(P) Cum reduci factura la încălzire fără să renunţi la confortul termic

Apropierea iernii înseamnă calcule suplimentare cu privire la creşterea costurilor de întreţinere. Indiferent ce soluţie de încălzire ai ales, sezonul rece aduce cheltuieli mai mari. De aceea, dacă nu vrei să renunţi la confortul termic şi intenționezi să reduci facturile lunare, trebuie să te pregăteşti din timp. Iată cum poţi menţine o atmosferă plăcută în casă, cu niște costuri rezonabile.

Alege sursa de încălzire corectă

În funcţie de zona în care locuieşti şi de nevoile familiei tale, trebuie să alegi cel mai potrivit furnizor de energie termică. În mediile urbane în care municipalitatea suportă un procent important din costul gigacaloriei, merită să rămâi branşat la sistemul centralizat de termoficare. Îţi asumi, însă, riscul rămânerii fără apă caldă şi căldură în cazul unor eventuale avarii. De asemenea, subvenţia nu este garantată şi există posibilitatea ca facturile la întreţinere să crească exponenţial în cazul abandonării acesteia de către primării. Centrala proprie este varianta economică a alimentării cu gaze naturale, având în vedere posibilitatea de a controla consumul şi, implicit, costurile. Pentru zonele rurale, în care nu există reţea de gaz metan, alternativa o constituie combustibilii solizi: lemn, cărbuni, deşeuri etc. Datorită randamentului foarte bun, și folosirea energiei electrice pentru încălzire constituite o soluţie adoptată de tot mai mulţi români. Dacă doreşti să alegi această variantă pentru casa ta, găseşti convectoare electrice pe klarstein.ro.

Elimină pierderile de căldură

Cel mai mare risc, în cazul încălzirii casei, este să plăteşti energia termică de care nici măcar nu beneficiezi. Clădirile neizolate corespunzător nu obţin confortul termic necesar, iar costurile de întreţinere sunt ridicate. Cele mai frecvente surse de pierdere a căldurii sunt uşile şi ferestrele neizolate, urmate de plafoane, acoperişuri şi pardoseli. Diferenţa cheltuielilor dintre o casă izolată şi una cu materiale ce permit pierderea căldurii trece de 1.000 de lei pe sezon. Ţine cont de acest aspect, atunci când construieşti o casă sau când începi un proiect de renovare. Alegerea materialelor de construcţii cu eficienţă dovedită termic este o investiţie pe termen lung, amortizată cu uşurinţă datorită costurilor lunare de întreţinere mult mai mici.

Consumă doar cât ai nevoie

Consumatorii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare știu ce înseamnă risipa de energie termică. Nu sunt puțini cei care, la un moment dat măcar, țineau geamurile deschise pe timp de iarnă din cauza căldurii excesive din apartamente. Situație care nu e benefică nici din punct de vedere economic și nici pentru sănătate. Dacă ai o sursă alternativă de încălzire înseamnă că ai şi posibilitatea de a regla şi controla consumul. Spre exemplu, un termostat pentru centrală este cea mai bună investiţie. Acest dispozitiv îţi permite organizarea unui program de funcţionare pe zile şi ore, în funcţie de prezenţa şi activitatea din casă. Spre exemplu, dacă dimineaţa plecaţi cu toţii la serviciu sau la şcoală, funcţionarea centralei nu se justifică până la întoarcerea celui dintâi membru al familiei acasă. În plus, atunci când pleci în concediu, poţi lăsa aparatura setată să pornească doar la coborârea sub temperatura de îngheţ. Cele mai noi tehnologii permit controlul asupra centralei termice prin aplicaţii dedicate disponibile pe telefon, tabletă sau laptop. Astfel, poţi porni centrala în momentul în care pleci de la birou, pentru a te întâmpina o atmosferă plăcută acasă, cu minime costuri de întreţinere.

Foloseşte energia gratuită a soarelui

Soarele reprezintă o sursă inepuizabilă de lumină şi căldură. Cea mai eficientă soluţie de obţinere a confortului termic din natură o oferă instalarea unei pompe de căldură. În acest caz, costurile de întreţinere sunt minime. Dacă nu ai posibilitatea unei astfel de investiţii, nu înseamnă că nu te poţi bucura de avantajele luminii solare naturale. În primul rând, permite pătrunderea razelor în casă pentru cât mai mult timp posibil. Trage draperiile în fiecare dimineaţă şi vei observa o creştere a temperaturii ambientale din locuinţă.

Tendinţa în materie de încălzire a clădirilor este de scădere a consumului. Păstrarea temperaturii ambientale din case în jurul valorii de 20 de grade Celsius aduce beneficii economice dar şi prin prisma conservării mediului înconjurător, prin scăderea emisiilor poluante.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial