Sarea în alimentaţia copiilor

Sarea reprezintă mineralul natural  esenţial pentru  alimentaţia nostră, indiferent de vârstă, necesar pentru o bună funcţionare a organismului. Atunci când se pregăteşte începerea diversificări alimentare sau  se stabilesc meniurile pentru copii, fiecare mamă se întreabă dacă pune sau nu sare în mâncare.

Sarea în alimentaţie

Trebuie ştiut faptul că bebeluşi beneficiază  de un aport de sare, atât din laptele matern,  cât şi prin intermediul administrării  formulelor  de lapte praf. Aportul  de sare obţinut pe aceste căi de alimentaţie este absolut  necesar, sarea menţinând  buna funcţionare a proceselor  biochimice esenţiale, precum asigurarea volumului  de sânge, echilibrul fluidelor din corp, producerea impulsurilor  nervoase şi musculare, asigurarea funcţiilor  cardiace.  În primul an de viaţă nu se impune adăugarea sării în alimentaţie, cel mic înca consumând o cantitate mare de lăptic,  însă începând cu vârsta de un anişor se poate adăuga în cantităţi foarte mici.

De la ce vârstă se introduce sarea

Dacă  totuşi se adoptă adăugarea unui praf de sare în piureurile şi supiţele micuţilor, această schimbare  va începe în jurul vârstei de 8-9 luni. Cantitatea de sare folosită va fi foarte mică, impunând monitorizarea atentă a copilului după administrarea supiţei sau ciobiţei  asezonate cu un praf  de sare. În cazul în care apar mici umflături  în jurul ochişorilor,  înseamnă că cel mic nu  are nevoie de o cantitate mai mare de sare decât cea administrată  anterior, şi se impune  stoparea adăugării de sare în mâncare. Pentru hrana copii se pot adopta diferite modalităţi de alimentaţie, care să asigure natural necesarul de sare al organismului, fără a fi nevoie de o adăugare suplimentară. 

Totalul de sare din alimentaţia unui copil

Odată  ce s-a demarat diversificarea şi meniul bebeluşului  s-a îmbogăţit, trebuie ţinut cont de faptul că cel mic va consuma un cumul de alimente care conţin deja sare, astfel că totalul aportului de sare trebuie controlat. Printre  produsele alimentare care conţin deja sare, pot fi enumerate  pâinea, pufuleţii şi  covrigeii, biscuiţeii şi o parte din mâncărurile pentru bebeluşi care pot fi procurate accesând farmacie online. Din acest motiv, este foarte importantă păstrarea unei evidenţe a ceea ce consumă copilul, astfel încât praful de sare adăugat în mâncărică pentru a-i intensifica gustul,  să nu insemne, de fapt,   un  exces de sare.

Lipsa  totală  de sare

Un copil  sănătos nu va fi  privat total de sare. Lipsa totală de sare generează dezechilibre interne, care se pot manifesta prin vărsături,  greaţă, ameţeală şi crampe musculare. Astfel, pentru alimentaţia celor mici  se va folosisarea iodată, extrem de folositoare şi în cazul copiilor  care se confruntă cu deficienţa de iod. Medicul nutritionist va fi  în măsură să ofere recomandări  suplimentare în ceea ce priveşte  tipul de sare potrivit în alimentaţia copiilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial