Vânt și apă pentru sănătate

În cultura chineză, vântul domol şi apa lin curgătoare sunt asociate cu sănătatea puternică.

teodor vasile

Pentru cei care nu îl cunosc, profesorul Teodor Vasile, cel mai tânăr maestru Feng Shui din România, este licenţiat şi doctorand în psihologie, master în psihoterapie, are un doctorat în Ştiinţe Medicale Alternative şi Naturopatie, este maestru Reiki şi antrenor de arte marţiale şi e recunoscut ca având cea mai amplă deschidere către universul terapiilor complementare.

Pentru mulţi occidentali, practicile tradiţionale chineze stau încă sub semnul tainei: terapii stranii, uleiuri, apăsări, ace, vibraţii calde sau reci, sunete, lumină, semne citite în puls…

Dar ce este Feng Shui, ce înseamnă, de fapt, acest concept? Literal, Feng Shui se traduce prin „vânt şi „apă, scopul primordial al acestei arte fiind acela de a restabili echilibrul fluxului de energie creatoare în viața noastră și în mediul ce ne înconjoară; a apărut cu circa 4000 de ani înainte de nașterea lui Hristos, fiind foarte bine cunoscută în Asia, iar în ultimele decenii, a câștigat foarte mult teren și în vest.

Există şcoli: a Busolei, a Formelor sau a celor Nouă Stele Călătoare. Dar ce simboluri cu valenţe terapeutice foloseşte Feng Shui? 

Îmi este foarte dragă şcoala Busolei, dar cea în care mă regăsesc cel mai mult este Școala Formelor şi țin seama de principiile şcolii indiene Vastu. Dar simbolurile preluate din cultura chineză au primit în timp influenţe și cutume din cultura altor popoare: amerindiene, sud-americane, arabe, indiene, africane sau wiccane. Dacă privim ființa umană nu doar sub aspect fizic, somatic, ci și energetic, atunci cu siguranță aplicarea corectă a unui remediu Feng Shui va duce la îmbunătățirea stării de sănătate.

„Schimbările mici din mediul nostru transformă starea energiei care curge în jur, în şi prin noi

Există elemente concrete, de pildă legate de părţile locuinţei?

Casa în sine este un organism viu, iar aici, energiile sunt într-o permanentă schimbare, influențând în mod direct viața şi starea noastră, de sănătate sau de boală. Astfel, ușa de la intrare este „gura acestui organism şi poate dezvălui secrete despre viitorul locatarilor, starea lor financiară și de sănătate. O uşă principală prea mare seamănă cu o gură uriașă și poate provoca supărări, certuri, stres şi tensiune, din cauza faptului că în casă pătrunde prea multă energie vitală Chi.

Pentru a rezolva această problemă trebuie reduse dimensiunile ușii, astfel încât să fie corect proporționată în raport cu locuința. Un alt remediu ar fi amplasarea de o parte și de cealaltă a ușii a două statuete masive (lei sau câini, remediile specifice artei Feng Shui fiind câinii Fu) sau a două ghivece cu plante.

Dimpotrivă, o uşă mică este asemenea unei guri prea mici și lasă să pătrundă prea puțină energie Chi, ceea ce îi face pe locatari să devină rezervați, timizi, retrași. Soluția ar fi montarea unei oglinzi pe margini și deasupra ușii.

Apoi, bucătăria este o parte vitală a casei, atât din punct de vedere al sănătății, cât și al bogăției. Realizarea unei bucătării echilibrate din punct de vedere Feng Shui nu doar va îmbunătăți starea de sănătate a membrilor familiei, ci va avea și un efect favorabil asupra prosperității acestora.

teodor vasile 2

Ce legătură există, de pildă, între locaţia sau aşezarea elementelor şi energia pe care o poți folosi de acolo pentru a te vindeca, pentru sănătate? 

Când clădirile şi împrejurimile naturale se îmbină armonios, fluxul chi-ului este sporit, în vreme ce în vecinătatea structurilor ostile, tăioase sau ascuţite, chi-ul se transformă în energii dăunătoare care, în Feng Shui, se numesc „săgeţi otrăvite. Cele mai grave „săgeţi otrăvite sunt cele provocate de construcţiile artificiale, de la clădirile înalte şi masive din oraşe, la supermarket-uri şi mall-uri. Aceste clădiri devin periculoase dacă locuinţa şi uşa principală dau direct înspre muchiile tăioase ale colţurilor lor.

La fel de dăunător este şi conturul triunghiular al acoperişului unei clădiri imense sau al casei unui vecin şi care este îndreptat către uşa casei tale. Este nefavorabil să locuiţi lângă cimitire, abatoare, spitale, birouri de pompe funebre, închisori sau secţii de poliţie, acestea fiind locuri încărcate negativ, ceea ce va atrage apatie şi lipsa de motivaţie. O posibilă barieră, cu rol de „filtru împotriva acestor „săgeţi otrăvite, o reprezintă copacii mari şi înalţi, deoarece frunzele pot crea o „perdea de energie care atenuează shar chi-ul, energia malefică.

„Structurile tăioase sau ascuţite din casă transformă chi-ul în săgeţi otrăvite, sau shar-chi

În interiorul casei, shar chi-ul este provocat de grinzile şi colţurile protuberante. Dacă există grinzi proeminente, cel mai bine ar fi să le nivelaţi, iar dacă acest lucru nu este posibil, încercaţi să nu vă aşezaţi sub ele. De asemenea, ar fi bine să vă aranjați mobila astfel încât grinzile şi colţurile să nu dea spre zonele în care vă petreceţi mai mult timp, mâncaţi sau dormiţi. Efectul negativ se manifestă de obicei printr-o stare din ce în ce mai proastă de sănătate. Persoanele în vârstă şi cu  o stare precară de sănătate sunt supuse unui risc crescut, de aceea paturile lor nu trebuie niciodată să stea sub asemenea structuri.

Să nu uităm, totuși, că Feng Shui nu este medicină alternativă, ci este o artă, un sistem filosofic ce determină care din cele cinci elemente (Apa, Lemnul, Focul, Pământul și Metalul) este predominant sau deficitar într-un spațiu şi creează remedii care le realiniază, făcând astfel modificări energetice. Rezultatul va fi un mediu echilibrat, care vindecă și hrănește.

Ştiu că am fost luat drept model privind abordarea terapeutică în care sunt impuse elemente de Feng Shui şi chiar am aceste rezultate reale, dar trebuie spus că nu este suficient doar să fii Maestru Feng Shui pentru a face terapie, fiindcă aceasta ţine de o altă specialitate. Poţi însă ajuta actul terapeutic prin elementele şi remediile specifice acestei arte, dar atenţie, un om bolnav trebuie să se adreseze, în primul rând, unui medic.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală

www.vasileteodor.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate