(P) Cu mașina în concediu: cum te pregătești corespunzător?
După ce ai pregătit toate detaliile vacanței tale, de la locație la cazare, este momentul să te ocupi puțin și de mașină. Majoritatea șoferilor sunt tentați să lase aranjamentele legate de revizia mașinii pentru ultimul moment, însă nu este cea mai inteligentă alegere. Cel mai bine este să începi din timp să verifici lucrurile mai importante, cum ar fi frânele sau aerul condiționat, în timp ce altele, cum ar fi presiunea anvelopelor ori lichidul pentru parbriz pot fi rezolvate chiar și cu o zi înainte de plecare.
- Verifică roțile
Cel mai important detaliu este aspectul benzii de rulare. Atunci când șanțurile benzii de rulare sunt mai mici de 4 mm, riscul hidroplanării crește semnificativ. Anvelopele se pot uza inegal, din acest motiv trebuie să faci o verificare amănunțită în diferite zone de la fiecare roată. Presiunea aerului din anvelope este un alt detaliu important pentru o călătorie în siguranță. Valorile presiunii pentru o mașină încărcată cu multă greutate ar trebui să fie cu 10-15% mai mari decât cele recomandate în manualul proprietarului. Măsurarea presiunii trebuie să fie făcută atunci când anvelopele sunt reci, înainte de a pleca la drum.
2. Nivelul lichidelor
Verifică nivelul fluidelor vitale ale mașinii: uleiul de motor, lichidul de răcire, lichidul de transmisie, lichidul de frână, lichidul de servodirecție și, nu în ultimul rând, lichidul pentru parbriz. Deoarece majoritatea modelelor de mașini noi au rezervoare din material transparent, de multe ori nu trebuie să faci altceva decât o inspecție vizuală. Multe dintre aceste lichide le poți completa chiar tu, după ce ai citit în prealabil care este procedura și nivelul recomandat de producător. Lichidul de frână sau cel de motor trebuie să aibă un aspect clar, iar culoarea trebuie să fie deschisă. Dacă uleiul este întunecat și tulbure, va trebui să faci o programare la mecanic pentru înlocuirea completă.
3. Spală mașina interior și exterior
Nimic nu este mai plăcut decât să pornești la drum cu o mașină curată. Adună tot gunoiul din interior, dă cu aspiratorul și șterge praful cu soluții speciale. Pentru un plus de confort schimă preșulețele din mașină, cumpără un preș pentru portbagaj și montează huse auto. La exterior merită să cureți praful, găinațul și resturile de frunze și să cureți jantele astfel încât mașina să strălucească.
4. Verifică luminile
Toate componentele sistemului de iluminare trebuie să fie în perfectă stare de funcționare atunci când pornești la drum lung. Verifică luminile, farurile, frânele, stopurile și avariile. După ce te-ai asigurat că toate luminează eficient, șterge farurile cu cârpă moale, astfel încât luminile să fie cât mai puternice.
5. Sistemul de frânare
Dacă în ultimul timp ai simțit vibrații neobișnuite în volan, ori dacă se aud zgomote de măcinare atunci când acționezi frânele, ar trebui să mergi de urgență la un mecanic pentru o verificare completă. De asemenea, dacă mașina trage într-o parte, se poate să fie tot o problemă de la sistemul de frânare. Mecanicul va examina vizual roțile și tampoanele, iar apoi va decide dacă grosimea lor este în concordanță cu valoarea minimă specificată în manualul proprietarului. Dacă este cazul va schimba orice componente sunt tocite sau defecte.
6. Aparatul de aer condiționat
Un drum confortabil include obligatoriu și o temperatură ambientală adecvată. O temperatură ridicată, pe lângă disconfortul tău și al pasagerilor, poate dăuna și vigilenței de care dai dovadă la volan. Înainte de a pleca verifică dacă nivelul freonului este optim, dacă toate furtunele și gurile de aerisire sunt intacte și funcționează și dacă sistemul de răcire își face treaba așa cum trebuie.
7. Montează ștergătoare noi
Un parbriz curat reprezintă o componentă esențială pentru siguranța rutieră. Din acest motiv trebuie să verifici dacă lamele ștergătoarelor sunt intacte, dacă aderă perfect la suprafața parbrizului astfel încât să nu lase pete și urme.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/