10 idei simple prin care poți avea grijă de mediu

Defrișările, consumul iresponsabil, epuizarea resurselor naturale și producția de deșeuri chimice sunt doar câteva lucruri care afectează mediul înconjurător și au un impact semnificativ asupra vieții umane. Este momentul ca și noi să facem un pas în față în protejarea planetei. Mai jos sunt câteva măsuri pe care le poți lua pentru a avea grijă de mediu.

Elimină hârtia sau folosește produse biodegradabile

Acasă sau la birou printăm documente sau bilete, iar mulți dintre noi aruncă la gunoi câte o hârtie pe care am notat doar câteva lucruri. În fiecare an se taie milioane de copaci pentru a produce hârtie.

Deci, folosind mai puțină hârtie contribui la conservarea mediului. Limitează folosirea hârtiei, folosește facturi digitale, dezabonează-te de la reviste/ziare în format fizic și ia notițe pe telefon.

La fel de dăunătoare sunt și pungile de hârtie. Limitează folosirea pungilor clasice și optează pentru pungi de hartie din materiale biodegradabile. Folosește-le atunci când mergi la cumpărături.

Pentru produsele mai voluminoase, folosește sacoșele din bumbac, in sau iută. Acestea sunt refolosibile iar odată aruncate nu poluează mediul, deoarece sunt biodegradabile.

Plantează copaci

Copacii sunt cea mai bună resursă de oxigen. Aceștia îndepărtează dioxidul de carbon și oferă aer curat, sigur pentru respirat.

De asemenea, copacii reduc poluarea auditivă și nivelul ozonului din aer. Mai mult, prezența florilor, a pomilor, precum și parfumul lor susțin sănătatea mintală.

Fă economie la energia electrică

Închide mereu lumina, ventilatorul sau aerul condiționat atunci când ieși din cameră sau dacă nu ai nevoie de ele. Deschide fereastra larg vara iar în sezoanele reci dă perdeaua la o parte pentru a pătrunde lumina naturală în casă. Astfel, vei evita folosirea luminii artificiale în timpul zilei.

În plus, este o idee bună să scoți electrocasnicele din priză atunci când nu le folosești. Mai jos sunt alte idei prin care poți face economie la energia electrică:

 • Înlocuiește becurile clasice cu variantele economice;
 • Folosește prize smart pentru a putea opri energia electrică atunci când priza nu este folosită;
 • Apelează la un termostat smart;
 • Atunci când îți iei un nou aparat electrocasnic alege varianta cu economie de energie electrică;
 • Asigură-te că locuința este bine izolată. Astfel, vei folosi centrala mai puțin și vei avea un consum mai mic de energie.

Economisește apa

Apa este o resursă naturală finită care trebuie protejată dacă ne dorim să avem grijă de mediu. În acest sens:

 • Fă dușuri scurte;
 • Pune apă în chiuvetă atunci când speli vase pentru a face economie;
 • Închide apa când te speli pe dinți;
 • Repară țevile și/sau robineții cu probleme;
 • Dacă ai cum, colectează apa de ploaie pentru a uda florile;
 • Pornește mașina de spălat vase doar când este plină.

Alege transportul ecologic

Înlocuiește mașina cu transportul în comun, mersul, folosirea bicicletei sau a trotinetei electrice pentru a te deplasa la școală, locul de muncă sau alte locuri.

Dacă mergi la aceeași destinație cu un prieten sau rudă, puteți lua o singură mașină. Destinații precum locuințele altor prieteni, stadionul sau locațiile unor concerte reprezintă opțiuni bune pentru a folosi o singură mașină. 

Dacă aceste opțiuni nu sunt posibile, poți opta pentru o mașină hibrid sau electrică. Astfel, vei reduce gazele de seră produse de combustibilii fosili.

Reciclează

Reciclarea reprezintă un pas important pentru a reduce poluarea și pentru a conserva resursele naturale finite. Dacă ești preocupat de reciclare, îți pasă, de fapt, de alegerile pe care le faci. 

Cumpără produse cu ambalaje reciclabile. În supermarket, optează pentru produsele cât mai puțin împachetate. Folosește pahare refolosibile sau căni în locul paharelor din plastic/carton care poluează mediul.

De asemenea, separă gunoiul în funcție de produsele reciclabile: sticlă, hârtie/carton, plastic/metal.

Fă compost

Simpla aruncare a produselor organice duce la descompunerea lor în metan și alte gaze de seră care contribuie la încălzirea planetei. Separă produsele organice și folosește-le ca fertilizator natural pentru fructe și legume.

În unele orașe, există coșuri de gunoi speciale pentru compost (coșul negru). Folosește un astfel de coș de gunoi dacă nu dispui de grădină.

Renunță la fumat

Fumatul este una dintre cauzele majore ale poluării aerului iar resturile aruncate murdăresc orașele și contaminează râurile.

Atunci când fumezi în interior, pui în pericol sănătatea celor din jur. Prin renunțarea la fumat vei avea grijă de sănătatea ta și a persoanelor apropiate, dar și vei proteja mediul.

Consumă mai puțin

Reducerea consumului poate avea un impact semnificativ asupra mediului. Încearcă să cumperi doar lucrurile de care ai nevoie. Prin urmare, evită să achiziționezi jucăriile care sunt la modă, dacă acasă te mai așteaptă o cameră plină și amână cumpărarea noilor gadgeturi, mai ales dacă nu sunt esențiale.

Data viitoare când ești tentat să cumperi un lucru neesențial, gândește-te dacă îți îmbunătățește în vreun fel viața. Dacă răspunsul este „nu', știi ce e de făcut. În plus, dacă limitezi produsele neesențiale vei economisi bani și nu vei ocupa spațiul din casă.

Cumpără second-hand

Este nevoie de peste 250 de litri de apă pentru a crește bumbacul necesar pentru a produce un singur tricou.

În loc să te îndrepți spre mall atunci când ai nevoie de haine, treci mai întâi pentru la magazinul de haine second-hand sau vintage. Alegându-ți hainele de aici, vei economisi bani și vei avea grijă de mediu. În plus, poți descoperi haine unicat.

De asemenea, astfel de magazine te vor ajuta să găsești și alte categorii de produse precum mobilă, electrocasnice, jucării pentru copii și multe altele.

Din nefericire pentru noi, planeta Pământ este singura pe care o avem la dispoziție. Din fericire, aveam la dispoziție câteva opțiuni pentru a o salva: reciclarea, optarea pentru transport alternativ, folosirea unor produse și materiale biodegradabile, economisirea apei și a energiei electrice.

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial