(P) Vată minerală sau polistiren pentru izolarea tavanului: ce alegi?

Izolarea tavanelor nu este o muncă foarte simplă, mai ales că, adesea, chiar și materialele de construcții îți pot da bătăi de cap. Opțiunile multiple te pot induce în eroare, iar specialiștii oferă consultanță specifică, însă, integrată în proiecte de realizare a lucrărilor. Informațiile rămân, astfel, o necunoscută, dacă nu te documentezi temeinic înainte de a achiziționa materialele. În discuția privind izolarea tavanului rămâne așadar următoarea întrebare: Ce vei folosi: vată minerală sau polistiren?

Vata de sticlă

Vata de sticlă este un excelent izolator, iar avantajele sale se extind la mai mult decât un simplu material cu proprietăți de izolare. Vata de sticlă are o densitate mai mică decât vata bazaltică, motiv pentru care specialiștii recomandă folosirea sa pentru tavane. În plus, vata bazaltică are o rezistență foarte bună la șocuri mecanice și, din acest motiv, se pretează mai bine la izolarea pereților, acolo unde riscul de a fi loviți este mai mare decât în cazul tavanelor. 

Greutate redusă

Pentru tavan, însă, se folosește pentru izolare vata de sticlă, a cărei greutate redusă nu va influența rezistența ansamblului. Greutatea proprie a izolației nu va apăsa pe straturile de finisare, așadar izolația va fi perfectă în acest context. 

Rezistență la incendii

Vata de sticlă este mai rezistentă la incendiu, cel puțin comparativ cu polistirenul și nu are emisii de substanțe nocive. Materialul nu se topește, drept pentru care riscurile sunt foarte reduse. Temperatura maximă suportată de către vata de sticlă se apropie de valoarea de 200 de grade C, destul de mult în contextul materialelor de construcții.

Bun izolator fonic

Vata de sticlă este și un izolator fonic foarte bun, drept pentru care folosirea sa se justifică atunci când vrei să realizezi și izolația fonică la nivel de planșeu. Vata de sticlă are capacitatea de a reduce din decibeli, în acest caz contribuind foarte mult și densitatea mare a materialului. Vata de sticlă este ușor de montat și de transportat, mai ales că poate fi modelată astfel încât să ocupe puțin loc. 

Cât costă izolația vata de sticlă?

Izolațiile cu vată de sticlă sunt puțin mai scumpe, în general, decât izolațiile cu polistiren, însă, raportat la avantaje, acest lucru devine insesizabil. Pentru a găsi cele mai bune oferte, poți căuta pe internet pret vata sticla, astfel încât să îți faci o idee generală despre costuri. La acestea, trebuie să adaugi manopera și alte materiale necesare realizării izolației. 

Polistirenul

Deși este un material foarte bun, special creat pentru reabilitări termice, polistirenul are dezavantajul arderii destul de rapide. Chiar dacă materialul este tratat ignifug, el poate doar să amâne arderea și topirea, însă, la expunerea continuă la flacără, tot ia foc.

Polistirenul este mai rar folosit în cadrul sistemelor de izolare a tavanelor, fiindcă este destul de greu de montat în plan orizontal, în lucrări desupra capului, cel puțin comparativ cu vata de sticlă. 

Polistirenul este un material ușor, care în sistemul de izolare are nevoie de dibluri, adeziv și plasă, iar acestea pot avea o greutate semnificativă pentru lucrări deasupra capului. În general, polistirenul este folosit pentru lucrări la exterior, de tipul reabilitărilor termice la blocuri și case, iar, adesea, se folosește polistirenul expandat care permite pereților să respire. 

Indiferent de alegerea ta, ar fi indicat ca, întotdeauna, să soliciți și părerea experților, care ți-ar putea face recomandări în privința montajului și a întreținerii. Un sistem de izolare nu este dificil de făcut, însă, necesită respectarea unor reguli simple pentru a putea rezista în timp, fără să fie nevoie să intervii la nivelul de reparații. 

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial