10 cărți pentru copii cu și despre școală

Oricât am încercat să tragem de zilele de vară, să le facem și mai lungi, doar-doar am întârzia venirea școlii, septembrie e aici. Și împreună cu el și orarul, ghiozdanul, poate uniforma și toate temele acelea care nu se mai termină. Noroc cu pauzele și revederile cu prietenii că mai îndulcesc lucrurile. Prin asta trec și au trecut copiii din toate timpurile și din toate colțurile lumii. Cărțile cu și despre școală stau mărturie. Mai jos sunt zece titluri de la Editura Arthur și Editura Grafic care să-i ajute pe cei mici să se acomodeze mai ușor noului an școlar.

Distracție în școala românească

Recreatia mare, Mircea Sântimbreanu (vârsta recomandată 10 ani+)

Cartea-cult a copilăriei multor generații de elevi, Recreația mare este cât se poate de actuală. Cine n-ar da matematica pe fotbal? Cine nu ar vrea un stol de vrăbii transformate în porumbei voiajori. Și mai ales cine n-ar vrea să aibă o mână de prieteni adevărați, care să-i scoată din belele. E clar că protagoniștii din povestirile lui Sântimbreanu se bucură de toate acestea.

Povestiri de citit pe sub bancă, Alex Moldovan (vârsta recomandată 10 ani+)

Poate cel mai mare fan al lui Sântimbreanu dintre scriitorii români, Alex Moldovan a scris în cartea lui de povestiri despre școala de azi și elevii ei săi contemporani. Aceiași tocilari, aceiași pierde-vară, aceiași copii de treabă care încearcă să-și facă viața mai ușoară cu toate temele și lecțiile de învățat. Alături de care, desigur, o întâlnim pe Adina Rotar, o fată care chiar știe să se descurce.

Întâiul meu cuvânt de pionier, Adina Rosetti (il. Dan Ungureanu, vârsta recomandată 10 ani+)

Dacă vă întrebați cum era școala în România cu vreo treizeci și ceva de ani în urmă, cartea Adinei Rosetti, minunat ilustrată de Dan Ungureanu, este ocazia perfectă de a afla. Pionieri, cravate, comunism, Șoimii Patriei, libertate – toate populează universul protagonistei Ada Ștefănescu, alături de care cei mici pot cunoaște o bucată din istoria noastră recentă.

Back to school în romane grafice

Colegul cel nou, Jerry Craft (trad. Ioana Tudor, vârsta recomandată 10 ani+)

Dacă ar putea, Jordan Banks, puștiul de 12 ani care locuiește într-un cartier mai modest al New York-ului, ar desena toată ziua. Deși s-a tot rugat de părinți să-l dea la o școală de artă, îl duc în schimb la o școală privată de fițe, unde matematica e mai presus de toate. Faptul că e afro-american nu-i face deloc viața mai ușoară, așa că Jordan se chinuie din răsputeri să se acomodeze noului mediu.

Aiurea, Svetlana Chmakova (trad. Dan Buzumurga, vârsta recomandată 12 ani+)

Tot despre adaptarea la o școală nouă și tot despre pasiunea pentru artă este și romanul grafic Aiurea, nominalizat la premiul Eisner. Nici nu intră bine în școală, că Peppi se împiedică în văzul tuturor. Jamie încearcă s-o ajute, dar asta doar înrăutățește lucrurile: copiii răi pornesc un atac împotriva lor. Deși se refugiază în clubul de artă, pentru Peppi totul pare să fie aiurea.

Cele mai trăsnite clase

Needucabilii, Gordon Korman (trad. Iulia Arsintescu, vârsta recomandată 12 ani+)

Un roman despre regăsirea speranței și perseverență. Zachary Kermit este profesor și mai are puțin până la pensie. De altfel, de-abia așteaptă. S-a săturat de toate. Doar că inspectorul Thaddeus are alte gânduri pentru el și-i dă în grijă Clasa Specială Autonomă, o adunătură de elevi de-a opta complet needucabili. Nicio șansă, și-au spus și profesorul, și școlarii la prima întâlnire. Dar lucrurile aveau să se schimbe.

Gata cu vorba, Andrew Clements (il. Mark Elliott, trad. Ioana Tudor, vârsta recomandată 10 ani+)

Visul oricărui profesor în pauzele în care școala vuiește de strigăte de copii: elevii din clasa a cincea care fac un joc al tăcerii. Cine poate să tacă mai mult? Fetele sau băieții? Concurența e dură și regulile stricte: nimeni nu are voie să folosească mai mult de trei cuvinte odată. Doar că asta se aplică și la ore, așa că cei mai mulți profesori nu sunt tocmai fericiți.

Povestea frindelului, Andrew Clements (trad. Brian Selznick, trad. Florentina Hojbotă, vârsta recomandată 10 ani+)

Nick e eroul clasei când vine vorba de tras de timp până profesorii uită să le dea teme pentru ora viitoare. Se pare însă că nu-i merge și cu profa de engleză, doamna Granger, mare pasionată de dicționare. Dar Nick are metoda perfectă: inventează un cuvânt nou. Cine a zis că pixul trebuie să se numească „pix'. De ce nu „frindel'. Și de aici lucrurile o iau razna.

Poveștile alfabetului

Carte de citire, carte de iubire, Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei (il. Andrei Damian, vârsta recomandată 2 ani+)

Când doi poeți își pun laolaltă talentul și imaginația, e clar că iese o treabă minunată: ca acest volum care spune poveștile literelor. Dar nu oricum: mai întâi aflăm cum arată și ce fac mai exact aceste litere care uneori ne dau bătăi de cap; iar apoi le vedem în acțiune: mai precis cum pot ele să construiască scurte povești în care toaaaaate cuvintele să-nceapă cu taman aceeași literă!

A fost odată un alfabet, Oliver Jeffers (trad. Florin Bican, vârsta recomandată 4 ani+)

Ce-ați spune să mergem mai departe cu poveștile literelor și să vedem cum pot ele să călătorească în spațiu, să distrugă un pod, să facă experimente pe o girafă și câte și mai câte? Cartea lui Oliver Jeffers e o colecție de povestiri superamuzante cu tâlc despre litere și cuvintele pe care ele le formează.

Școala nu e numai despre teme și note și depinde de noi cum le facem loc prietenilor și distracției.

Oana Purice

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial