În tinereţe, învârtea femeile pe degete! Cum arăta Ion Dichiseanu când era în floarea vârstei?

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, care a cunoscut celebritatea încă din tinerețe. Actorul va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră' în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale' din București.

Ion Dichiseanu se poate lăuda cu o vastă carieră care se întinde pe aproape 60 de ani.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Despre cariera lui Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud. În tinerețe, el a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru București, în 1959. Marele actor român este cunoscut pentru nenumăratele roluri puse în scenă la Teatrul Nottara, numeroase apariții la teatru TV și teatru radiofonic, dar și pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.

El a debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée', regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiția oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociației Cineaștilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa', în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc'.

Ion Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum: „Tunelul' (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma' (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben' (regia Doru Năstase, 1981) dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil “Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureșan în 1976.

Filmografia lui Ion Dichiseanu este completată de titluri precum „Titanc Vals' (regia Paul Călinescu, 1965), „Revanșa' (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie' (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pistruiatul' (regia Francisc Munteanu, 1986).

La sfârșitul anilor 80, Ion Dichiseanu colaborează și cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria și Mirabela în Tranzistoria'.

Pentru a vedea cum arata Ion Dichiseanu în tinereţe, deschide galeria foto de mai sus!

Foto: Facebook

Mihaela Tudor

Citeşte şi:

10 întrebări pentru Simona Florescu

Femeile secolului XX care au schimbat lumea! Viața lor i-a inspirat pe mulți

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete