(P) Ce înseamnă clasa energetică a unui frigider și cum este calculată
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/avantaje_frigider_evieanna-santiago-4oRjrYuCRlQ-unsplash.jpg)
Întâlnim conceptul de 'clasă energetică' în cazul electrocasnicelor, însă majoritatea dintre noi, când auzim aceste cuvinte, ne gândim automat la faptul că cele mai bune produse sunt cele din clasele energetice A și peste. Atunci când achiziționăm un frigider, este indicat să fim atenți la eticheta energetică și să știm cum să o citim, pentru a putea achiziționa produsul ideal pentru noi.
Ce înseamnă 'clasă energetică' și de unde a pornit conceptul
După cum spuneam, întâlnim acest concept în cazul electrocasnicelor și este utilizat pentru clasificarea acestora raportat la consumul de energie pe care acesta îl au. Putem înțelege, astfel, de ce clasa energetică trebuie să fie importantă pentru un consumator.
Uniunea Europeană a fost cea care a adoptat în statele membre, în ultimii 10 ani, 8 directive principale în domeniul energiei. Acestea au fost considerate necesare în contextul actual de incertitudine vis-a-vis de asigurarea necesarului de energie electrică, impactul emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea prețului energiei electrice, ce are un efect negativ asupra dezvoltării țărilor europene. Unele dintre aceste directive au fost 92/75/CEE ce se referă la etichetarea energetică pentru aparatele de uz casnic și 2005/32/CE ce se referă la eco-design.
Ce este eticheta energetică și cum se citește
Atât în cazul unui frigider cât și în cazul altor electrocasnice, atunci când le achiziționăm, acestea au, de obicei, aplicate etichete ce prezintă clasa energetică și diverse alte informații legate de funcționarea produsului respectiv.
O etichetă energetică ilustrează prin diverse culori, litere ale alfabetului și simboluri, eficiența energetică a unui electrocasnic. Această clasificare este bazată pe un indice al eficienței energetice. Acesta este calculat prin formula I=C/C(R) unde C înseamnă consumul efectiv al produsului, iar C(R) înseamnă consumul de referință optim la care ne raportăm.
Etichetarea a fost recent modificată, începând cu 1 martie, iar dacă în trecut clasificarea era de la A+++ la D, acum clasificarea este de la A la G. Nu se schimbă eficiența energetică a produsului ci doar litera de pe etichetă. Produsele afectate sunt mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparate frigorifice, televizoare și monitoarele.
În cazul unui frigider, eticheta nouă are noul QR code prin intermediul căruia poți accesa informații suplimentare din baza de date EPREL UE, ce sunt puse la dispoziția oricărui cetățean european. Fiecare producător va introduce în această bază de date informațiile necesare. Pe etichetă vom găsi în continuare clasa de eficiență energetică, consumul de energie anual al unui frigider, exprimat în kWh pe an, volumul total al compartimentului de congelare exprimat în litri, capacitatea totală a compartimentului de răcire exprimat în litri și zgomotul emis de frigider, exprimat în decibeli.
Inovația în cazul eficienței energetice a avut o creștere evidentă în ultimii ani, iar acest lucru este evident prin compararea produselor vândute. În 2006, două treimi dintre frigiderele și mașinile de spălat vândute erau din clasa energetică A. În 2017, peste 90% dintre acestea erau etichetate ca fiind clasa energetică A+, A++ sau A+++. Ideal este, ca atunci când achiziționezi un frigider nou, să fii atent la clasa energetică din care face parte, dar și la alte informații pe care eticheta energetică ți le poate oferi.