(P) Cum faci trecerea de la scaunul auto la înălțător
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/photo-1560024818-e83801a11f11.jpg)
Copilul tău este o prioritate indiferent de situație, iar atunci când călătoriți împreună responsabilitatea ta este să te asiguri că este protejat și că are parte de confort. Scaunele și înălțătoarele auto au fiecare rolul lor atunci când îl transporți pe cel mic cu mașina, iar din acest motiv devine important să știi cum să faci trecerea de la un produs la celălalt.
Așteaptă ca cel mic să împlinească vârsta legală pentru folosirea înălțătorului auto
Legislația prevede că un copil poate să fie transportat în înălțătoare auto abia după împlinirea vârstei de 3 ani. Acest lucru este stabilit pe baza faptului că până la această vârstă copilul nu este suficient de înalt pentru înălțător, însă cu siguranță există și excepții. Scaunul auto este cea mai bună și sigură variantă până la împlinirea vârstei de 3 ani.
Trecerea de la scaunul auto la înălțător se face în funcție de greutate și înălțime
Vârsta nu poate indica întotdeauna dacă e potrivit să treci de la scaun auto la înălțător, pentru că nu toți copiii se încadrează în aceleași limite de înălțime și de greutate. Acești doi indicatori sunt cei mai importanți pentru a stabili dacă cel mic este pregătit pentru a fi transportat în înălțător auto. Mulți dintre copii pot circula în scaun până la 4 sau chiar până la 5 ani.
Copilul se poate obișnui treptat cu înălțătorul auto
Pentru a face mai comodă trecerea de la scaun la înălțător auto, dacă ai suficient spațiu în mașină, poți ca la început să le ai la îndemână pe amândouă. Scaunul auto poate fi folosit pentru somn, iar înălțătorul pentru momentele în care copilul este treaz și vrea să vadă drumul pe care călătoriți. Treptat, înălțătorul poate înlocui complet scaunul auto.
Cumpără un înălțător auto foarte comod
Scaunul auto este foarte confortabil, pentru că cel mic poate să doarmă liniștit și relaxat în el, fiind protejat și sprijinit din toate părțile. Înălțătorul auto nu are aceeași formă cu scaunul, însă există numeroase modele foarte comode, gândite în așa fel încât corpul copilului să stea într-o poziție corectă și relaxată. În acest mod cel mic va accepta mult mai ușor tranziția.
Caută un înălțător auto confecționat din același material cu scaunul
Copilul tău se poate obișnui cu scaunul auto pe care l-a folosit atât de des, cu forma acestuia și inclusiv cu textura. Pentru a-l ajuta să accepte rapid să circule în înălțător auto când este momentul, este indicat să cauți unul care se aseamănă cu scaunul pe care îl folosea înainte, să fie din același material și chiar aceeași culoare.
Înălțătorul auto trebuie să îi ofere copilului siguranță
Scaunul auto oferă caracteristici de confort și siguranță, iar înălțătorul auto trebuie să le respecte la rându-i, în așa fel încât să îi ofere copilului o senzație de bine, astfel încât acesta să fie relaxat pe tot parcursul drumului. Înălțătoarele auto de calitate sprijină mâinile în așa fel încât acestea să nu amorțească, ceea ce crește gradul de confort și oferă susținere lombară și cervicală, pentru a proteja coloana.
Chiar dacă a împlinit deja vârsta de 3 ani, acest lucru nu înseamnă că un copil este neapărat pregătit să schimbe scaunul auto cu un înălțător. Trebuie să aștepți momentul potrivit, sau mai bine zis momentul în care copilul este și pregătit emoțional să călătorească într-o poziție comodă și să fie în completă siguranță.
Trecerea de la scaun auto la înălțător trebuie făcută treptat, în așa fel încât copilul să se obișnuiască cu schimbarea. Înălțătorul auto reprezintă etapa premergătoare utilizării centurii de siguranță, așa că el trebuie învățat să aibă o poziție corectă în mașină. Tranziția depinde de vârstă, dar mai cu seamă de înălțime și greutate, așa că așteaptă momentul potrivit pentru a-i oferi celui mic confort și siguranță.