(P) Cum să alegem un amplificator audio
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/12/60.-amplificator.png)
Pasionații de muzică bună știu cât de important este să aleagă un amplificator audio pentru a obține un sunet optim excelent. Rolul unui amplificator sunet constă în mărirea amplititudinii unui sunet redat la nivel micro.
Însă, dincolo de a cunoaște funcția pe care o îndeplinește un amplificator audio precum și câteva specificații și detaliile tehnice – esențiale pentru a-l putea instala corespunzător, ar mai trebui să știi câteva lucruri.
La ora actuală, în magazinele de profil poți alege amplificatorul în funcție de nevoile și preferințele tale, dar și de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Într-adevăr, prețul unui amplificator audio de calitate poate fi ceva mai piperat, dar în timp se dovedește a fi o investiție excelentă.
Ce tipuri de amplificatoare audio există
- Amplificatoare audio cu tuburi
Recomandat pentru concerte sau săli de spectacole, amplificatorul cu tuburi are, de regulă, dimensiuni mai mari decât alte tipuri de amplificatoare. Cu ajutorul unui astfel de amplificator se obține un sunet reverberant, cald și armonios.
- Amplificatoare audio cu tranzistori
Printre cele mai căutate tipuri de amplificatoare se numără cele cu tranzistori. Cu un format compact, acestea sunt mai ușor de întreținut și au un format compact.
- Amplificatoare audio hibrid
Pentru sistemele audio care se folosesc în locuință se recomandă acest tip de amplificatoare. Fiind destul de compacte, ușor de întreținut, dar și de reparat, amplificatoarele audio hibrid combină cele două tehnologii – cu tuburi și cu tranzistori.
Ce caracteristici au amplificatoarele audio
- Puterea reală – RMS
Principalul element la un amplificator audio este puterea – care se măsoară în wați și care ne furnizează anumite informații despre echipamentul respectiv – tensiunea aflată la ieșirea difuzorului cu o anumită impedanță, pentru o anumită perioadă și cu un anumit nivel al distorsiunii.
De regulă, puterea pe care o consumă un amplificator este menționată, de regulă, pe spatele carcasei și sub nicio formă nu trebui să fie confundată cu cea generată de amplificator.
Ai grijă ca suma totală a puterilor difuzoarelor existente să nu depășească puterea amplificatorului în cazul instalațiilor de sonorizare ambientală. În caz contrar, riști ca amplificatorul să se ardă.
Suma totală a puterii boxelor trebuie să fie cel puțin egală cu cea a amplificatorului. Așadar în cazul sistemelor de sonorizare casnice sau de scenă specialiștii recomandă ca suma totală a puterii boxelor să fie cel puțin egală cu cea a amplificatorului. Pentru a evita ca boxelele să se ardă e indicat să depășești cu puterea amplificatorului 15-20%.
- Puterea la vârf
Puterea maximă furnizată de amplificator fără distorsiuni pentru un interval de timp foarte scurt poartă denumirea de puterea la vârf.
- Puterea muzicală – PMPO
De regulă, această caracteristică se întâlnește în cazul modelelor mai vechi de amplificatoare audio.
- Banda de frecvență
Pentru a obține un sunet excepțional, se recomandă ca amplificatorul să aibă o bandă de frecvență cât mai largă.
- Impedanța
Măsurată în Ohmi, această caracteristică se numără printre cele definitorii ale amplificatoarelor. Toate amplicatoarele prezente pe piață au o impedanță minimă de ieșire.
Clasificarea amplificatoarelor
În funcție de numărul de canale, amplificatoarele se pot clasifica în:
- Amplificatoare mono
Au un singur canal și pot amplifica unul sau mai multe subwoofere.
- Amplificatoare cu două canale
Acestea sunt potrivite, de regulă, sistemelor audio stereo și amplifică semnalul pentru cele două boxe.
- Amplificatoarele cu mai multe canale
Printre opțiunile cele mai răspândite se află aceste tipuri de amplificatoare audio, fiind ideale pentru sistemele moderne 5.1.
O altă clasificare a amplificatoarelor de sunet se poate realiza în funcție de clasă:
- Clasa A
Din această clasă, fac parte amplificatoarele de tip analog ce conferă un randament de 25% cu un nivel ridicat al distorsiunilor.
- Clasa AB
Aceasta reprezintă, de fapt, o combinație între amplificatoarele de clasa A și clasa B. În această categoria intră amplificatoarele de mici dimensiuni, cu un randament de 60%.
- Clasa D
În cadrul acestei clase, sunt incluse aparatele digitale compacte, ce au un nivel mediu de distorsiuni, cu un randament de 75%.
- Clasa GH
De regulă, randamentul amplificatoarelor din această clasă este de 80%. Puterea de emisie este crescută, iar sunetul este mult mai puțin distorsionat.
- Clasa T
Sunetele clare, prelucrate digital sunt obținute grație aparatelor de ultimă generație ce fac parte din această clasă.
SoundStil – cele mai bune amplificatoare sunet
Dacă te afli în căutarea unor amplificatoare audio pe soundstil.ro vei găsi o gamă variată de astfel de produse potrivite pentru pasionații de muzică.
Aici poți găsi oferte excelente la echipamente de sonorizare potrivite pentru eveniment, indiferent că vorbim despre efecte și lumini potrivite pentru scenă, sisteme profesionale de sunet sau alte accesorii la SoundStil găsești tot ce ai nevoie.