Lamaile
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2009/06/lamaie.jpg)
Lamaile de gasesc de-a lungul intregului an, sezonul de varf fiind totusi perioada verii.
Nutritie:
– Sunt o excelenta sursa de vitamina C – o lamaie contine 35 % din cantitatea de vitamina C necesara zilnic organismului (dar prin expunerea miezului la aer si lumina se reduce cantitatea de vitamina C);
– Bogate in elemente alcaline, vitamina B1 si G, dar si potasiu. Contin 5-6 % acid citric, o cantitate cu mult mai mare decat cea din portocale care este de numai 1-1,5 %;
– Nu contin grasimi si au putine calorii;
– Ajuta la producerea si mentinerea colagenului, substanta ce sta la baza multor tesuturi din organism si ce ajuta la cicatrizarea si vindecarea ranilor, reintarirea oaselor atunci cand au loc fracturi ale acestora;
– Ajuta la detoxifierea organismului indepartand toxinele si acizii inactivi;
– Ajuta la eliminarea impuritatilor din ficat;
– Au un efect benefic impotriva gripei si racelilor.
Cum le alegi:
Alege fructele de culoare galben intens si a caror coaja este fina. Important este sa fie tari, carnoase si destul de grele in comparatie cu marimea lor. Lamaile mai grele sunt o garantie a faptului ca ele sunt zemoase. Evita-le pe cele vatamate sau ridate.
Cum le pastrezi:
– In frigider, in pungi de plastic, departe de legume;
– Perioada de pastrare poate ajunge pana la trei saptamani atunci cand stocarea se face corespunzator.
Cum le consumi:
– Spala-le bine inainte de decojire si feliere;
– Datorita gustului acru, ele sunt folosite in combinatie cu mancaruri si meniuri mai dulci.
– Pot fi folosite la ornarea platourilor sau pot fi adaugate in continutul a numeroase bauturi mai dulci – ceaiuri, sucuri, etc.
– Se folosesc foarte des la gatit, la mancaruri cu carne de pui, peste, in aperitive, etc.
– Daca doresti sa prepari suc de lamaie, adu fructele la temperatura camerei. Dintr-o lamaie de dimensiuni medie, se pot produce aproximativ 3 linguri de suc.
– Pentru o bautura sanatoasa, poti combina suc de lamaie cu un pahar de apa calda sau cu mere.