(P) Feliile de pâine și ce se află între ele: eroina sandviciurilor pentru munca de acasă – margarina
Bucătăria proprie a luat locul cantinei și restaurantelor începând cu mijlocul lui martie. Oamenii și-au cumpărat făină, drojdie și au început să-și facă singuri aluat, folosindu-și cuptoarele mai mult ca oricând. Suntem cu toții nerăbdători să ne coacem propriile franzele moi și chiflele crocante. Ce mai rămâne este să ne hotărâm cu ce combinăm produsele noastre de panificație expuse pe Facebook și Insta înainte de a fi servite familiei drept mic-dejun, gustare sau cină. E timpul să dezvăluim identitatea adevăratei regine a sandviciurilor pentru munca de acasă – margarina!
Ești un profesionist în arta sandviciurilor?
Conform unui studiu recent, 63% dintre cetățenii Statelor Unite cred în mituri nefondate legate de anumite mâncăruri. 70% dintre americani nu cunosc diferența exactă dintre margarină și unt. Ce vrem noi este să scoatem la lumină datele științifice și adevărul despre margarină.
Uleiul vegetal din margarină menține sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular
Acizii grași joacă un rol important în multe procese fiziologice. Ne oferă energie, au un impact pozitiv asupra hormonilor și sistemului nostru nervos și ne ajută corpul să absoarbă vitaminele solubile în grăsimi. Acizii grași reprezintă între 15-30% din aportul nostru de energie, dar este important să alegem alimente bogate în acizi grași nesaturați, care sunt mai sănătoși. Floarea-soarelui, semințele de in ori uleiul de măsline – toate ingrediente ale margarinei – sunt grăsimi bune pentru noi și țin nivelul colesterolului din sânge la un nivel scăzut.
Uită de uleiul hidrogenat și grăsimile trans dăunătoare
Este adevărat că înainte margarina se făcea printr-un proces de încălzire și adaos de hidrogen însă, mulțumită inovațiilor tehnologice din anii ’90, uleiurile vegetale hidrogenate au fost eliminate complet din procesul de producție în ultimii treizeci de ani. Acizii grași trans din margarina de pe piața românească se află sub limita prescrisă de regulamentele europene (maximum 2g de acizi grași trans la 100g conținut de grăsimi).
Margarina conține acizi grași vitali pe care corpul nostru nu îi poate produce singur
Uleiurile de rapiță sau in, de exemplu, sunt o sursă naturală de omega-3, iar uleiul de floarea-soarelui este o sursă excepțională de omega-6, ambele fiind păstrate în margarină în timpul producției. Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte, întrucât românii consumă doar o parte din aportul recomandat de omega-3 și omega-6.
Pe lângă efectele lor antiinflamatorii, anticoagulante și de stimulare a imunității, acești acizi grași polinesaturați contribuie la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride, echilibrarea tensiunii arteriale și previn complicațiile aterosclerozei.
Margarina este un amestec de uleiuri vegetale și apă. La fel ca untul, margarina poate fi și ea mixată și oricine o poate prepara în propria bucătărie. Însă pe durata repetării procesului de încălzire-răcire vei avea nevoie de un emulgator, astfel încât apa și stropii de grăsime să poată fi amestecate eficient. Poți folosi și un gălbenuș de ou, de exemplu. În procesele industriale se folosește în mod normal lecitina, care are un efect benefic asupra corpului nostru pentru că stimulează funcționarea sistemului nervos și a metabolismului.
Nu consumăm suficienți omega 3
Îngrijorările referitoare la obezitate şi bolile cardiovasculare au crescut interesul public pentru minimizarea consumului de grăsimi saturate şi trans, iar margarinele de tip nou răspund acestor cerinţe, lucru pe care multă lume nu îl cunoaşte. Mai mult, combinaţiile de acizi graşi utilizaţi în formularea margarinelor pot favoriza proporţia dintre acizii graşi omega 3 şi omega 6 în favoarea primilor, care sunt adesea deficitari în alimentaţie. Proporția sănătoasă este de 1 la 3 sau cel mult 1 la 5, pe când alimentația de tip vestic ajunge la un raport de 1:15, după cum arată studiile.
Studiile demonstrează că un aport suplimentar de acizi graşi omega 3 reduce substanţial procesele inflamatorii din organism, riscul de boli cardiovasculare, de cancer colorectal şi chiar de cancer de sân', subliniază dr. Laura Davidescu, medic specialist în Igienă, master în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară.
Amprenta de carbon a untului e mai mare decât cea a margarinei
Așadar, pe lângă argumentele ce țin de sănătate, mai sunt și câteva aspecte legate de impactul asupra mediului. Margarina realizată din uleiuri vegetale este o alegere mult mai sustenabilă și benefică mediului înconjurător decât untul. Dacă am alege să folosim în bucătăria noastră 1kg de margarină în locul unui kilogram de unt am ajuta la reducerea amprentei de carbon asupra mediului cu o cantitate echivalentă cu cea produsă de un drum de 30km cu o mașină pe benzină, o suprafață de cultură de 0.56 metri pătrați și un duș de 7 minute.
Un mic sfat: eroina noastră de la biroul de acasă, margarina, ne vine în ajutor chiar și în situația actuală, unde suntem prizonieri între 4 pereți. Adaugă condimente, legume, semințe prăjite pentru a spori starea de bine a întregii familii!