Povestea cidrului de mere de la Lerești, un produs 100% românesc și natural

Pe cont propriu

Merele românești, a constatat Alan, sunt foarte diferite de cele scoțiene, sunt mai parfumate și conțin mai mult zahăr, ceea ce conferă o notă unică, distinctă, cidrului de Lereşti. Dar mult mai important a fost că le-a plăcut tuturor celor care l-au gustat. Atât de mult încât i-au întrebat pe cei doi de ce nu fac din pasiunea lor o afacere de familie. „La început nu am luat ideea în serios, dar un an mai târziu m-am gândit mai mult la acest lucru şi mi-am zis că, în fond, de ce nu?

România are nevoie de producție și de produse românești de calitate care să îi îmbogățească identitatea. Aşa că ne-am pus pe lucru, iar acesta a devenit proiectul nostru de suflet. Producția de cidru după metoda tradițională presupunea o investiție foarte mare, aşa că ne-am gândit inițial să pornim afacerea cu fonduri europene. Am făcut un proiect ca la carte, care a fost declarat eligibil, dar a rămas, din păcate, fără finanțare.

rucsandra si alan clark1

De la 50 de litri la 80.000

Am decis, însă, să nu renunțăm și să începem totuşi cu fondurile proprii, proiectând cidrăria la o capacitate mult mai mică, iar în octombrie 2014 am primit autorizație de probă şi, un an mai târziu, se năștea prima producţie de cidru Clarks.

În plus, din toamna acestui an producem şi patru ediţii limitate de cidru în amestec cu sucuri naturale de vişine, mure sau soc, care au mare succes la public datorită parfumului lor inimitabil şi aromelor ce echilibrează gustul cidrului sec, acesta fiind mai acid decât berea sau vinul', explică Alan, serios şi cumpătat, aşa cum se cuvine unui adevărat scoţian.

Producerea „vinului de mere' tradiţional este, însă, laborioasă cu atât mai mult acum, când cei doi Clark au trecut de la câteva butoaie de 50 de litri stoarse la teascul din lemn al preotului din Lereşti, la producţia de 80.000 de litri din tancurile de inox, înalte de cinci metri, ale cidrăriei lor moderne.

100% natural si românesc

Cidrul nostru e produs din mai multe soiuri de mere românești, selectate cu atenție, în fiecare an. Căutăm o combinație specifică de arome complexe, iar alegerea finală este mereu făcută în funcție de vreme și de ce ne oferă natura în acel sezon. De la început, afacerea a fost gândită să creeze un produs complet natural, 100% românesc, care nu conţine arome artificiale, aditivi sau alţi îndulcitori şi de care românii să fie mândri.

De aceea, deşi procesul tradițional de producție este de mai lungă durată și mai costisitor și cu toate că în fiecare an apar pe piaţă mere din țările vecine, mai ieftine, noi ne respectăm promisiunea că cidrul care iese pe poarta cidrăriei va fi întotdeauna integral produs numai din merele de aur românești,' mai spune Rucsandra Clark. Cidrul este obținut doar din suc de mere pur, de la mere culese târziu în octombrie, ca să strângă toată aroma şi dulceaţa posibilă, transportate doar în lădițe de lemn, niciodată în plastic sau în saci, apoi sortate pentru a îndepărta frunzele, vreascurile, merele atinse sau ciupite și orice alte impurități.

Fructele sunt lăsate o vreme întinse, la aer curat, să mai capete o tentă de „supracoacere' naturală, apoi sunt aduse, pe o bandă, în spălător, unde sunt curățate prin periere ușoară în apă proaspătă şi sunt presate pentru a extrage sucul. Sucul proaspăt este filtrat pentru a îndepărta orice rest de măr și lăsat în vasele de fermentare până ce fructoza din el porneşte să „fiarbă' şi devine alcool. Acum este pus la maturat (căci cidrul se învecheşte aidoma vinului, căpătând putere şi nobleţea gustului), separându-l de orice depuneri, apoi este îmbuteliat.

copiii familiei clark

„Vrem să obişnuim publicul românesc cu gustul natural al cidrului de mere. Piața însă, din păcate, a fost invadată de produse denumite cidru, în diverse amestecuri care influențează complet gustul, aroma și conținutul de alcool, dar care nu au nici o legătură cu băutura tradițională, iar publicul, obișnuit cu aceste alcopopuri, se așteaptă la un gust foarte dulce, eventual cu arome exotice şi aproape niciodată naturale,' mai spune Rucsandra şi adaugă că viitorul văzut de la Lereşti este unul cu oameni conștienți de ceea ce consumă și că ea speră în alegerea naturalului românesc în detrimentul artificialului.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Alina Miron

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate