(P) Despre cele mai bune modalități de a-ți găsi motivatia

Ne dorim ca acțiunile noastre să fie încununate de laurii victoriei, dar nu de puține ori ne simțim lipsiți de motivația și energia de care avem nevoie pentru a le duce la bun sfârșit. Din acest simțim că parcă ceva ne oprește și avem acea senzație că suntem blocați și nu găsim soluția care să ne scoată din impas. De fapt, în acele momente noi avem nevoie să ne găsim motivația pentru a merge mai departe. În acest scop, specialiștii în domeniu au realizat mai multe modalitati de a-ti gasi motivatia, pe care ți le împărtășim și ție.

Găsește cauza care te demotivează

Prima dintre etapele pe care trebuie să le parcurgi atunci când cauți modalitati de a-ti gasi motivație se referă la identificarea cauzei care te face să te simți astfel. Ar putea faptul că ai lucrat foarte mult și simți nevoia unei perioade de pauză, sau poate că nu ai fost recompensat pe măsură pentru efortul făcut. Din aceste motive te simți de-a dreptul copleșit/ă de situație și nu găsești deloc energia de care ai nevoie, și nici nu simți că ai acea încredere în tine care îți dă aripi de fiecare dată. 

Stabilește-ți prioritățile

O motivație scăzută apare și atunci când nu reușești să îți stabilești exact prioritățile. De aceea, încearcă să te liniștești, să fii doar tu cu tine, cum se spune, și apoi stabilește-ți clarul obiectivul pe care vrei să îl atingi, și mai ales să înțelegi de ce este important pentru tine. 

Fă-ți un program și respectă-l

Dacă lipsa motivației tale se datorează numeroaselor sarcini pe care le-ai primit, și te simți de-a dreptul copleșit/ă de ele, atunci încearcă să îți stabilești un program, care te ajută să fii mult mai organizată și să ai starea mentală potrivită pentru a trece cu bine peste aceste provocări. Atenție, dacă ești genul de persoană care nu prea respectă regulile și nici nu îi place să fie constrânsă, lasă-ți o marjă de eroare, dar nu prea mare. În acest fel ai senzația că tu deții controlul și acest lucru te va motiva mai mult. Din program nu trebuie să lipsească clipele de relaxare, și vei simți că ai din nou puterea să te iei la trântă, cum se spune, cu provocările. 

Pași mici, dar siguri

Uneori este de preferat să abordezi problemele cu care te confrunți cu politica pașilor mărunți. Ai învățat despre ea, și trebuie să știi că specialiștii o consideră cea mai bună abordare când nu îți găsești motivația de care ai nevoie. Chiar și 10 minute petrecute zilnic în încercarea de a reuși în ceea ce ți-ai propus sunt mai importante decât zile întregi de inactivitate, așteptând să vină cheful de lucru sau spunându-ți că vei rezolva mai târziu. Vei observa că acele câteva minute te vor face să își crească motivația, dar și entuziasmul.

O schimbare de perspectivă este tot ce ai nevoie

Când nimic nu pare să funcționeze, o schimbare de perspectivă poate fi soluția de care ai nevoie. În acest fel, se schimbă și modul în care tu te raportezi la acea situație, și astfel vei găsi motivația de care ai nevoie.

O pauză este uneori necesară

De cele mai multe ori, lipsa motivației este de fapt o stare de epuizare, cauzată de aglomerarea mai multor sarcini într-un timp foarte scurt. Ai nevoie să îți 'încarci bateriile', așa că o mică pauză, în care să te liniștești, să faci pace cu tine însuți este chiar necesară. Poți mai apoi să-ți reiei treptat activitățile, și vei vedea că reușești să găsești în tine o nouă motivație, ceea ce este exact ceea ce aveai nevoie. Nu fii prea dur cu tine, nu ești un robot, ești om, așa că este normal să simți așa. 

Nu te neglija!

În încercarea de a termina cu bine totul, de cele mai multe ori uităm că trebuie să avem grijă și de noi. Pentru a reuși, este nevoie să fii apt/ă atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Prin urmare, nu te neglija, urmează un regim alimentar echilibrat, dormi suficient, dar fă și ceva care îți face plăcere: citește, gătește, ascultă muzică, fă sport, plimbă-te printr-un parc. De asemenea, de fiecare dată când ai mai îndeplinit cu bine o etapă din proiectul propus, nu strică să te recompensezi cu ceva care îți dă o stare de bine. Vei fi mult mai motivate/ă să închei cu bine și etapa următoare și astfel, după cum îți spuneam mai sus, pas cu pas ajungi la final. 

Ajutor de specialitate

Dacă niciuna dintre recomandările de mai sus pare să nu funcționeze, să nu îți fie jenă să apelezi la serviciile unui specialist, chiar și a unui psiholog, care va ști cum să te motiveze astfel încât să reușești să îți atingi scopul propus. 

Este destul de dificil uneori să îți găsești motivația atunci când nimic din jurul tău nu pare să îți fie favorabil, dar nici să stai degeaba, așteptând ca totul să se rezolve ca prin minune nu este o soluție. Nu te grăbi pentru că posibilitatea unui eșec este mult mai mare așa, mai bine cu pași înceți, dar siguri. Și nu, nu este nicio rușine să apelezi la un ajutor de specialitate, pentru că uneori ne este imposibil să reușim să vedem acel fir pe care trebuie să-l tragem pentru a desface nodul. Încearcă recomandările noastre și nu renunța, și vei vedea că îți vei regăsi motivația care îți lipsea la început. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial