(P) Șapte criterii de care să ții cont la cumpărarea unei combine frigorifice
Combinele frigorifice sunt cele mai populare aparete frigorifice din România. Versatilitatea și dimensiunile generoase ale acestora le fac printre electrocasnicele cele mai căutate. Cumpărarea unei combine frigorifice, însă, nu este cea mai simplă, însă, dată fiind multitudinea de oferte de pe piață și diversele tehnologii utilizate de producătorii de aparate frigorifice.
Dacă și tu ești în situația de a achiziționa o combină frigorifică, dar nu știi exact la ce caracteristici să acorzi mai multă atenție, acest ghid de cumpărare te-ar putea ajuta.
1. Tipul și dimensiunea combinei frigorifice
Înainte de toate, trebuie să stabilești tipul și dimensiunea combinei frigorifice pe care intenționezi să o achiziționezi. Acestea trebuie să răspundă nevoilor tale de zi cu zi.
Combinele frigorifice sunt cel mai comun tip de aparat de refrigerare și sunt excelente pentru familiile mici sau pentru cei care trăiesc singuri. Compartimentul de congelare se găsește de obicei în jumătatea inferioară a aparatului, însă pe piață se găsesc destule modele la care congelatorul poate fi găsit și în partea superioară.
De asemenea, o caracteristică a unei combine frigorifice de luat în considerare este dacă va avea o ușă sau două uși. În general, modelele cu o ușă vin în proporția de 70:30; mai precis, frigiderul deține 70% din capacitatea totală, în timp ce congelatorul deține 30%. În cazul modelelor cu două uși, proporția se duce spre 60:40 sau chiar 50:50.
Venind într-o varietate de dimensiuni pentru a se potrivi spațiului disponibil, lățimea unei combine frigorifice variază de la 55 cm, 60 cm, 70 cm până la 92,5cm, în timp ce înălțimea sa variază de la 136 cm la 201 cm.
2. Sistemul de răcire al combinei frigorifice
Înainte de a lua decizia de a cumpăra o nouă combină frigorifică, este important să te familiarizezi cu cele două sisteme de răcire diferite pe care aceste electrocasnice le utilizează pentru a funcționa.
– Răcire statică
Dacă ai un buget limitat, te poți orienta spre cumpărarea unei combine frigorifice cu răcire statică și dezghețare manuală. Este metoda clasică de răcire a frigiderelor pe care o cunoaștem dintotdeauna. În cazul unui astfel de aparat frigorific, recomandabil este să întreții corect congelatorul, pe care trebuie să-l păstrezi curat, fără acumulare de gheață, economisind în același timp un spațiu de stocare important prin dezghețarea manuală a acestuia de două ori pe an.
– Răcire No Frost
Combinele frigorifice cu tehnologia No Frost se dezgheață automat singure, astfel încât nu e nevoie să o faci tu. Nu există nicio șansă ca gheața să se acumuleze datorită unui ventilator automat care elimină aerul cald care intră în congelator la deschiderea ușii.
Ca orice tehnologie, există dezavantaje când vine vorba de No Frost. Alimentele trebuie acoperite, întrucât aerul rece, lipsit de umiditate, care răcește, va și usca aceste alimente. Un alt dezavantaj este cel produs de zgomotul produs atunci când se realizează decongelarea automată.
3. Dispensere pentru apă și gheață
Dacă ai un buget mai consistent, te poți orienta spre combine frigorifice cu dispenser de apă și gheață, funcție care îți va oferi confort și te va ajuta să beneficiezi de gheață și apă răcoritoare instant.
4. Consumul energetic și nivelul de zgomot
Consumul de energie electrică este un alt factor de care trebuie să ții seama la alegerea unei combine frigorifice. Cele mai multe tipuri sunt cele A+ dar vârfurile de gamă sunt deja cu A+++. Este adevărat că diferențele sunt de doar câțiva Kw pe an dar în timp aceasta se cunoaște în buget.
La fel de important este nivelul de zgomot al unei combine frigorifice. În general, media este de 43 de decibeli însă cele mai noi tipuri au coborât sun 40 de decibeli iar asta se simte dacă combina este amplasată într-o bucătărie ,,open-space'. Aceste informații, despre consum și nivel de zgomot, le găsiți, de obicei, pe ușa combinei frigorifice.
5. Uși reversibile
Modelele de combină frigorifică cu uși reversibile prezintă avantajul că pot fi poziționate oriunde în casă, fără a întâmpina dificultăți cu privire la modul în care se deschid ușile. Adică, dacă ai nevoie să se deschidă spre stânga, se vor deschide spre stânga, iar dacă vrei să se deschidă spre dreapta, se vor deschide spre dreapta.
6. Temperatura
Recomandabil ar fi să cauți un congelator sau o combină frigorifică cu congelator care au un interval de temperatură între -4 și -20 de grade Celsius. În acest interval putem depozita atât băuturi, pe care nu le vrem chiar înghețate, până la alimente care au nevoie de congelare pe perioade lungi de timp, de la câteva luni și chiar până la un an.
7. Sistem antibacterian
Există modele de congelatoare și combine frigorifice cu ionizare activă, care are efect antibacterian, menținând curat aerul din interior, ceea ce face durata de conservare a alimentelor în stare perfectă mai lungă. Or ăsta nu poate fi decât un avantaj pentru oricine.