(P) Cum coordonezi culoarea perdelelor cu cea a pereților ca un designer de interior

Niciun element de design interior nu are un impact atât de puternic asupra aspectului unei încăperi precum culoarea. Prin folosirea eficientă a acesteia putem altera vizual percepția spațiului, putem influența dispoziția oamenilor din încăpere și putem chiar ajusta temperatura percepută în cameră. Totuși, chiar dacă știi că albastrul, verdele și culorile reci, în general, au un efect de calmare, în timp ce roșul, galbenul sau portocaliul încălzesc atmosfera, armonizarea tuturor elementelor de mobilier și a decorațiunilor într-o schemă cromatică plăcută privirii poate fi uneori dificil de realizat.

Perdelele și draperiile acoperă o suprafață destul de mare într-o încăpere și-n plus, au o poziție dominantă la nivelul ochilor, ceea le conferă un rol foarte important în amenajarea camerei. Uneori, dacă vrei să redecorezi rapid, este suficient să schimbi perdelele, dar nu poți face asta fără să ții seama de schema de culori în care vor trebui să se integreze. Mai jos ți-am pregătit câteva variante de coordonare a perdelelor cu pereții pentru care poți opta în funcție de preferințele tale:

Repetă culoarea pereților

Să presupunem că pereții sunt vopsiți într-o nuanță neutră de alb sau gri. Dacă preferi perdelele unicolore, vei alege unele albe sau gri, iar în cazul unora cu imprimeu, este suficient ca fundalul acestuia să aibă nuanța pereților.

Pereții sunt vopsiți în culori vii? Optează pentru perdele cu imprimeu și în felul acesta vei putea repeta culoarea pereților fie în fundal, fie în model, ca să nu dai un aspect prea încărcat încăperii.

Alege monocromia

Foarte ușor de realizat este schema monocromatică pentru pereți și perdele. Chiar dacă pare oarecum contra intuiției, monocromia nu se realizează folosind exact aceleași nuanțe, ci variații ale unei singure culori. Dacă vrei, de exemplu, să faci camera să pară mai mare, eliminând liniile de demarcație dintre ferestre și pereți, alege perdele într-o culoare cu una sau două nuanțe mai deschisă decât cea a pereților. Oricum, date fiind diferențele de textură, culorile vopselei și ale țesăturii nu vor arăta niciodată identic, dar poți crea o armonie plăcută privirii alăturând două nuanțe ale aceleiași culori.

Folosește contrastul culorilor complementare

Culorile complementare sunt cele care se găsesc diametral opus pe cercul culorilor (roșu și verde, mov și galben, albastru și portocaliu), însă contrastul dintre acestea poate părea prea puternic dacă este realizat între suprafețe atât de mari precum cele ale pereților și perdelelor. Soluția este să alegi perdele cu imprimeu, în care culoarea primară să fie domolită de una neutră. De exemplu, dacă pereții sunt vopsiți în galben, niște draperii sau perdele de la vivre.ro cu un model floral alb cu mov vor completa delicat decorul.

Contrastul poate fi obținut și cu nuanțe neutre

Dacă vrei să creezi un punct de atracție în zona ferestrei, dar o alăturare de culori primare complementare ți se pare prea îndrăzneață, poți opta pentru perdelele albe. Acestea vor arăta impecabil atât alături de pereți vopsiți în tonuri calde, cât și reci. Sporește-le farmecul și accentuează contrastul cu niște agrafe sau șnururi în culoarea pereților.

Alte recomandări:

  • Atenuează o schemă monocromatică intensă cu ajutorul unor perdele cu franjuri sau cu o bandă decorativă într-o culoare complementară.
  • Adaugă puțină intensitate unei scheme cromatice neutre alegând pentru o perdea delicată accesorii în nuanțe prețioase (turcoaz, rubiniu, albastru safir, verde smarald).
  • Coordonează elementele de mobilier sau decorațiunile care par să nu-și găsească locul în cameră cu o perdea în care se regăsesc culorile predominante ale acestora.
  • Dacă optezi pentru perdele transparente, alege-le într-o nuanță alb-albăstrui pentru a conferi încăperii un aer liniștitor, răcoros, sau într-o nuanță alb-crem pentru o atmosferă primitoare.

Dacă îți place să schimbi din când în când decorul casei tale fără să renovezi sau să faci alte schimbări majore, poți alterna două perdele în stiluri diferite. Vara, de exemplu, poți decora ferestrele cu perdele albe, transparente, iar iarna unele în care se regăsește culoarea complementară cu cea a pereților. Folosește recomandările noastre ca sursă de inspirație, dar nu uita să-ți urmezi gusturile când vine vorba de amenajarea casei tale.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial