Vitamina A (Beta-Caroten)
Vitamina A (Beta-Caroten) este una dintre cele mai importante, avand in vedere ca ea contribuie la cresterea, dezvoltarea si refacerea tesuturilor, mareste rezistenta organismului la infectii, ajuta la tratarea acneei sau a ridurilor, contribuie la dezvoltarea si intarirea oaselor, a dintilor si a parului si, bineinteles, asa cum am invatat inca de mici, imbunatateste vederea.
Beta-Carotenul poate contribui la reducerea riscului de cancer la plamani sau anumite tipuri de cancer oral si poate ajuta la scaderea colesterolului rau.
Efectele carentei de vitamina A presupun scaderea rezistentei la infectii, o piele uscata, pierderea mirosului si a poftei de mancare, instalarea unei oboseli cronice, o sensibilizare a dintilor si gingiilor, o dezvoltare deficitara a organismului, in cazul celor mici.
Unde se gaseste? In ficat si ulei de peste, oua sau lapte. Beta-carotenul se gaseste in vegetale colorate precum tomatele, broccoli, morcovul, spanacul, sparanghelul, porumbul, frunzele de sfecla rosie, frunzele de papadie, pepenele, mango, caisele, citricele, dovleacul.
Ai grija: Consumata in cantitati mari, vitamina A poate deveni toxica, iar daca este luata pe perioada unei sarcini, poate determina aparitia malformatiilor.
Note utile:
- persoanele care sufera de acnee nu trebuie sa ia supliment de vitamina A din untura de peste, ci din alte carotenoide.
- provitamina A este recomandata fumatorilor, pentru ca are proprietati antioxidante eficace, amelioreaza vederea, creste rezistenta la infectii.
Doza zilnica recomandata: 3 mg (barbati); 2,4 mg (femei); 1,8 mg (copii).