Jacheta cu care a fost pe Lună Buzz Aldrin se vinde cu suma uriașă de 2,8 milioane de dolari

Jacheta spațială purtată de Buzz Aldrin în timpul zborului spre Lună a fost vândută la o licitație din New York pentru 2,8 milioane de dolari.

Purtând steagul SUA și logo-ul Nasa, Buzz Aldrin a purtat jacheta albă în timpul zborului, în timp ce se deplasa cu viteză prin spațiu în modulul de comandă Columbia al navei Apollo 11. Este unul dintre cele 69 de obiecte personale pe care bărbatul de 92 de ani a decis să le scoată la vânzare.

Jacheta a fost vândută de casa Sotheby’s și devine cel mai valoros artefact spațial american vândut vreodată la licitație.

Fostul astronaut a călătorit pe Lună în 1969 și este singurul membru în viață din echipajul format din trei persoane care a participat la misiune. Buzz Aldrin a petrecut cea mai mare parte a călătoriei de șase zile în spațiu purtând jacheta de la bordul navei, schimbând-o doar la jumătatea drumului pentru a îmbrăca un costum de presiune pentru a păși pe suprafața lunară.

NY: Sotheby’s Geek Week Press Photo CallSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 5

Se estimează că 650 de milioane de oameni din întreaga lume au urmărit momentul la televizor.

După ce a petrecut mai mult de 21 de ore pe Lună, el și Neil Armstrong s-au întors apoi la misiunea Apollo și s-au schimbat din nou în jachetele de zbor, pe care le-a descris ca fiind “mult mai confortabile” într-o notă care însoțește articolul, scrie BBC.

Confecționată dintr-un material rezistent la foc, cunoscut sub numele de pânză Beta, această jachetă albă acoperită cu teflon este singura piesă de îmbrăcăminte din timpul misiunii spațiale din 1969 care a fost vândută vreodată.

Licitația pentru acest obiect a durat aproape 10 minute înainte de a ajunge la un ofertant neidentificat prin telefon, potrivit casei Sotheby’s, care s-a ocupat de vânzare.

Printre alte obiecte personale scoase la licitație se numără și un întrerupător de circuit stricat și stiloul negru cu vârf de pâslă pe care astronautul l-a folosit pentru a-l repara cu rapiditate, împiedicând echipajul să rămână blocat pe Lună.

În total, obiectele din colecția personală a astronautului au fost vândute pentru 8,2 milioane de dolari, inclusiv un plan de zbor care a călătorit în spațiu și înapoi cu echipajul, care a fost cumpărat pentru 819.000 de dolari.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri