(P) Ghid pentru alegerea centralei termice în apartament

Alegerea centralei termice pentru apartamentul în care locuiești se poate dovedi o mare bătaie de cap, mai ales dacă nu te pricepi. Sunt atâtea chestiuni tehnice de care trebuie sa ții cont, iar dacă nu știi vreun meseriaș pe care să-l întrebi, poate părea aproape misiune imposibilă.

Iată ce este necesar să iei în calcul ca să faci alegerea potrivită :

  • Izolația (dacă apartamentul este izolat sau nu)
  • Tipul de instalație termică (calorifere sau încălzire prin pardoseală)
  • Suprafața apartamentului
  • Numărul de persoane care locuiesc în apartament
  • Numărul de băi și bucătării
  • Numărul de robinete, dușuri și surse care folosesc apă curentă
  • Randamentul și eficiența
  • Modalitatea de evacuare a gazelor de ardere (prin tiraj natural sau tiraj fortat)

Dacă vorbim de un apartament cu o suprafață de până în 140 m² bine izolat vei avea nevoie de o centrală de aproximativ 24Kw. Există pe internet chiar și calculatoare care în funcție de suprafață și de tipul de izolație, îți recomandă capacitatea centralei.

Centralele termice sunt de mai multe tipuri, în funcție de combustibilul folosit, de tehnologia folosită, de randamentul termic șamd.

Tipuri de centrale termice în funcție de combustibilul folosit

  • Centrale pe lemn
  • Centrale pe peleți
  • Centrale pe cărbune
  • Centrale pe GPL
  • Centrale pe gaz
  • Centrale care folosesc electricitatea

Trebuie menționat că alimentarea cu lemn sau cărbune este cea mai ieftină (însă este mai potrivită pentru zonele rurale decât pentru orașe), fiind urmată de cea cu gaze iar cea mai scumpă este cea cu electricitate.

Dacă ne referim strict la apartamente, cele mai potrivite ar fi cele pe gaz sau electrice pentru că cele 2 tipuri de combustibil se găsesc din belșug.

Tipuri de centrale termice pe gaz în funcție de tehnologia folosită

Avantajul major al centralelor termice pe gaz este că furnizează căldura dorita în orice moment dar, mai ales, permit un dozaj precis al temperaturii în lunile friguroase.  Există centrale termice fără condensare, adică cele convenționale și centrale termice în condensare, cele care se pare ca au cucerit piața datorită avantajelor aduse.

Centralele clasice au un randament de până la 92-94%, unul scăzut față de cele în condensare, care ajung la o eficienţă de 107-109% datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens.

Centrale termice fără condensare

Centralele pe gaz convenționale sunt cele cu tiraj natural și cele cu tiraj fortat. Cele cu tiraj natural sunt mai ieftine, dar necesită un coș de fum, care complică instalarea inițială, limitând opțiunile privind locația centralei. De asemenea, sunt printre cele mai poluante, fiind vizate direct de legislația europeană de protecție a mediului înconjurător. În cazul acestor modele camera de ardere este deschisă, adică focul este alimentat cu oxigenul din încăpere, ele având nevoie de o foarte bună ventilație.

Spre deosebire, modelele de centrale termice cu tiraj fortat nu au nevoie de coș de fum. Acestea poluează mai puțin și au un randament care poate trece de 90%, adică foarte apropiat de cel obținut de centralele cu tehnologie de condensație.

Centralele cu tiraj forțat au camera de ardere închisă, separată de incinta unde sunt instalate, aerul necesar arderii fiind preluat din exterior. Aceste centrale termice cu tiraj forțat pot fi montate în încăperi mici, închise, precum balconul sau debaraua. Față de centrala termică cu ardere naturală, centralele cu tiraj forțat au un preț mai ridicat, dar merită investiția.

La apartamentele de bloc este obligatoriu să se utilizeze centrala termică cu tiraj forțat ața că decizia e simplă.

Centrale termice în condensare

Centralele cu condensare folosesc un sistem de răcire care recuperează energia reziduală și o transferă masei de apă încălzite, avand un consum mai mic de combustibil și fiind mai puțin poluante. De altfel, o directivă a Uniunii Europene interzice fabricarea și importul centralelor cu gaz simple, permițând însă vânzarea modelelor deja existente în stoc, iar utilizatorii nu vor mai putea achiziționa în curând decât modele de centrale cu condensare.

Deoarece temperatura recuperată este mult mai mică decât cea rezultată din arderea directă a gazelor, și temperatura de lucru a centralelor cu condensare va fi ceva mai mică. Pentru a putea beneficia cu adevărat de avantajele economiei de combustibil, care ajung și la aproximativ 35% se recomandă instalarea sistemelor de încălzire prin pardoseală sau a caloriferelor cu suprafață mare.

