(P) Alimentația la pisici: Cum hrănești o pisică în funcție de vârstă?

Ai drept animal de companie un patruped mic și pufos care miaună? Atunci cu siguranță ai în vedere rolul important pe care o dietă echilibrată îl are în viața pisicii tale. Pisicile necesită o gamă variată de alimente care le pot oferi doza zilnică recomandată de proteine, vitamine, minerale, carbohidrați și grăsimi. Dacă vrei să afli mai multe despre ce presupune alimentația la pisici, îți vom vorbi în continuare despre ce conține alimentația unei pisici și cum să hrănești pisica în funcție de vârstă. 

Ce alimente presupune alimentația pisicii

De regulă, pisicile sunt considerate animale carnivore și proteinele sunt cele care stau la baza alimentației acestor patrupede. Pisicile au nevoie însă și de alți nutrienți pentru o dezvoltare armonioasă, dintre care enumerăm vitaminele, mineralele, acizii grași și aminoacizii. Dacă îi oferi pisicii tale o alimentație corectă și echilibrată, poți renunța chiar și la folosirea suplimentelor, ce pot fi dăunătoare pentru acestea în cantități mari. De asemenea, pisicile trebuie să aibă tot timpul apă curată și proaspătă. 

Astfel, în afara proteinelor, pisicilor li se pot oferi fructe și legume, precum banane, afine, pepene roșu și galben, mere, spanac, dovleac, mazăre, legume fierte precum morcovi, broccoli sau sparanghel și piure de cartofi dulci. Chiar și cerealele au un loc important în alimentația unei pisici! Așa că pe lângă clasica hrană pentru pisici, precum hrana uscată și hrana umedă pentru pisici disponibile în magazinele de profil, asigură-te că introduci și aceste alimente în dieta micului tău patruped. 

Alimentația la pisici în funcție de vârstă 

Vârsta este unul dintre factorii importanți de care să ții cont în alimentația unei pisici. Dieta pisicii cunoaște numeroase schimbări odată cu înaintarea în vârstă, pentru că nutrienții sunt absorbiți într-un mod diferit de către organism. Iată cum îți poți hrăni pisica în funcție de vârstă! 

Alimentația unei pisici între 4 și 12 luni 

Puii de pisică se bucură de un metabolism rapid, iar caloriile sunt arse într-un ritm alert. Astfel, pisoii au nevoie de hrană bogată în proteine, așa cum este carnea de pui, curcan, miel sau pește. Aceste tipuri de carne sunt ideale pentru dezvoltarea mușchilor pisicii, conținând în același timp un număr mare de calorii. 

De asemenea, alimentația puilor de pisică trebuie să presupună un nivel crescut de zinc, calciu, magneziu și fosfor, ce ajută la creșterea sănătoasă și la dezvoltarea unor dinți și oase puternice. Ține cont ca hrana uscată pentru pisici să fie în bucăți mici, pentru a fi mai ușor de mestecat, dar și de înghițit. Poți oferi puilor de pisică și hrană umedă, aceasta fiind mai moale și conținând o cantitatea mai mare de apă decât cea uscată. 

În ceea ce privește numărul de mese al puilor de pisică, e indicat să le oferi acestora un număr maxim de 4 mese pe zi, odată ce au fost înțărcați. Le poți oferi chiar și 3 mese, atâta vreme cât le oferi și gustări uscate între mese. Odată ajunși la vârsta de 6 luni, pisoilor li se pot oferi 2 mese pe zi. 

Alimentația unei pisici mature cu vârsta de peste 1 an 

Odată ce au împlinit vârsta de un an, pisicile sunt deja considerate mature. Pe durata următorilor ani, pisicile sunt active și au nevoie de o dietă bogată în proteine, vitamine, carbohidrați și cât mai puține grăsimi. 

Pisicilor adulte este indicat să le oferi două mese pe zi, în cantități moderate. Câteva recompense nu ar strica însă din când în când! Este indicat să nu lași niciodată mâncarea la îndemână, în așa fel încât micul patruped să poată mânca la orice oră sau ori de câte ori vrea. 

Alimentația unei pisici bătrâne cu vârsta de peste 7 ani 

Odată ce pisicile au depășit vârsta de 7 ani, metabolismul devine încet și nivelul de activitate scade. Toate aceste schimbări care intervin trebuie echilibrate de o alimentație corectă. Pisicile ajunse la bătrânețe au nevoie de porții reduse de mâncare, cu un număr mic de grăsimi și calorii, dar bogate în proteine de calitate. 

Cum pisicile bătrâne sunt predispuse la probleme ale dinților, e recomandat să oferi pisicii tale hrană umedă sau hrană uscată sub forma unor bucăți mici. Alimentația unei pisici bătrâne trebuie să conțină o doză redusă de sare, pentru ca aceasta poate provoca apariția problemelor de rinichi. Optează, de asemenea, pentru alimente bogate în vitaminele C și E, cu rol în stimularea sistemului imunitar. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial