(P) Cum poți face cel mai avantajos schimb valutar?

(P) Cum poți face cel mai avantajos schimb valutar?

Chiar dacă ai salariul în lei, sunt situații în care te interesează un curs valutar mai avantajos. Prin urmare întrebarea „Unde pot să fac un schimb valutar mai bun?' nu este nici pe departe lipsită de sens. Îți spunem, în acest articol, ce înseamnă un curs valutar avantajos și cum poți să te asiguri că ai făcut o asemenea tranzacție. 

Ce înseamnă un curs de schimb mai bun? 

Un curs valutar avantajos înseamnă cursul afișat de Banca Națională a României (BNR), plus-minus unu-doi bani. De ce spunem despre un asemenea curs că este avantajos? Pentru că la sume mici diferența de schimb valutar nu este sesizabilă. La sume mari, însă situația se schimbă și diferența este în mod evident observabilă.  

Cum poți face un schimb valutar în avantajul tău?

Alege o bancă cu un curs de schimb avantajos

Dacă ai aruncat măcar o dată ochii pe cursurile de schimb practicate de bănci ai observat că acestea sunt diferite față de cotațiile afișate de BNR, în multe situații diferența dintre cursul oficial și cel mai avantajos curs valutar poate depăși 1%.

Poți face schimbul valutar în avantajul tău (adică alegând cea mai bună cotație de pe piață, cea mai apropiată de cursul oficial) dacă intri pe un site care te informează care este cursul oficial și care sunt valorile de cumpărare și de vânzare la zi, pentru euro și dolar cel puțin, pentru principalele bănci din România (vezi aici cotații valutare). În acest fel, vei putea să te informezi din primul moment și în loc să mergi din bancă în bancă pierzând timp pe drum și depunând efort te vei duce direct la o bancă ce-ți oferă cel mai bun schimb valutar.

Important de reținut!

Un curs care este foarte puțin mai mare decât cursul BNR te avantajează, mai ales dacă trebuie să schimbi o sumă mai mare.

Faci tranzacția la casa de schimb sau direct în cont?

Întrebarea este importantă și are legătură tot cu cel mai avantajos curs valutar. Dacă ne gândim la timpul pe care îl pierdem, răspunsul ar fi acesta: este mai bine să facem schimbul direct în cont. Dar nu întotdeauna este așa. Desigur, dacă ai bani într-un cont curent, atunci nu mai este nevoie să scoți banii din cont, să-i schimbi în valută mergând la o casă de schimb valutar. Poți face operațiunile direct în cont, iar dacă ai contul în euro/dolari/altă valută la aceeași bancă nu mai ai de achitat nici taxele interbancare. Cu toate acestea, trebuie verificat de la un caz la altul ce comisioane sunt de achitat.   

De reținut!

Schimbul valutar în cont te poate ajuta să economisești timp, nu întotdeauna și bani. Regula esențială este aceasta: informează-te înainte să faci o tranzacție.

Nu ocoli „din principiu' casele de schimb valutar non-bancare

Ar fi o greșeală, fiindcă s-ar putea ca acestea să ofere clienților cursuri mai bune decât băncile. Asigură-te că înainte te-ai informat cu privire la cursul oficial. Totuși, dacă schimbi bani aici ai grijă să păstrezi chitanța, pentru orice eventualitate.  

În perioadele cu fluctuații nu efectua tranzacții

Nu fă tranzacții valutare în perioadele în care se înregistrează o instabilitate a cursului, indiferent de cauze: economice, sociale sau politice. Dacă poți aștepta, ai răbdare câteva zile, până se stabilizează cursul.

Ce faci dacă ai o rată în altă monedă

În mod evident, într-o asemenea situație nu prea mai poți amâna schimbul valutar, din motive de instabilitate valutară. Poți evita o asemenea situație plătind în avans 2-3 rate și punându-te astfel la adăpost de eventualele fluctuații ale leului în raport cu moneda în care ai creditul.

Cardul Revolut

Dacă ai un card Revolut, știi probabil că beneficiezi de cursuri de schimb extrem de avantajoase, adică foarte apropiate de cursul oficial anunțat de BNR pentru ziua respectivă. Multe persoane folosesc acest card pentru astfel de tranzacții. 

Ce trebuie să reții este că un schimb valutar avantajos este întotdeauna posibil dacă te informezi cu privire la cursul oficial și la cursurile practicare de instituțiile bancare și nebancare. Este foarte simplu să faci asta, fiindcă există site-uri specializate care oferă astfel de informații. Tot ce ai de făcut de fapt este să alegi unde să faci schimbul. Iar tu vei decide întotdeauna varianta care te avantajează cel mai mult.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial