(P) Piele crăpată a mâinilor pe timp de iarnă: cauze și tratament eficient

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Are o importanță deosebită pentru că protejează organismul de acțiunea factorilor externi și contribuie la eliminarea produșilor nocivi din corp, prin transpirație. Pielea are însă de suferit la rândul ei, mai ales în anotimpul rece. Acțiunea constantă a factorilor externi precum frigul reprezintă o 'agresiune' la care este supusă pielea. Mâinile sunt cele mai expuse la contactul cu exteriorul.

De ce avem pielea mâinilor crăpată pe timp de iarnă?

Pielea de pe mâini se deteriorează pe timpul iernii. Din noiembrie până în februarie, multe femei se confruntă cu probleme de hidratare ale pielii, care se descuamează sau suferă crăpături dureroase. Acest lucru se întâmplă pentru că bariera naturală a pielii, formată dintr-un amestec de proteine, lipide și uleiuri, este slăbită. În mod normal, această barieră protejează pielea de efectele mediului înconjurător, o menține hidratată și o ajută să se regenereze.

Motivele pentru care apare uscăciunea mâinilor și pielea crăpată sunt variate. În general, răspunzător este frigul. În timpul iernii, umiditatea scade, atât afară cât, mai ales, în interiorul casei. Astfel că pielea se deshidratează. În plus, iarna avem tendința de a ne spăla mult mai des pe mâini, în încercarea de a ne feri de viroze și de gripă. Apa dură înlătură bariera naturală de ulei a pielii și le usucă. Apar astfel crăpături sau ulcerații și senzația de mâncărime a pielii. Totuși, temperaturile reci nu sunt mereu singurele responsabile de problemele pielii. Crăpăturile pot apărea și ca urmare a unor afecțiuni sistemice, cum sunt bolile dermatologice, afecțiunile ficatului sau anemia.

Cum se poate rezolva problema mâinilor crăpate?

Cuvântul de bază este hidratarea. În lipsa ei, pielea mâinilor va fi ternă, uscată și cu crăpături dureroase. Iar când vine vorba de hidratare, în mod paradoxal, nu apa este cea pe care trebuie să o folosești, pentru că va avea efectul invers. Caută o cremă hidratantă pe care să o aplici după fiecare spălare pe mâini. În plus, seara, înainte de culcare aplică o cremă foarte grasă într-un strat generos pe mâini, de la vârful degetelor până la încheieturi. Pune-ți apoi o pereche de mănuși dintr-un material natural și dormi cu el până dimineață. Crema va acționa pe parcursul nopții și te vei trezi cu pielea mâinilor mult mai netedă.

O altă recomandare este să limitezi timpul petrecut la duș și să încerci să nu te speli cu apă foarte fierbinte, care înlătură uleiurile naturale ale pielii. Folosește un săpun delicat care are adaos de cremă hidratantă și nu exfolia pielea la duș. Atunci când speli vasele, folosește mănuși de protecție, din cauciuc.

Și de aerul din încăperile în care locuiești sau lucrezi ar trebui să te îngrijești. Folosește un umidificator, pentru ca atmosfera să nu fie extrem de uscată. Când ieși afară în aerul friguros al iernii, poartă mănuși din materiale naturale și asigură-te că mâinilor tale nu le este frig.

Programează-te pentru o vizită la medicul dermatolog!

Dacă ai încercat deja toate soluțiile de mai sus și niciuna nu a avut efect, este posibil ca problema pielii tale să nu fie cauzată de frig, ci de o afecțiune. Cele mai frecvente cauze pentru pielea crăpată sunt afecțiunile dermatologice. Poate fi vorba despre o dermatită sau chiar acțiunea unor fungi. Nu încerca să te autodiagnostichezi, căutând pe internet. Cel mai bine este să te programezi urgent la medicul dermatolog. Nu-ți face griji în privința onorariului medicului, pentru că poți lua un credit rapid online, dacă nu dispui de suma necesară.

Printr-un credit de la Vivacredit.ro poți obține între 100 și 2000 de lei. Este un credit simplu de accesat, tip ifn, conceput special pentru acest tip de urgențe. Tot ce trebuie să faci este să completezi cererea online, iar dupa ce aceasta este aprobată, banii ajung în scurtă vreme la tine în cont.

Nu amâna vizita la medic, chiar dacă te afli într-un moment dificil financiar. Până la urmă este vorba de sănătatea mâinilor tale. Netratate, problemele dermatologice pot duce la un aspect inestetic al acestora, pe termen lung.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial