(P) 4 recomandări privind alimentația câinilor

(P) 4 recomandări privind alimentația câinilor

Ca și în cazul oamenilor, și la câini, alimentația este un factor esențial pentru o dezvoltare armonioasă și menținerea unei stări bune de sănătate pe tot parcursul vieții. Diferența este dată însă de faptul că nevoile nutriționale ale câinilor sunt altele decât cele ale oamenilor, și de aceea, nici hrana pe care o consumăm noi nu este adecvată pentru prietenii noștri patrupezi.

În cele ce urmează, am selectat mai cele mai importante sfaturi oferite de medicii veterinari, privind alimentația câinilor, pe care te invităm să le parcurgi și să le pui în aplicare. 

Trecerea de la alăptare la hrana solidă

În primele două luni de viață, laptele matern trebuie să fie baza alimentației oricărui pui de câine, fiind cea mai bună sursă pentru asigurarea nutrienților necesari în acea perioadă. Înțărcarea nu trebuie forțată, pentru că puii vor începe singuri să guste din hrana mamei după 4-5 săptămâni de la naștere. Este momentul în care trebuie să începi să îi obișnuiești cu hrana solidă, iar această trecere se face treptat. Pentru început, oferă-le puțină hrană uscată amestecată cu apă, pentru a obține consistența unei paste. Cantitatea de apă se reduce treptat, până când puii vor consuma hrana solidă și vor renunța la laptele matern.

Hrană adaptată pentru fiecare etapă a vieții

Dacă a trecut de la alăptare la hrana solidă, nu înseamnă că din acel moment, puiul poate mânca orice. În prima săptămână după înțărcare, trebuie să începi să-l obișnuiești cu hrana pentru juniori, care va constitui meniul său principal în următoarele luni, până la vârsta de un an. Aceasta este mai bogată în nutrienți și vitamine, pentru că puiul are nevoie de o cantitate mai mare din aceste substanțe, fiind în perioada de creștere.

De la vârsta de un an se face trecerea de la hrana pentru juniori la cea pentru adulți, care se adaptează în funcție de rasă, talia câinelui dar și de regimul său de viață.

După vârsta de 7-8 ani, nevoile nutriționale ale câinelui se schimbă, așa că de la această vârstă se trece de la hrana pentru adulți la cea pentru seniori.

Oferta de hrană pentru câini Royal Canin include toate cele trei categorii, într-o gamă diversă de sortimente.

 Mai multe mese pe zi în perioada de creștere

Cum spuneam mai devreme, nevoile nutriționale ale câinelui sunt mai mari în perioada de creștere, astfel că numărul de mese trebuie adaptat acestor nevoi. După ce a început să guste mâncarea solidă, până la vârsta de două luni, un pui trebuie hrănit de 4-6 ori pe zi, oferindu-i câte o linguriță de mâncare, preparată așa cum ți-am explicat. După ce a împlinit două luni, numărul de mese trebuie să se rezume la patru pe zi, mărind cantitatea de hrană.

Între patru și șase luni sunt recomandate 2-3 mese pe zi, pentru ca după această vârstă, hrănirea câinelui să se rezume la două mese pe zi, regulă care va fi menținută pe toată perioada vieții animalului.

 Alimente recomandate vs. alimente interzise

Medicii veterinari recomandă ca alimentația patrupedului să fie constituită în principal din hrană specială pentru câini, însă există și o serie de ingrediente pe care le poți folosi pentru a-i prepara o masă delicioasă. În această categorie intră carnea de vită și pui, inclusiv organele – fripte sau fierte, peștele, orezul, legumele crude sau fierte, ouăle fierte și pâinea prăjită. De asemenea, dacă reușești să înveți câinele să mănânce fructe precum merele fără sâmburi, mure, pepene sau afine, este cu atât mai bine.

De cealaltă parte, pe lista neagră  a alimentelor pe care câinele nu trebuie să pună gura, se află dulciurile, alimentele care conțin cafeină, mezelurile, oasele de pui și de porc,  ouăle crude, varza, avocado, roșiile, pâinea proaspătă și mâncărurile cu multă ceapă sau usturoi.

 Acestea sunt recomandările de bază, de care orice stăpân de câine trebuie să țină cont pentru a avea grijă de sănătatea și bunăstarea prietenului său blănos.

Sursa foto: pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial