Plante aromatice esențiale pentru o grădină mică: trucuri pentru plantarea lor

Există o varietate de plante care pot fi cultivate într-o grădină mică, dar este recomandat să alegi pentru grădina ta plantele care sunt ușor de îngrijit și care se potrivesc condițiilor de sol și climat disponibile. 

Iată câteva exemple de plante aromatice esențiale pe care le poți planta într-o grădină mică

  1. Rozmarin (Rosmarinus officinalis) – este o plantă perenă care are frunze mici și aromate care este folosită frecvent în bucătărie datorită mirosului și aromei sale intense. Rozmarinul este, însă, o plantă care preferă solul bine drenat, lumină constantă și are nevoie de puțină apă. O astfel de plantă poate fi plantată din semințe de flori de la Hectarul.ro și poate crește până la o înălțime de 1,5 m. Are flori mici albastre, astfel că este ideală pentru o grădină mică, oferind un aspect plăcut și fiind, de asemenea, utilă și în bucătărie.
  2. Menta (Mentha spicata) – este o plantă aromatică cu frunze verzi și flori roz sau albe, care este ușor de crescut și se poate răspândi rapid, deci poate fi util să o plantezi într-o grădină mică. Menta preferă solul umed și expunerea la soare sau parțial la umbră.
  3. Salvia (Salvia officinalis) – este o plantă perenă cu frunze mari și cu flori mov, roz sau albe. Salvia preferă solul bine drenat și plin de soare și poate crește până la o înălțime de 60-90 cm. Frunzele sale aromate sunt folosite în bucătărie, iar planta poate fi și atractivă pentru albine și alte polenizatoare, fiind ideală pentru o grădină de mici dimensiuni.
  4. Lavanda (Lavandula angustifolia) – este o plantă perenă aromatică cu flori mov sau albe și frunze gri-verzi. Lavanda preferă un sol bine drenat și o expunere totală la soare și poate crește până la o înălțime de 60-90 cm. Lavanda este adesea utilizată pentru a crea grădini parfumate și poate fi, de asemenea, atractivă pentru albine și alte polenizatoare. Este o plantă perfectă pentru grădinile mici și, de asemenea, are un aspect frumos, un miros deosebit și poate fi folosită alături de mentă în diferite preparate sau băuturi răcoritoare.
  5. Busuiocul (Ocimum basilicum) – este o plantă anuală cu frunze verzi aromate și flori albe. Busuiocul preferă solul umed și bine drenat și o expunere parțială la soare. Planta poate crește până la o înălțime de 30-50 cm și este folosită frecvent în bucătărie pentru a adăuga arome delicioase în diferite preparate sau băuturi.

Pentru creșterea în grădina ta a acestor plante aromatice esențiale, iată și câteva trucuri de grădinărit care îți pot fi de mare ajutor:

  • Alege locația potrivită: plantele aromatice iubesc lumina soarelui și solul bine drenat, așa că asigură-te că le plantezi într-un loc care le poate oferi cel puțin 6 ore de soare pe zi. Solul trebuie să fie bogat în nutrienți și să permită scurgerea apei.
  • Folosește compost sau îngrășăminte naturale: plantele aromatice au nevoie de nutrienți pentru a crește sănătos.
  • Udă plantele aromatice în mod regulat: plantele au nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a crește sănătos.
  • Taie plantele aromatice regulat: tăierea plantelor aromatice le ajută să crească mai bine și să producă mai multe frunze, astfel că trebuie să tai frunzele și tulpinile care par bolnave sau uscate.
  • Protejează plantele de dăunători: plantele pot fi atacate de dăunători, cum ar fi afidele sau gândacii, iar pentru a le proteja poți utiliza pesticide naturale.

 Creșterea plantelor aromatice nu este dificilă, acestea având numeroase beneficii, un aspect plăcut, o aromă deosebită și un miros autentic. Astfel, dacă și tu vrei să ai o grădină specială, apelează la plante aromatice și bucură-te de ele zilnic!

Sursa foto: Pexels.com.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial