din cauza pescuitului excesiv. Lucrul înfricoșător este că marea majoritate a apelor de pescuit comercial din lume, aproape indiferent de specie, se epuizează și sunt aproape de colaps. Ecosistemele oceanice ale lumii sunt amenințate, în primul rând din cauza pescuitului excesiv.
6. Costurile de reparație
Sincer, lucruri precum repararea prizelor, corpurilor de iluminat și a instalațiilor… Astăzi sunt atât de multe lucruri proiectate pentru a nu fi reparate sau este atât de costisitor de reparat încât ați putea la fel de bine să cumpărați unul nou. În plus, obținerea pieselor de schimb este o problemă. Trebuie să comandăm piese de pe siteuri obscure, fără a fi siguri că sunt bune sau că va sosi în curând.
7. Bilete la concert
Am fost la o mulțime de spectacole și concerte la începutul până la sfârșitul anilor 2000. Cea mai mare sumă pe care am cheltuit-o vreodată a fost probabil 100 de lei pentru un concert. Apoi totul a devenit un „festival' și prețurile biletelor au sărit la 200-500 de euro. Acum, îți permiți să mergi la trupe/artişti mult mai puţin cunoscuţi.'
8. Aparatele foto
„Mulți oameni sunt în căutarea camerelor cu film. Chiar și cele folosite. Dacă aveți un aparat de fotografiat vechi cu film, verificați prețul online, veți fi uimiți. Există câteva motive pentru asta. În primul rând sunt culorile nostalgice pe care filmul le dă imaginilor. Fotografia făcută pe film are acel aspect unic și imperfect pe care tânăra generație a văzut-o doar în albumele foto ale părinților. Astăzi, cu ajutorul digitalului (inclusiv telefonul), puteți face mii de fotografii simultan, până în punctul în care acestea devin lipsite de sens. De multe ori, filmul este limitat la 36, 27 sau chiar 24 de fotografii, ceea ce te obligă să te gândești la momentul și locul când faci o fotografie.„
9. Mașinile
Mașinile s-au schimbat. Au trecut de la mașinile relativ sigure, eficiente și practice din anii ’90 și au început să adauge o funcție ici și colo ca să îngreuneze întreținerea ei de către proprietar, iar acum sunt scumpe și, în esență, au devenit gadget pe roți. Este imposibil să-ți placă o mașină care se simte ca un proiect Google.
10. Prețul combustibilului
„Ne plăcea să facem drumuri lungi fără motiv. Apoi ne opream să luăm prânzul și să ne bucurăm de plimbare. Dacă vremea este frumoasă, lăsam ferestrele în jos, dădeam drumul la muzică și mergeam mai departe. Acum costă aproape 400 de lei să-ți umpli rezervorul. Nimeni nu mai vrea să piardă nicio picătură!”