Patrunjel
Petroselinum crispus
Patrunjelul este o planta de cultura cu vaste utilizari culinare, dar si terapeutice.
Se utilizeaza frunzele, semintele si radacina.
Principii active:
- apeina;
- betacaroten;
- brom;
- clorofila;
- cumarina;
- diastaze;
- cupru;
- fier;
- fosfor;
- flavonoide;
- iod;
- monoterpene;
- apiol;
- poliacetilena;
- principiu estrogen;
- pinena;
- potasiu;
- sulf;
- sodiu;
- terpene;
- uleiuri esentiale;
- vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, E;
- vitamina C;
- acid pantotenic, linolinic.
Proprietati:
- stimulent general nervos si muscular;
- regleaza glandele endocrine;
- antianemic, antirahitic;
- antitoxic, depurativ;
- diuretic;
- regleaza menstrele;
- stimulent si regenerator al fibrelor musculare;
- favorizeaza lactatia
- anticanceros;
- vermifug;
- cicatrizant.
Indicatii:
● abcese ● acnee ● afectiuni oculare ● afectiuni digestive ● afectiuni dermatologice ● afectiunile prostatei ● afectiuni vasculare ● anemie, anorexie ● astenie ● balonari ● bolile vezicii urinare ● cancer in special cel intestinal sau digestiv ● celulita ● cistita ● colecistite ● colesterol in exces ● colici ● colite de putrefactie ● contuzii ● dismenoree ● dureri de stomac ● gastrita hipoacida, ulcer stomacal ● guta ● hipertensiune arteriala ● incontinenta urinara ● infectii ● litiaza biliara ● litiaza renala ● nervozitate ● nevralgii ● paraziti intestinali ● pete ale pielii ● psoriazis ● reumatism ● tumori.
Administrare
Uz intern si extern: frunze proaspete, suc din frunze si radacini proaspete, seminte macinate, decoct din radacina.
Mai multe informatii, in subsectiunile Retete naturiste/Sanatate si Retete naturiste/Frumusete.
Text: Mihaela Serea