(P) 5 romane de dragoste care merită o șansă la lectură
Mulți dintre noi adorăm să ne uităm la comedii romantice pe Netflix sau alte platforme de streaming. Dar câți dintre noi cunosc genul de carte din categoria Romance? Un roman se încadrează în acest gen literar atunci când tratează una sau mai multe relații amoroase dintre două sau mai multe personaje. Romanele romantice au făcut parte din literatură încă din perioada clasicismului și și-au păstrat savoarea până în zilele noastre, iar multe dintre acestea au fost chiar ecranizate.
Bookoteca, un anticariat online care oferă cărți în limba engleză îți prezintă o selecție de cinci cărți de dragoste în limba engleză ce nu trebuie să lipsească din lista ta de lectură.
Primul roman propus este celebrul P.S, I Love you al Ceceliei Ahern ce a fost ecranizat în varianta TV cu Gerard Butler și Hillary Swank în rolurile principale. Un roman despre capcanele relațiilor amoroase, presărat cu dorința de evadare din relație și momente în care iubirea este redescoperită, P.S. I Love you a capturat atenția și inimile a mii de cititori atunci când Cecelia l-a publicat. Căsătoriți de tineri, Holly și Gerry, deși profund îndrăgostiți, trebuie să învețe să trăiască unul fără celălalt. Când Gerry moare din cauza unei boli terminale, viața lui Holly ia o întorsătură nefastă. Cu ajutorul câtorva scrisori lăsate de Gerry înainte să moară, dar și a companiei familiei și a prietenilor, Holly învață să râdă din nou și să își alunge fricile, descoperind astfel o lume care nu credea că există. Un roman încântător despre redescoperirea vieții în urma unei tragedii, P.S. I love you nu trebuie să lipsească din bibliotecile pasionaților de lectură.
The Best of Me de Nicholas Sparks este a doua noastră propunere din categoria romanelor romantice, o carte care trebuie devorată până la final și care prezintă povestea de dragoste dintre Dawson Cole și Amanda Collier, ale cărei scântei se reaprind odată cu întoarcerea acestora în orașul natal. Chiar dacă relația lor are mai multe suișuri și coborâșuri, cei doi ajung la o înțelegere referitoare la sentimentele pe care le nutresc unul față de celălalt, astfel încât nevoile fiecărui partener să fie satisfăcute. Acțiunea de derulează în Nordul Carolinei, într-un orășel ce încă se confruntă cu mentalități vechi, sudiste. Cartea lui Sparks este considerată o capodoperă a genului romantic, motiv pentru care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta.
Joanna Trollope ilustrează în Marrying the Mistress o romanță a unui judecător în vârstă de 62 de ani, care este căsătorit de când nici nu își mai amintește și are doi băieți, Simon și Alan, și trei nepoți, dar și o amantă. Merrion Palmer este tânără, atractivă și inteligentă, dar are doar jumătate din vârsta lui Guy, ceea ce o face mai tânără ca propriii copii ai judecătorului. Orfană de tată încă din copilărie, ea este conștientă că relația pe care o are cu Guy este un fel de substituent al relației cu tatăl său. Deși pe parcursul anilor nu a fost deranjată de statutul de amantă, în ultima perioadă nici Guy, nici Merrion nu se regăsesc în genul acesta de relație, astfel încât, sătui să se tot ascundă, ei decid să se căsătorească. Romanul tratează cu seriozitate drama provocată de această nuntă în familia anterioară a lui Guy.
Time Traveler’s Wife de Audrey Niffenegger portretizează incredibilă romanță dintre Clare și Henry pe care îi desparte o diferență de 30 de ani de viață. Ei se căsătoresc totuși atunci când Clare are 22 de ani și el 30. Pare imposibil, nu? Dar totuși adevărat în universul cărții deoarece Henry suferă de o condiție genetică rară în care ceasul său biologic se resetează periodic și el se trezește uneori în viitor, alteori în trecut. Romanul tratează viața ciudată a lui Clare, ce nu poate controla multe aspecte legate de soțul său, dar care îi rămâne credincioasă până la final.
Jane Austen este cunoscută publicului larg datorită romanului clasic Mândrie și Prejudecată. Majoritatea îl îndrăgește, dar probabil nu cunoaște faptul că faimoasa autoare britanică a mai scris și alte volume pline de romantism. Unul dintre aceste volume pline de neînțelegeri romantice provenite din lipsa de experiență de viață este Emma, roman ce tratează relațiile dintre mai mulți membri ai mai multor familii. O comedie de manierisme, romanul Emma explorează probleme reale cum ar fi viața de cuplu, viața sexuală, vârsta și statutul social. O lectură foarte interesantă, Emma urmărește viața eroinei principale ce s-a decis să își asume rolul lui Cupidon în zona rurala din Anglia, în care trăia. Romanul începe când eroina are 20 de ani și o urmărește în încercarea de a aranja căsătorii, situații în care din cauza lipsei de experiență mai provoacă și greșeli ce riscă să deranjeze starea afectiv-emoțională a persoanelor pe care încearcă să le ajute. Publicat de autoare însăși, romanul Emma a fost foarte bine primit de public în zilele de după apariție.
Sperăm că acest articol ți-a stârnit interesul pentru romanele de dragoste și te așteptăm pe website pentru a descoperi și alte cărți din acest gen, care să te încălzească în zilele lungi și geroase.