(P) Vrei ca pruncul tău să fie organizat? Iată 7 sfaturi utile!
Încă de la o vârstă fragedă, copiii pot fi învățați să fie organizați și responsabili, dacă sunt instruiți corect. Așadar, totul începe cu o discuție pe care trebuie să o porți cu puiul tău, prin care să îi explici de ce trebuie să fie responsabil și care sunt beneficiile unei vieți organizate.
Pentru că responsabilitatea și organizarea reprezintă daruri de neprețuit pentru cei mici, poți pune în practică sfaturile pe care ți le oferim în rândurile următoare!
Creează un program zilnic și stabilește liste de activități
Cel mai important lucru care îl învață pe copil să fie organizat? Crearea unei rutine! Programul zilnic îl poate ajuta să realizeze singur diferite sarcini și să se adapteze cu ușurință la eventuale schimbări. Odată ce pruncul are o rutină zilnică, ajută-l să întocmească liste de activități, pe care să adauge atât temele cât și sarcinile de acasă și programul de joacă.
Pentru a crea liste de activități, poți folosi caiete simple sau coli de hârtie, cele mai eficiente moduri de organizare pentru copil. La finalul zilei, când acesta va observa că a bifat toate activitățile de pe listă, se va bucura de sentimentul de împlinire și satisfacție. Cel mic va ști la ce oră ia masa, când trebuie să facă teme și când să doarmă.
Oferă-i celui mic un spațiu pentru studiu
Copilul poate învăța să fie organizat, atunci când îi pui la dispoziție un spațiu adecvat pentru studiu. Are nevoie, pentru asta, de un birou pentru copii, de lumină, de caiete, de instrumente de scris și nu în ultimul rând, de liniște! Pe birou, copilul își poate ține în ordine caietele, cărțile, culorile și pixurile, astfel încât să știe unde să le găsească, atunci când are nevoie.
Implică-l în activitățile de curățenie
Curățenia din casă poate să implice toți membrii familiei, inclusiv copiii, care pot fi însărcinați cu diferite activități, în funcție de vârstă. La început, ajută-l pe cel mic să-și facă ordine și curățenie în cameră. În timp, poți lăsa această activitate și în grija lui, verificându-l la sfârșit. Nu trebuie să fie activități solicitante – cel mic poate începe cu strângerea jucăriilor și a hainelor din cameră.
Nu te feri să-i dai celui mic sarcini de îndeplinit pentru a-i ocupa timpul! Vei vedea că îi face plăcere să te ajute și va învăța care sunt avantajele unei case bine puse la punct.
Respectă un program al casei
Îl poți ajuta pe cel mic să intre într-o rutină și să fie organizat prin respectarea unui program bine stabilit al casei. Păstrează, în fiecare zi, orele de masă și creează un program corect de somn. Un copil care respectă o anumită oră de culcare este mai odihnit, mai productiv și mai receptiv la tot ce se întâmplă în jurul lui.
Cere ajutorul copilului
De fiecare dată când ai ocazia, cere ajutorul celui mic! Îl vei face să se simtă important și responsabil, fie că este vorba despre o simplă listă de cumpărături sau despre împăturitul hainelor.
Lasă-l să ia decizii și oferă-i dreptul la opinie
Copiii trebuie să fie lăsați să ia propriile decizii, indiferent dacă sunt corecte sau greșite, astfel încât să învețe să fie responsabili. Oricare ar fi hotărârea lor, lasă-i să învețe consecințele și explică-le, cu blândețe, plusurile și minusurile fiecărei decizii. Mai mult, oferă celor mici dreptul la opinie! Ascultă-i, învață-i și discutați cât mai mult, despre orice subiect.
Ia în calcul animalele de companie
Fie că vorbim despre un câine, o pisică sau un hamster, animalele de companie pot responsabiliza un copil mai bine decât oricine. Astfel, dacă cel mic își dorește un animal, ia în calcul acest lucru. Îl poți învăța să fie organizat, discutând serios și explicând ce presupune îngrijirea unui animal, pentru a te asigura că este capabil să îngrijească un animăluț.
Nu uita că trebuie să fii un exemplu de organizare! Dacă ai chiar tu o viață bine pusă la punct, copilul îți va prelua stilul de viață.