Nutritie
– Rosiile contin in proportie de 93% apa si 7% grasimi, vitamine si saruri minerale. Dintre acestea, in cantitate mai mare sunt: magneziu, calciu, potasiu, fosfor si sodiu.
Rosiile mai sunt o bogata sursa de Lycopene, o substanta folosotoare in combaterea cancerului de prostata.
Cu siguranta stii ca iti ofera cea mai delicioasa salata – de vara si nu numai – pe care o savurezi cu placere de fiecare data.
Datorita faptului ca o poti gasi pe piata in orice sezon, nutritionistii o recomanda din plin – o cura de rosii poate rezolva o parte din problemele tale de sanatate.
Alegerea celor mai potrivite rosii, atunci cand vine vorba de consumul lor nu reprezinta probabil o prea mare bataie de cap pentru nimeni.
Afla insa ca…
– Vremea si conditiile de depozitarea influenteaza in mod direct aspectul si calitatile nutritive ale rosiilor;
– Culoarea este unul din indicatorii care te ajuta in alegerea ta – verdele si celelalte culori intermediare de galben-verzui, galben aprins si roz arata ca rosia nu este suficient de coapta;
– Rosiile coapte trebuie sa aiba o nuanta uniforma de rosu intens, coaja lucioasa, nu foarte tare la atingere;
– Sunt unele soiuri care desi au o nuante de rosu-orange au atins gradul de maturizare;
– Gustul rosiilor coapte este unul dulce – acrisor
Cum le pastrezi
Pastrarea rosiilor necesita o atentie deosebita deoarece asa cum am mai spus, conditiile de depozitare influenteaza in mod direct calitatile lor nutritive.
Trebuie sa mai stii ca rosiile care nu sunt suficient de coapte vor atinge si ele gradul de maturizare. Si pentru asta nu este nevoie sa le asiguri conditii de sera.
– ferite de soare si de umiditate, tinute la o temperatura a camerei (55° F and 70° F.) ele se vor coace corespunzator;
– Le poti pastra si in frigider, insa doar pe cele suficient de coapte si nu pentru o perioada lunga;
– Temperaturile foarte scazute duc la disparitia aromei si stopeaza dezvoltarea rosiilor care nu sunt coapte;
– Tinute la o temperatura propice rosiile isi pot mentine calitatile pana la cinci zile;
– Tinute intr-un spatiu inchis ermetic, cum ar fi o punga de hartie sau un bol cu capac, atat rosiile cat si alte fructe si legume emana un gaz specific care grabeste procesul lor de dezvoltare.
Citeste mai multe despre valoarea nutritionala a rosiilor in rubrica Mananca sanatos la “Rosiile perfecte se culeg toamna“.