Rusia și Ucraina vor semna un acord: „Va fi semnat la Istanbul”

Rusia, Ucraina și Turcia se vor reuni vineri, 22 iulie, pentru a semna un acord propus de Națiunile Unite pentru a elibera exporturile de cereale din porturile Ucrainei asediate la Marea Neagră, a declarat biroul președintelui turc Tayyip Erdogan.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a anunțat anterior că se va îndrepta joi la Istanbul, va participa la eveniment împreună cu Erdogan la birourile Palatului Dolmabahce, se arată în comunicat.

„Acordul de export de cereale, de importanță critică pentru securitatea alimentară globală, va fi semnat mâine la Istanbul, sub auspiciile președintelui Erdogan și al secretarului general al ONU, domnul Guterres, împreună cu delegațiile ucrainene și ruse', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Erdogan, Ibrahim Kalin, într-un tweet.

Rusia și Ucraina, acord important la nivel global

Rusia și Ucraina sunt ambele furnizori importanți de grâu la nivel mondial, iar invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente.

Guterres lucrează la un plan care ar permite Ucrainei să exporte milioane de tone de stocuri de cereale care au rămas blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră din cauza războiului, o mișcare care ar putea atenua o criză alimentară globală. Cel puțin 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina.

Săptămâna trecută, părțile s-au întâlnit la Istanbul, ajungând la un acord provizoriu cu privire la acest plan, care prevede controale comune ale navelor la plecarea și sosirea în porturile din Marea Neagră și un mecanism pentru a asigura siguranța rutelor de transfer, au declarat oficialii turci, potrivit Al Jazeera.

Un centru de coordonare pentru expedierea exporturilor va fi înființat la Istanbul și va include oficiali ONU, turci, ruși și ucraineni.

Purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a declarat că faptul că Guterres s-a deplasat la Istanbul înseamnă că “avansăm” în privința acordului. Șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, pe care Guterres l-a însărcinat cu partea ucraineană a acordului, și Rebeca Grynspan, șefa Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare, însărcinată cu partea rusă a acordului, se aflau deja la Istanbul.

“Am lucrat non-stop, cu discuții intense în culise, cu nenumărate părți în mișcare”, a declarat Haq.

Având în vedere criza alimentară globală în creștere, Haq a declarat că, dacă se ajunge la un acord, „putem salva sute de mii, poate milioane de oameni, de la a avea alimente la prețuri inaccesibile pentru ei”.

Statele Unite au apreciat acordul și au declarat că se concentrează asupra responsabilizării Rusiei pentru punerea în aplicare a acestuia.

“Nu ar fi trebuit să ne aflăm niciodată în această situație”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price. “Aceasta a fost o decizie deliberată din partea Federației Ruse de a transforma alimentele în arme”.

Ministerul ucrainean de externe a declarat joi seara târziu că o altă rundă de negocieri condusă de ONU pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene va avea loc vineri în Turcia.

“Pe scurt, ar putea fi semnat un document care va obliga părțile să (asigure) funcționarea în siguranță a rutelor de export în Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, pentru agenția de presă Reuters.

ONU și Turcia lucrează de două luni pentru a intermedia ceea ce Guterres a numit un acord ” unitar” – pentru a relua exporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei și pentru a facilita transporturile de cereale și îngrășăminte rusești.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri