Este, de cele mai multe ori, asociat cu ceapa, atat din punct de vedere al gustului, cat si al aspectului. Se prezinta sub forma unor bulbi si este o planta perena.
Are un miros si un gust intepator. Este utilizat atat pentru condimentarea mancarurilor, dar si ca veritabil medicament, pentru aproximativ 60 de boli.
Nutritie
– Contine cantitati insemnate de iod si sulf;
– In combinatie cu patrunjelul este folosit in ameliorarea tensiunii arteriale;
– Are un efect curativ si in tratamentul tuberculozei, astmului sau febrei puternice;
– Este utilizat ca un bun antiseptic si anti-oxidant;
– Stimuleaza glandele sexuale;
– Are efect si cazul infectiilor cailor auditive;
– Reduce semnificativ cantitatile mari de zahar din sange si regleaza colesterolul;
– Este indicat in cazul infectiilor la nivelul epidermei si are efect antiinflamator;
– Potejeaza ficatul de toxine si scade riscul aparitiei bolilor de inima.
Contraindicatii
– persoanelor sensibile usturoiul le poate creea palpitatii si stare de lesin;
– favorizeaza aparita urticariei in cazul celor alergici;
– este de evitat consumul mare de usturoi in cazul persoanelor aflate sub tratament cu antibiotice;
– de asemenea afecteaza si alaptarea in cazul tinerelor mame.
Ce alegi si cum pastrezi
– Usturoiul sanatos este complet uscat, cu cateii tari si bine formati;
– Evita bulbii de usturoi care sunt pe punctul de a incolti;
– Exista o mica diferenta de gust intre soiurile de usturoi alb si rosu;
– Depoziteaza-l in locuri racoroase si aerisite;
– Evita congelarea.
Cum il gatesti
– Bulbii pot fi prajiti sau copti;
– Adesea ei mai pot fi decojiti, tocati sau pasati si folositi sub forma de condiment in diferite preparate culinare;
– Tine cont, atunci cand gatesti, ca aroma usturoiului pasat este mai puuternica decat cea a celui taiat cu cutitul;
– Bulbii mici de usturoi pot fi de 20 de ori mai iuti decat cei mari.