Costurile de achizitie și costurile de exploatare ale unei centrale termice

Costurile instalării unei centrale termice depind în principal de tipul acesteia. Cele de apartament au prețuri de achiziție influențate de puterea lor. Ele pornesc de la aproximativ 2000 de lei dar pot ajunge până la aproximativ 8000 lei, dacă vorbim de o primă instalare, fiind necesare acoperirea mai multor etape (aprobări, branșare, instalare).

Panoul de control al centralei termice și informațiile de diagnoză

Cele mai moderne centrale termice sunt dotate cu sisteme de comandă și diagnoză. Majoritatea centralelor au afișaj LCD cu meniuri simple cu informații vitale despre presiune și temperatură, avertizări sonore și vizuale pentru avarii astfel încât utilizatorul să poată repara rapid eventuale neconformități. Pentru un confort sporit, recomandăm să vă asigurați că centrala oferă funcții avansate pentru senzori de temperatură, control și supraveghere de la distanță (wireless) și programare.

Grija față de siguranța utilizatorilor este una din ce în ce mai mare, mai ales dacă analizăm ultimele modele de centrale termice pe gaze. Multe dintre aceste modele au diverse sisteme de siguranță. Centralele afișează un cod specific unei anumite probleme pentru a preîntâmpina eventuale accidente.

Protectia la lipsa de gaz

O centrală termică ce funcționează pe gaz necesită măsuri suplimentare de siguranță, astfel încât, să asigure liniștea utilizatorilor. Produsului nu trebuie să-i lipsească protecție la lipsa de gaz, cea care este asigurată prin electrodul de ionizare. Cele mai noi centrale se opresc automat atunci când înregistrează o neregulă gravă, iar prin faptul că se întrerupe alimentarea cu curent, determină și o mai mare siguranță, în sensul că se stopează o posibilă sursă de inflamare în apropierea unei surse de gaze.

Protectie anti-îngheț

Prima măsură de siguranță pe care trebuie să o luați în vedere se referă la locul de amplasare a unei centrale termice de apartament. Ea trebuie instalată într-o camera în care temperatura să se situeze între 5 și 35 de grade. Temperaturi apropiate de 0 grade Celsius trebuie evitate în camera în care aveți centrala termică, mai ales dacă aceasta are atașat și un boiler de apă separat, dar chiar și fără boiler, este periculos să înghețe apa în centrală. Pentru aceasta, cele mai multe centrale vin cu protecție anti-îngheț, pentru a evita eventuale probleme în funcționare.

Siguranța evacuării gazelor arse

Realizată cu ajutorul ventilatorului și presostatului de aer, siguranța evacuării gazelor arse este un alt element de siguranță extrem de important. Acesta se ocupă de faptul ca noxele rezultate în urma arderii nu se răspândesc în spațiul de locuit periclitănd viața utilizatorilor.

Protectie la lipsa de apă din instalație

Majoritatea centralelor au implementat acest element de siguranță. În momentul în care scade presiunea apei centrala nu mai funcționează și emite diverse semnale (în funcție de model). Această diagnoză vă ajuta să corectați chiar dumneavoastră neajunsul și odată suplinită lipsa apei din instalație veți putea utiliza din nou centrala în condiții normale.

Service și Garanția oferită de producătorul centralei termice

Înainte de punerea în funcțiune a centralei asigurați-vă că aceste operații au fost realizate de personal autorizat, altfel poți pierde garanția.

După ce centrala a fost instalată, solicitați reprezentanților firmei specializate toate detaliile legate de funcționare și de eventuale nereguli. Cei de la firmă care vă asigura garanția vor reveni periodic pentru revizii, fiind autorizați să presteze servicii de mentenanță atât timp cât centrala se află în garanție.

Garanția oferită de producător este în general de 5 ani, asta deși durata medie de viață a unei centrale termice este de 8 ani. Centralele termice care sunt montate cu personal autorizat și care au toate reviziile la zi pot oferi confortul chiar și pentru perioade mai mari de timp. Garanția oferită de producători acoperă defecțiunile de fabricație ale centralei și ale componentelor sale. Aceasta presupune repararea sau înlocuirea acestora fără costuri suplimentare. Cele mai multe disfuncționalități ale centralelor se datorează folosirii și montajului incorect și nu componentelor acesteia așa că este bine sa fiți atenți ce firma alegeți pentru montaj și punere în folosință.

În concluzie, pentru alegerea centralei termice de apartament, nu te zgârci la preț. Ia-o pe cea mai scumpă, în limita bugetului de care dispui. Este vorba de un dispozitiv care îți va încălzi locuința pentru următorii 15 ani așa că este important pe ce dai banii.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial