(P) Tot ce trebuie să știi despre un uscător de mâini
Spălarea mâinilor reprezintă cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de răspândire a bolilor. Însă, mâinile ude sunt mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, așa că uscarea lor are un rol la fel de important precum spălarea acestora. Iar, uscătorul de mâini este, cu siguranță, una dintre cele mai eficiente metode, în această situație. Însă, cum funcționează acesta și care sunt avantajele sale?
Avantajele uscătoarelor de mâini
Costuri reduse
Principalul avantaj al uscătoarelor de mâini profesionale îl reprezintă rentabilitatea. Acestea permit economisirea banilor, înlocuind, cu succes, prosoapele de hârtie, în care companiile investesc, lunar, sume considerabile. În plus, uscătoarele de mâini reprezintă o soluție potrivită și pentru protejarea mediului înconjurător, diminuând consumul de hârtie. De asemenea, eliminarea hârtiei și a șervețelelor reduce, semnificativ, costurile și timpul alocat de operatorii de curățenie pentru golirea coșurilor de gunoi.
Uscare rapidă
În plus, dispozitivele noi permit o uscare rapidă a mâinilor, până în 10 secunde, iar noile modele de pe piață se laudă cu performanța ridicată. În ceea ce privește zgomotul, uscătoarele de mâini profesionale s-au dezvoltat destul de mult, în ultimii ani, iar, acum, acestea sunt foarte silențioase. De aceea, pot fi utilizate cu succes, în cabinetele medicale, biblioteci, clase de studiu sau birouri.
Igienizare eficientă
De asemenea, uscătoarele de mâini asigură o igienă corectă a membrelor, evitând contaminarea încrucișată, care poate avea loc în cazul atingerii unor șervețele de hârtie. În plus, noile modele de uscătoare de mâini profesionale sunt pe bază de senzori, iar astfel, aparatul nu este atins de către utilizator în niciun moment.
Design modern
Pe lângă toate aceste avantaje tehnice, uscătoarele de mâini câștigă puncte și la capitolul aspect, majoritatea având un design futurist și o carcasă din inox, de calitate superioară. Cele realizate din oțel inoxidabil rezistă la temperaturi înalte și la rugină, așa că, sunt destul de rezistente în timp.
Dezavantajele uscătoarelor de mâini
Cercetătorii au descoperit că uscătoarele de mâini reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea și multiplicarea bacteriilor, mai ales, dacă nu sunt curățate în mod corespunzător și regulat. În plus, bacteriile din interiorul dispozitivelor pot ajunge pe mâinile persoanei care își usucă mâinile. Totuși, există și o excepție: acele uscătoare de mâini dotate cu lampă cu ultraviolete, care dezinfectează local mediul și împiedică înmulțirea microorganismelor.
Tipuri de uscătoare de mâini
Pe piață există în prezent două categorii principale de uscătoare de mâini: cele manuale și cele automate, care funcționează pe bază de senzori.
Uscătorul de mâini manual
Acest model este unul dintre cele mai vechi, existente pe piață, și poate fi utilizat doar prin apăsarea manuală a unui buton. După apăsare, uscătorul de mâini transmite un flux de aer cald, pentru un interval de câteva secunde. Dacă mâinile tale nu s-au uscat eficient, este nevoie să pornești din nou aparatul. Din punct de vedere igienic, aceste uscătoare nu sunt deloc recomandate, fiindcă necesită o atingere repetată, iar acest lucru poate determina răspândirea rapidă a germenilor și a bacteriilor.
Uscătorul de mâini automat
Uscătoarele automate sunt mult mai igienice, deoarece senzorul pornește singur, imediat ce mâinile sunt poziționate sub el. Un alt atu al uscătoarelor de mâini automate este faptul că acestea sunt extrem de eficiente în zonele cu trafic ridicat și pot înregistra chiar și până la 1000 de utilizări zilnice. La un asemenea număr de uscări, ar fi necesară o cantitate uriașă de șervețele de hârtie și asigurarea unei mentenanțe riguroase din partea personalului administrativ, care ar trebui să aloce foarte mult timp pentru golirea coșurilor de hârtie și reumplerea dispenserelor.
De asemenea, anumite modele de uscătoare automate cu senzor utilizează filtre HEPA, care rețin 99,9% din bacteriile și virusurile existente în toalete. Însă, există și uscătoare verticale cu lămpi UV care sterilizează aerul utilizat în uscarea rapidă.
Așadar, spălarea mâinilor cu săpun lichid este cea mai eficientă metodă pentru a reduce riscul de răspândire a bolilor. Iar, după fiecare spălare, este necesară uscarea corespunzătoare a mâinilor. Uscătoarele de mâini automate sunt cea mai bună alegere, când vine vorba despre reducerea costurilor dar și despre protejarea mediului.